Jaki ekspres do kawy kupić ?
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Jaki ekspres kupić ?
Kupowałem w tej firmie dość długo, choć inną markę kawy. Kawy zawsze były świeże i mega szybkie przesyłki. Dostałem kilka razy próbkę tych kaw (różne odmiany Bazzara). Mnie one nie podeszły. Niektóre miały zbyt duży odczyn kwaśny coś jak Jacobs, inne zbyt mocno palone - Taki dziwny smak. Generalnie uznałem, że nic szczególnego jak na tą cenę.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jaki ekspres kupić ?
Z kawą to jak z dobrym alkoholem albo jeszcze lepiej z dobrym winem.
Musisz ćwiczyć smak i szukać tej kawy w/g Ciebie najlepszej.
Dobrej jakości kawa powinna mieć przede wszystkim mnóstwo oznaczeń. Intensywność, kwasowość, intensywność palenia. Ideałem jest oznaczenie pochodzenie kawy. Do tego dochodzi sposób mielenia i gradacja zmielonej kawy. Bo dzięki temu masz możliwość porównania. Już na etapie zakupu.
Jesli chodzi o kwasowość to dużą rolę w uwypukleniu kwasowości ma stopień zmielenia kawy jak jej ugniecenia. Kawy Afrykańskie są bardziej cytrusowe i delikatne. Od kaw np. Amerykańskich, które sa bardziej czekoladowe, orzechowe. A z kolei azjatyckie są najmniej kwasowe, ale bardziej ziemiste. Sprawiają wrażenie, że są mało aromatyczne. Kwestia przyzwyczajenia. Ja piję mieszanki z Ameryki. Nie podaję specjalnie gatunków i firm, bo tak jak wspomniałem kieruj się swoim smakiem, kupując próbki.
Na początek musisz zadać sobie pytanie jaka kawę chcesz pić.
Espresso?
Jeśli espresso - to kawy mocniej palone. Głównie Amerykańskie. Włosi są specjalistami w mieszankach tych kaw. Musisz szukać wśród produktów Włoskich. Ale najlepiej wśród produktów nie marketowych. Np. w Warszawie jest mała sieć sklepów Piccola Italia. Tam mają rewelacyjne kawy. Podobnie w Krakowie. Nie wiem czy w Gdańsku na coś podobnego można trafić. Nie podaję gatunków, bo jest ich multum, a ja osobiście piję takie których na naszym rynku trudno znaleźć. Można też trafić na dobry produkt robiony przez Niemców. Ale i w Polsce robią niezłą kawę. Taką firmą odkrytą 3 lata temu przeze mnie jest Praska. Robią chyba 3 gatunki. Warte spróbowania. A 2 tygodnie temu zacząłem próbować też kawy firmy Costa. Tak, tak, tej co ma sieć w całej Europie, a u nas na stacjach benzynowych i w marketach. Jest to firma Włoska. Tak więc właściciele znają się na rzeczy.
Niebagatelną sprawą jest ekspres do kawy. Można oczywiście robić w automacie, ale to co najlepsze wyciąga z kawy tylko ekspres kolbowy. Tutaj duże znaczenie ma sposób mielenia, ugniecenia kawy w kolbie, jak i temperatura wody. O ciśnieniu atmosferycznym nie wspomnę, bo uznacie mnie za wariata.
Americano?
Jesli tak - to niezłe mieszanki do tej kawy robią Niemcy. Dallmayer, Jacobs, Tchibo. Ale można też robić na mieszankach robionych przez Włochów. I znowuż tutaj dochodzi do głosu gust. Bez wielu prób się nie obędzie. Do robienia takiej kawy wystarczy ekspres automatyczny, a nawet przelewowy.
Co do marki ekspresów. To popieram wybór firmy DeLonghi. We wszystkich przedziałach cenowych podstawą czyli układ zaparzający, ugniatający i mielący jest ten sam. Różnią się tylko ilością dodatków poddających kawę automatycznemu robieniu. Typu, ilość kawy, rodzaju mleka. Mieszaniu kawy z mlekiem itp. Tak więc obojętnie jaką maszynkę się kupi to czyste espresso czy czarne americano wyjdzie takie samo.
Przy wyborze rodzaju ekspresu trzeba też się kierować zdrową zasadą. Im mniej elektroniki tym lepiej dla właściciela. Mam na myśli awaryjność całego układu.
Ja posiadam DeLonghi kolbową Dedica Style, Delonghi Mgnifica S Ecam, którą kupiłem skuszony młynkiem i automatem. Niestety nie spełniła moich oczekiwań. Korzystają z niej inni domownicy robiąc sobie inne kawy niż espresso. Ja używam kolbową.
Jak zwykle trochę się rozpisałem,. Ale o kawach można ( tak jak o winach) godzinami dyskutować.
Musisz ćwiczyć smak i szukać tej kawy w/g Ciebie najlepszej.
Dobrej jakości kawa powinna mieć przede wszystkim mnóstwo oznaczeń. Intensywność, kwasowość, intensywność palenia. Ideałem jest oznaczenie pochodzenie kawy. Do tego dochodzi sposób mielenia i gradacja zmielonej kawy. Bo dzięki temu masz możliwość porównania. Już na etapie zakupu.
Jesli chodzi o kwasowość to dużą rolę w uwypukleniu kwasowości ma stopień zmielenia kawy jak jej ugniecenia. Kawy Afrykańskie są bardziej cytrusowe i delikatne. Od kaw np. Amerykańskich, które sa bardziej czekoladowe, orzechowe. A z kolei azjatyckie są najmniej kwasowe, ale bardziej ziemiste. Sprawiają wrażenie, że są mało aromatyczne. Kwestia przyzwyczajenia. Ja piję mieszanki z Ameryki. Nie podaję specjalnie gatunków i firm, bo tak jak wspomniałem kieruj się swoim smakiem, kupując próbki.
Na początek musisz zadać sobie pytanie jaka kawę chcesz pić.
Espresso?
Jeśli espresso - to kawy mocniej palone. Głównie Amerykańskie. Włosi są specjalistami w mieszankach tych kaw. Musisz szukać wśród produktów Włoskich. Ale najlepiej wśród produktów nie marketowych. Np. w Warszawie jest mała sieć sklepów Piccola Italia. Tam mają rewelacyjne kawy. Podobnie w Krakowie. Nie wiem czy w Gdańsku na coś podobnego można trafić. Nie podaję gatunków, bo jest ich multum, a ja osobiście piję takie których na naszym rynku trudno znaleźć. Można też trafić na dobry produkt robiony przez Niemców. Ale i w Polsce robią niezłą kawę. Taką firmą odkrytą 3 lata temu przeze mnie jest Praska. Robią chyba 3 gatunki. Warte spróbowania. A 2 tygodnie temu zacząłem próbować też kawy firmy Costa. Tak, tak, tej co ma sieć w całej Europie, a u nas na stacjach benzynowych i w marketach. Jest to firma Włoska. Tak więc właściciele znają się na rzeczy.
Niebagatelną sprawą jest ekspres do kawy. Można oczywiście robić w automacie, ale to co najlepsze wyciąga z kawy tylko ekspres kolbowy. Tutaj duże znaczenie ma sposób mielenia, ugniecenia kawy w kolbie, jak i temperatura wody. O ciśnieniu atmosferycznym nie wspomnę, bo uznacie mnie za wariata.
Americano?
Jesli tak - to niezłe mieszanki do tej kawy robią Niemcy. Dallmayer, Jacobs, Tchibo. Ale można też robić na mieszankach robionych przez Włochów. I znowuż tutaj dochodzi do głosu gust. Bez wielu prób się nie obędzie. Do robienia takiej kawy wystarczy ekspres automatyczny, a nawet przelewowy.
Co do marki ekspresów. To popieram wybór firmy DeLonghi. We wszystkich przedziałach cenowych podstawą czyli układ zaparzający, ugniatający i mielący jest ten sam. Różnią się tylko ilością dodatków poddających kawę automatycznemu robieniu. Typu, ilość kawy, rodzaju mleka. Mieszaniu kawy z mlekiem itp. Tak więc obojętnie jaką maszynkę się kupi to czyste espresso czy czarne americano wyjdzie takie samo.
Przy wyborze rodzaju ekspresu trzeba też się kierować zdrową zasadą. Im mniej elektroniki tym lepiej dla właściciela. Mam na myśli awaryjność całego układu.
Ja posiadam DeLonghi kolbową Dedica Style, Delonghi Mgnifica S Ecam, którą kupiłem skuszony młynkiem i automatem. Niestety nie spełniła moich oczekiwań. Korzystają z niej inni domownicy robiąc sobie inne kawy niż espresso. Ja używam kolbową.
Jak zwykle trochę się rozpisałem,. Ale o kawach można ( tak jak o winach) godzinami dyskutować.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
To jak zasmakowała Ci ta to polecam te:
Obie mieszane, po lewej łagodniejsza w smaku, po prawej nieco mocniejsza. Obie z ekspresu smakują wyśmienicie. Obie mają dużą zawartość kofeiny. Koszt to ok. 40-50 zł /1kg na AllegroNie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sty 2021, 21:29 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Najlepsza Lavazza, nie jest tania, ale rewelacyjna. Niestety w Polsce jej nie uświadczysz, dlatego ściągam ją z Włoch
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Daj Wojtek5 jeszcze jakąś kawę za 35 zł, może przebije tę za 45 jakościowo. Przecież to kpina, nie da się kupić dobrej jakości za marną kwotę.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sty 2021, 21:50 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
A to nie to samo?: https://allegro.pl/oferta/kawa-ziarnist ... 701b8c0118
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Chyba to samo, miałem na myśli, że w sklepach stacjonarnych jest niedostępna. To pewnie prywatny import, jak mój.
I do tego ile ocen i jakie, to już o czymś świadczy
I do tego ile ocen i jakie, to już o czymś świadczy
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sty 2021, 22:01 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 2 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1163
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: RE: Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
A ile powinna kosztować dobra kawa?JanOkowita pisze:Daj Wojtek5 jeszcze jakąś kawę za 35 zł, może przebije tę za 45 jakościowo. Przecież to kpina, nie da się kupić dobrej jakości za marną kwotę.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Może zanim zaczniecie szydzić zadajmy sobie pytanie co to jest dobra kawa?
Czy dobrą kawę mierzymy ceną czy jakością. Czy Lavazza jest dobrą kawą? Tego nie wiem, jest wiele innych marek, bardziej niszowych i pewnie dla koneserów lepszych. Dla mnie firma generalnie firmując swój produkt swoim logo poświadcza jakość produktu/kawy. Czy kupując kawę za 40-50zł na Allegro, czy tą samą kawę nieco zleżałą bo nikt jej nie kupuje w markecie za 100 zł czyni ją bardziej dobrą?
Wiele kaw Lavazza ma dwie szaty graficzne (bardzo podobne) - nigdy nie udało mi się ustalić czy jedne są z rynku wewnętrznego, a inne na export, czy po prostu jedne mają starszą odsłonę opakowania a inne nowszą. Tak czy siak kupowałem różne i nie zauważyłem jakiejś różnicy, nie zależnie od ceny i miejsca zakupu.
Czy dobrą kawę mierzymy ceną czy jakością. Czy Lavazza jest dobrą kawą? Tego nie wiem, jest wiele innych marek, bardziej niszowych i pewnie dla koneserów lepszych. Dla mnie firma generalnie firmując swój produkt swoim logo poświadcza jakość produktu/kawy. Czy kupując kawę za 40-50zł na Allegro, czy tą samą kawę nieco zleżałą bo nikt jej nie kupuje w markecie za 100 zł czyni ją bardziej dobrą?
Wiele kaw Lavazza ma dwie szaty graficzne (bardzo podobne) - nigdy nie udało mi się ustalić czy jedne są z rynku wewnętrznego, a inne na export, czy po prostu jedne mają starszą odsłonę opakowania a inne nowszą. Tak czy siak kupowałem różne i nie zauważyłem jakiejś różnicy, nie zależnie od ceny i miejsca zakupu.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 00:05 przez Wojtek5, łącznie zmieniany 2 razy.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Mam ekspres za ok 2.5k PLN. Dużo niedużo. Mało ważne. Przez okres jego użytkowania nauczyłem się jednego - min 80% efektu to sama kawa. Jak kupisz byle gnw, to będziesz pić gnw z ekspresu za 10k. Dlatego po trzech różnych kawach wróciłem do pierwszej jaką polecał mi sąsiad
I tak właśnie mi smakuje.
I tak właśnie mi smakuje.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
I jak ostatnio odsyłałem go do Warszawy na przeczyszczenie i serwis (zasłużył sobie po 20 latach nieprzerwanej pracy), to sami pracownicy Jury powiedzieli, żeby go nie wymieniać na nowy model, bo to już nie jest to co kiedyś.... smutne to, ale prawdziwe.
MaSaKrA, ja jednak bym powiedział, że kawa to 60-70%, reszta to sprzęt. Piłem tą samą kawę, którą zareklamowałem powyżej z Krupsa i Longi i muszę stwierdzić, że to nie było jednak to.
Ja mam chyba już ze 20 lat ten sam ekspress i nie zamierzam zmieniać, bo przez te 20 lat nigdy mnie nie zawiódł, a robi rewelacyjną kawę. Kupując go wtedy zapłaciłem jak za samochód małolitrażowy, ale jednak zasada "co jest drogie, to jest tanie" w tamtych czasach się sprawdzała. Kiedyś były tylko 2 znaczące firmy ekspresów do kawy, to przede wszystkim szwajcarska Jura i włoskie Saeco (choć wieść gminna niesie, że Saeco założyli byli pracownicy Jury). Jaki to ekspress, ano Jura S9.MASaKrA_Domingo pisze:Mam ekspres za ok 2.5k PLN.
I jak ostatnio odsyłałem go do Warszawy na przeczyszczenie i serwis (zasłużył sobie po 20 latach nieprzerwanej pracy), to sami pracownicy Jury powiedzieli, żeby go nie wymieniać na nowy model, bo to już nie jest to co kiedyś.... smutne to, ale prawdziwe.
MaSaKrA, ja jednak bym powiedział, że kawa to 60-70%, reszta to sprzęt. Piłem tą samą kawę, którą zareklamowałem powyżej z Krupsa i Longi i muszę stwierdzić, że to nie było jednak to.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 01:54 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 2 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Zgadza się. Co najmniej 50% dobrej kawy to dobry ekspres. Na drugim miejscu kawa a na trzecim jakość wody.
Oczywiście nie są to twarde reguły i jak do wszystkiego należy do tego podchodzić z pewną rozwagą.
@JanOkowita, a co powiesz o Kopi Luwak? Jej kg kosztuje okolo $1000. Czy ta będzie dobra?
Miałem okazję ją pić i muszę szczerze przyznać, że nie patrząc na cenę jest to kawa wyłącznie dla koneserów. Jest tak aromatyczna, że nie da się jej pić na codzień. Bardzo dobre efekty daje 10% domieszka do innych kaw.
Podobne sytuacje mamy z "szampanami". Te oryginalne, francuskie, drogie nie każdemu smakują a te zwykłe wina musujące zwane szampanami mają już wielu zwolenników (zwolenniczek )
Oczywiście nie są to twarde reguły i jak do wszystkiego należy do tego podchodzić z pewną rozwagą.
@JanOkowita, a co powiesz o Kopi Luwak? Jej kg kosztuje okolo $1000. Czy ta będzie dobra?
Miałem okazję ją pić i muszę szczerze przyznać, że nie patrząc na cenę jest to kawa wyłącznie dla koneserów. Jest tak aromatyczna, że nie da się jej pić na codzień. Bardzo dobre efekty daje 10% domieszka do innych kaw.
Podobne sytuacje mamy z "szampanami". Te oryginalne, francuskie, drogie nie każdemu smakują a te zwykłe wina musujące zwane szampanami mają już wielu zwolenników (zwolenniczek )
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Ceny spadły, ponieważ zwierzątka które jedzą te kawowe ziarna, hodowane są w klatkach i niema potrzeby chodzić po lesie i szukać łaskunowej kupy. Poza tym, sporo jest artykułów, które mówią, że nic nadzwyczajnego nie ma w tej kawie, poza ceną, która faktycznie powala. Jak jest naprawdę, ciężko wyczuć.
https://www.coffeedesk.pl/blog/kopi-luw ... zsza-kawa/
https://www.coffeedesk.pl/blog/kopi-luw ... zsza-kawa/
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Ja się dziwię, że wrzucacie i polecacie kawy marketowe. Od kiedy na początku zeszłego roku zacząłem kupować świeżo palone kawy z palarni to był to kolejny krok w stronę edukacji kawowej. Całkiem przyzwoitą kawę "na codzień" można dostać zupełnie w marketowej cenie. Podrzucę linka https://allegro.pl/oferta/swieza-kawa-z ... J2dttfiTeg
Pewnie nie jest to jakość kawy którą Janek pije... ale na początek w zupełności starczy.
Od razu powiem, że nie mam ekspresu - tą kawę robiłem z przelewu i aeropressa - z aero dużo lepsza
Pewnie nie jest to jakość kawy którą Janek pije... ale na początek w zupełności starczy.
Od razu powiem, że nie mam ekspresu - tą kawę robiłem z przelewu i aeropressa - z aero dużo lepsza
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Piłem różne różniaste kawy... firma kupowała takie jakie się pracownikom tylko zamarzyły. Nie mam pojęcia ile te kawy kosztowały - taki test w ciemnio... oczywiście każda była inna na swój sposób - ale żadna z nich nie była jakaś szczególnie wybitna. Najbardziej kawa się różniła jak się ją parzyło w innym ekspresie - ale to też może być kwestia konfiguracji - wiadomo grubość mielenia, nieco inna ilość kawy różnice w ciśnieniach generowanych przez maszynę czy różnica temperatury stopień czy dwa. Część z nich była również typu "świeżo palona".
PS. ekspres przelewowy to amerykańska profanacja kawy - no ale oni lubią darmowe dolewki - nigdy z takiego ekspresu nie piłem dobrej kawy. Dobra to albo z ciśnieniowego albo z kawiarki...
Ta... dosłownie gówniana kawa za 2000 zeta .defacto pisze:Poza tym, sporo jest artykułów, które mówią, że nic nadzwyczajnego nie ma w tej kawie, poza ceną, która faktycznie powala. Jak jest naprawdę, ciężko wyczuć.
https://www.coffeedesk.pl/blog/kopi-luw ... zsza-kawa/
Piłem różne różniaste kawy... firma kupowała takie jakie się pracownikom tylko zamarzyły. Nie mam pojęcia ile te kawy kosztowały - taki test w ciemnio... oczywiście każda była inna na swój sposób - ale żadna z nich nie była jakaś szczególnie wybitna. Najbardziej kawa się różniła jak się ją parzyło w innym ekspresie - ale to też może być kwestia konfiguracji - wiadomo grubość mielenia, nieco inna ilość kawy różnice w ciśnieniach generowanych przez maszynę czy różnica temperatury stopień czy dwa. Część z nich była również typu "świeżo palona".
PS. ekspres przelewowy to amerykańska profanacja kawy - no ale oni lubią darmowe dolewki - nigdy z takiego ekspresu nie piłem dobrej kawy. Dobra to albo z ciśnieniowego albo z kawiarki...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Co piłem - zaczynałem od kupowanych na wagę Tchibo, potem głównie Lavazza Cream i Sagreffedo Czerwone, Dallmayer, Jacobs Barista, Mezcla Especial, czasami jakieś wynalazki z promocji. W pracy piłem praktycznie to samo tylko robione z ekspresu - Bosch Benvenuto classic piano
Potem zacząłem zwracać uwagę na daty przydatności i starałem się wybierać te marketowe, które były stosunkowo świeże... czyli jakieś 6 miesięcy po paleniu - bo tak to jest w marketach... Przerzuciłem się na kawy w małych opakowaniach 250g - marki "premium" w Biedronkce, całkiem świeże i niedrogie kawy robione dla Auchan...
Od marca zeszłego roku robię tylko areopress - żona robi przelew - nie ekspress przelewowy - mielę ręcznie, mam czajniczek do przygotowania wody do kawy. Kupuję już wyłącznie z palarni świeże kawy - głównie jasno palone.
Różnica w jakości kawy którą pije teraz a tym co piłem jest bardziej niż zauważalna. Teraz kawy mają faktycznie różne posmaki - które udaje mi się wyczuć a nie wyczytać. Część lepsza jest z przelewu część z aeropressu.
Przeszedłem naprawdę długą drogę od Chaty Wuja Toma do Barracka Obamy... zaczynałem od rozpuszczalnej z dużo ilością cukru i mleka, potem bez cukru, potem nie rozpuszczalne, potem bez mleka ale przedłużane wodą (nadal zazwyczaj dolewam wodę jak piję kawę poza domem) aż do obecnego stanu - małej czarnej bez dodatków...
Jasne. Kawy robiłem dwiema metodami - w kafeterce lub w aeropressie - mieliłem sam elektrycznym żarnowym młynkiem Tchibo.defacto pisze:Czy można wiedzieć co kupowałeś przed początkiem zeszłego roku?
Co piłem - zaczynałem od kupowanych na wagę Tchibo, potem głównie Lavazza Cream i Sagreffedo Czerwone, Dallmayer, Jacobs Barista, Mezcla Especial, czasami jakieś wynalazki z promocji. W pracy piłem praktycznie to samo tylko robione z ekspresu - Bosch Benvenuto classic piano
Potem zacząłem zwracać uwagę na daty przydatności i starałem się wybierać te marketowe, które były stosunkowo świeże... czyli jakieś 6 miesięcy po paleniu - bo tak to jest w marketach... Przerzuciłem się na kawy w małych opakowaniach 250g - marki "premium" w Biedronkce, całkiem świeże i niedrogie kawy robione dla Auchan...
Od marca zeszłego roku robię tylko areopress - żona robi przelew - nie ekspress przelewowy - mielę ręcznie, mam czajniczek do przygotowania wody do kawy. Kupuję już wyłącznie z palarni świeże kawy - głównie jasno palone.
Różnica w jakości kawy którą pije teraz a tym co piłem jest bardziej niż zauważalna. Teraz kawy mają faktycznie różne posmaki - które udaje mi się wyczuć a nie wyczytać. Część lepsza jest z przelewu część z aeropressu.
Przeszedłem naprawdę długą drogę od Chaty Wuja Toma do Barracka Obamy... zaczynałem od rozpuszczalnej z dużo ilością cukru i mleka, potem bez cukru, potem nie rozpuszczalne, potem bez mleka ale przedłużane wodą (nadal zazwyczaj dolewam wodę jak piję kawę poza domem) aż do obecnego stanu - małej czarnej bez dodatków...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Cena kawy na światowej giełdzie to 123 centy US za funt -to średnia z kilkunastu gatunków kaw na świecie.
A prawe połowę rynku handlu kawą dzielą między siebie trzy największe firmy .
Po prostu koszmarnie przepłacamy za droższe kawy.JanOkowita pisze:Daj Wojtek5 jeszcze jakąś kawę za 35 zł, może przebije tę za 45 jakościowo. Przecież to kpina, nie da się kupić dobrej jakości za marną kwotę.
Cena kawy na światowej giełdzie to 123 centy US za funt -to średnia z kilkunastu gatunków kaw na świecie.
A prawe połowę rynku handlu kawą dzielą między siebie trzy największe firmy .
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 308
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2015, 21:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 75 razy
- Kontakt:
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Producenci ropy kontrolują ceny ropy poprzez OPEC. Podobne umowy od wielu lat są na rynku kawy. Kiedyś nawet palono kawą w parowozach, aby spalić nadwyżki i utrzymać wyższą cenę.
Cło na kawę zieloną wynosi ZERO.
Może nie być opłaty Vat jak w Brazylii albo wynosić zero jak w Wietnamie drugim największym producencie kawy na świecie. Generalnie każdy kraj popiera swój eksport i nie zniechęca wygórowanymi opłatami
Fracht, opłaty magazynowe, dokumentacja to góra 30 centów/kg przy sprowadzeniu 1 tony z Wietnamu. Kupując na giełdzie w Nowym Jorku możesz mieć opcję odbioru np. w Hamburgu bez zwyżki ceny.
Nie wypalałbym w piekarniku. W Polsce są palarnie i tak samo jak można uwarzyć piwo na sprzedaż nie mając browaru, można komuś zlecić dobre wypalenie i zapakowanie.
Janie jakie masz wytłumaczenie, że przykładowo kilogram kawy ziarnistej kosztuje 50zł. Kilogram tej samej kawy, ale po zmieleniu i rozsypaniu w dwa mniejsze opakowania kosztuje już tylko 40 złotych.
Cło na kawę zieloną wynosi ZERO.
Może nie być opłaty Vat jak w Brazylii albo wynosić zero jak w Wietnamie drugim największym producencie kawy na świecie. Generalnie każdy kraj popiera swój eksport i nie zniechęca wygórowanymi opłatami
Fracht, opłaty magazynowe, dokumentacja to góra 30 centów/kg przy sprowadzeniu 1 tony z Wietnamu. Kupując na giełdzie w Nowym Jorku możesz mieć opcję odbioru np. w Hamburgu bez zwyżki ceny.
Nie wypalałbym w piekarniku. W Polsce są palarnie i tak samo jak można uwarzyć piwo na sprzedaż nie mając browaru, można komuś zlecić dobre wypalenie i zapakowanie.
Janie jakie masz wytłumaczenie, że przykładowo kilogram kawy ziarnistej kosztuje 50zł. Kilogram tej samej kawy, ale po zmieleniu i rozsypaniu w dwa mniejsze opakowania kosztuje już tylko 40 złotych.
KALKULATOR NALEWKOWY : https://nalewkidomowe.com
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Ja mimo, że nie jestem kawoszem dodam od siebie, że w takiej Szwecji są palarnie gdzie upalą Twoją kawę. Mi też zawsze smakuje cappuccino na południu Europy, a już w Polsce średnio. Widać mają inne gatunki kawy.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Używają zwykłego mleka. Takiego jakie jest do kupienia w każdym sklepie.
Na smak kawy espresso czy cappucina ma wpływ wiele czynników. Po pierwsze kawa - typ kawy, świeżość, sposób jej tostowania, sposób zmielenia, sposób ugniecenia i siła tego ugniecenia w kolbie. Cena kawy ma najmniejsze znaczenie .
Po drugie woda - jakość tej wody, temperatura. Po trzecie - ciśnienie atmosferyczne. Po czwarte - czy filiżanka jest nagrzana do odpowiedniej temperatury.
W tym momencie pewnie wielu puka się w głowę - co ten lesgo58 wypisuje?
Ano panowie z dobrym espresso to jak z alkoholem. Nie uzyska się go na automacie. Automaty są dla " for dummies" (bez obrazy).
Pisałem wcześniej, że też się w końcu skusiłem na automat. Zrobiłem się trochę leniwy. I niestety - po długich bojach z rodzajami kawy. Sposobami mielenia i innymi elementami poddałem się. Wróciłem do zwykłej kolbówki.
Na kolbówce - jak już ma się wprawę i się kuma o co w tym wszystkim chodzi to praktycznie można zrobić dobre espresso (cappuccino) z każdego rodzaju kawy. Można uzyskać odpowiednią piankę czy "kremowość" (jak kto lubi).
O smaku nie będę się rozpisywał. Bo to indywidualny gust.
Z mojej strony dla nowicjuszy poleciłbym kawę Costa. Jest to dopiero od kilku lat nowość na naszym rynku. Może dla tego jest jeszcze taka dobra. Dotychczas była do skosztowania tylko z ich automatów, a od jakiegoś czasu można jednak kupić już samemu. Są głównie 4 rodzaje :
- The bright blended - idealna do kawiarek przelewowych
- Colombian roast - ta pasuje do zaparzaczy tłokowych i nawet na capuccino. Gwoli uściślenia - dobre cappuccino to tylko na bazie espresso. Ale to już chyba wszystkim wiadomo.
- Signature blend (średnio palona) - bardzo dobra na espresso dla początkujących. Oraz na cappuccino.
- Signature blend (ciemno palona) - dla już wprawionych w rozsmakowywaniu się w espresso. Jest palona w sposób typowy dla Włochów.
Charakterystyką tych kaw jest też to, że mają bardzo mały poziom kwasowości. Co jest zaletą dla tych co nie za bardzo za tą kwasowością przepadają.
O kawie jak o dobrym alkoholu. Można godzinami.
Na smak kawy espresso czy cappucina ma wpływ wiele czynników. Po pierwsze kawa - typ kawy, świeżość, sposób jej tostowania, sposób zmielenia, sposób ugniecenia i siła tego ugniecenia w kolbie. Cena kawy ma najmniejsze znaczenie .
Po drugie woda - jakość tej wody, temperatura. Po trzecie - ciśnienie atmosferyczne. Po czwarte - czy filiżanka jest nagrzana do odpowiedniej temperatury.
W tym momencie pewnie wielu puka się w głowę - co ten lesgo58 wypisuje?
Ano panowie z dobrym espresso to jak z alkoholem. Nie uzyska się go na automacie. Automaty są dla " for dummies" (bez obrazy).
Pisałem wcześniej, że też się w końcu skusiłem na automat. Zrobiłem się trochę leniwy. I niestety - po długich bojach z rodzajami kawy. Sposobami mielenia i innymi elementami poddałem się. Wróciłem do zwykłej kolbówki.
Na kolbówce - jak już ma się wprawę i się kuma o co w tym wszystkim chodzi to praktycznie można zrobić dobre espresso (cappuccino) z każdego rodzaju kawy. Można uzyskać odpowiednią piankę czy "kremowość" (jak kto lubi).
O smaku nie będę się rozpisywał. Bo to indywidualny gust.
Z mojej strony dla nowicjuszy poleciłbym kawę Costa. Jest to dopiero od kilku lat nowość na naszym rynku. Może dla tego jest jeszcze taka dobra. Dotychczas była do skosztowania tylko z ich automatów, a od jakiegoś czasu można jednak kupić już samemu. Są głównie 4 rodzaje :
- The bright blended - idealna do kawiarek przelewowych
- Colombian roast - ta pasuje do zaparzaczy tłokowych i nawet na capuccino. Gwoli uściślenia - dobre cappuccino to tylko na bazie espresso. Ale to już chyba wszystkim wiadomo.
- Signature blend (średnio palona) - bardzo dobra na espresso dla początkujących. Oraz na cappuccino.
- Signature blend (ciemno palona) - dla już wprawionych w rozsmakowywaniu się w espresso. Jest palona w sposób typowy dla Włochów.
Charakterystyką tych kaw jest też to, że mają bardzo mały poziom kwasowości. Co jest zaletą dla tych co nie za bardzo za tą kwasowością przepadają.
O kawie jak o dobrym alkoholu. Można godzinami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Jakiś czas temu byliśmy na wakacjach gdzieś w świętokrzyskim - mleko też kupowaliśmy takie jakie akurat było dostępne za rogiem... i nigdy wcześniej nie piłem mleka o takim smaku i aromacie i pewnie nie będę pił aż do czasu kiedy znowu wybiorę się na wycieczkę w Świętokrzyskie. Nie wiem co za zioła i kwiatki rosły na tamtejszych łąkach ale z całą pewnością miały one niebagatelny wpływ na właściwości sensoryczne mleka.
To też... ale..lesgo58 pisze:Na smak kawy espresso czy cappucina ma wpływ wiele czynników. Po pierwsze kawa - typ kawy, świeżość, sposób jej tostowania, sposób zmielenia, sposób ugniecenia i siła tego ugniecenia w kolbie. Cena kawy ma najmniejsze znaczenie .
Po drugie woda - jakość tej wody, temperatura. Po trzecie - ciśnienie atmosferyczne. Po czwarte - czy filiżanka jest nagrzana do odpowiedniej temperatury.
Oczywiście że zwykłego od krowy, konkretnie to dokładnie takiego jakie jest dostępne lokalnie - bo kto by woził mleko setkami kilometrów, jeszcze by się zepsuło po drodze. Ja kupuję zwykle mleko z marketu... i ono ma zdecydowanie inny smak w zależności od jakiego producenta pochodzi. Oczywiście mowa o mleku pasteryzowanym, a nie wiecznie świeżym UHT, które to nie jest pijalne praktycznie w ogóle - no kawa trochę przykryje jego smak ale też nie całkiem.lesgo58 pisze:Używają zwykłego mleka. Takiego jakie jest do kupienia w każdym sklepie.
Jakiś czas temu byliśmy na wakacjach gdzieś w świętokrzyskim - mleko też kupowaliśmy takie jakie akurat było dostępne za rogiem... i nigdy wcześniej nie piłem mleka o takim smaku i aromacie i pewnie nie będę pił aż do czasu kiedy znowu wybiorę się na wycieczkę w Świętokrzyskie. Nie wiem co za zioła i kwiatki rosły na tamtejszych łąkach ale z całą pewnością miały one niebagatelny wpływ na właściwości sensoryczne mleka.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Twoje porównanie do alkoholu, to tak jakbyś powiedział, że z miedzianej kolumny półkowej nigdy nie uzyskasz takiej jakości alkoholu, jak z garnka twojego dziadka, który pędził w lesie na ognisku. No chyba, że tak złej jakości
Miałeś, albo słaby automat, albo nie potrafiłeś wykorzystać jego możliwości. Są tylko dwie firmy, które robią dobre automaty. Number one to JURA, później długo, długo nic, a następnie Seaco. Reszta firm raczej odpada, choć są wyjątki przy niektórych modelach, ale daleko, daleko im do Jury.
Byłem parę tygodni temu na prezentacji tego modelu https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zast ... k-EU-15245 i był też tam barista z kilkoma dyplomami, który starał się dorównać jakością maszynie (robili z tej samej torebki kawy, barista na standardowym sprzęcie). Przy blisko 20 próbach różnych kaw, przy ani jednej mu się to nie udało. Ubiegając zarzut, że pewnie był podstawiony dodam, że na sali było wielu baristów degustatorów i wszyscy potwierdzali ogólne spostrzeżenia.
Wiem, że wywalić 10 tysi za maszynę do kawy, to trochę zboczenie, ale jak jest się smakoszem... Ja na razie mam stary model Jury S9, który na pewno mocno już odbiega od tej nowej, bo nie ma możliwości tylu regulacji, ale różnica która bez wątpienia jest dość spora, nie jest dla mnie warta wywalenia takiej kwoty. Jednak gdybym jej nie miał, zapewne bym się skusił. Dodam, że po tej degustacji, na której było około 40 osób, 9 z nich kupiło tą maszynę. Pozdrawiam
Muszę w tym momencie MOCNO zaprotestować. Jestem kawiarzem i to ekstremalnym do kilkudziesięciu lat i próbowałem już wszystkiego. Jest dokładnie odwrotnie niż piszesz. Na kolbówce nigdy nie uzyskasz takiego espresso jak z automatu, ato chociażby z tej prostej przyczyny, że nie masz możliwości sterowania ciśnieniem, które to ma więcej niż znaczący wpływ na efekt końcowy.lesgo58 pisze:Ano panowie z dobrym espresso to jak z alkoholem. Nie uzyska się go na automacie. Automaty są dla " for dummies" (bez obrazy).
Twoje porównanie do alkoholu, to tak jakbyś powiedział, że z miedzianej kolumny półkowej nigdy nie uzyskasz takiej jakości alkoholu, jak z garnka twojego dziadka, który pędził w lesie na ognisku. No chyba, że tak złej jakości
Miałeś, albo słaby automat, albo nie potrafiłeś wykorzystać jego możliwości. Są tylko dwie firmy, które robią dobre automaty. Number one to JURA, później długo, długo nic, a następnie Seaco. Reszta firm raczej odpada, choć są wyjątki przy niektórych modelach, ale daleko, daleko im do Jury.
Byłem parę tygodni temu na prezentacji tego modelu https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zast ... k-EU-15245 i był też tam barista z kilkoma dyplomami, który starał się dorównać jakością maszynie (robili z tej samej torebki kawy, barista na standardowym sprzęcie). Przy blisko 20 próbach różnych kaw, przy ani jednej mu się to nie udało. Ubiegając zarzut, że pewnie był podstawiony dodam, że na sali było wielu baristów degustatorów i wszyscy potwierdzali ogólne spostrzeżenia.
Wiem, że wywalić 10 tysi za maszynę do kawy, to trochę zboczenie, ale jak jest się smakoszem... Ja na razie mam stary model Jury S9, który na pewno mocno już odbiega od tej nowej, bo nie ma możliwości tylu regulacji, ale różnica która bez wątpienia jest dość spora, nie jest dla mnie warta wywalenia takiej kwoty. Jednak gdybym jej nie miał, zapewne bym się skusił. Dodam, że po tej degustacji, na której było około 40 osób, 9 z nich kupiło tą maszynę. Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Brawo Ty!!!
Obejrzyj sobie to zdjęcie: To jest właśnie - jak Ty to ująłeś - taki garnek na jakim pędził mój dziadek. A robi kawę o jakiej możesz tylko pomarzyć.
Wracając do głównego wątku.
Słyszałem o wielu takich prezentacjach... Tam ludzie już na miejscu też kupowali towary w cenach z kosmosu. A to pościele, a to garnki, a to materace. I wychodzili bardzo zadowoleni. Sam też bym pokazywał wszystkim jaki to jestem zadowolony. W końcu wydałem "majątek".
Teraz na poważnie. Jeśli barista po kilku dyplomach nie potrafi zrobić dobrego espresso... to cóż można dodać?
Jednak bardziej skłaniałbym się ku teorii, że odpowiedni marketing, odpowiednio przygotowany pokaz plus wrażenie cenowe zrobiły swoje.
Wcale nie neguję zasług Jury dla rynku kawowego. Zapewne robi rewelacyjną kawę. Pod warunkiem, że ma się świadomośc jaki to sprzęt się obsługuje. Bo jeśli się go obsługuje typowo jako automat, to jest więcej jak przekonany, że robi kawę nie lepszą jak automat za ok. 1000- 2000zł.
Przyjmuję, że barista biorący udział w rywalizacji zdawał sobie sprawę na jakim sprzęcie pracował. Że miał możliwość sprawdzenia czy ma ustawione ciśnienie 9 bar. Tak tak 9 bar a nie 15 bar jak w standardowych ekspresach. A wiesz dlaczego w standardowych ma 15 bar?
Przyjmuję, że miał możliwość sprawdzenia czy temperatura wody na wyjściu miała 88*C. a w filiżance ok. 67*C. Ale to to już prawdziwy barista wyczuje organoleptycznie.
A także, że miał możliwość wykonania kilku prób ze zmieleniem.
Przyjmuję też, że czas na ujście kawy to było ok. 25sek.
Przyjmuję też, że barista miał też okazję na wykonanie kilku prób przed podaniem tej właściwej kawy.
Jeśli zostały spełnione te wszystkie warunki to nie wierzę, że zrobił gorszą kawę od tej z automatu Jury.
Która z tych dwóch kaw rzeczywiście była lepsza a która gorsza to już rzecz gustu.
Dopiero jednak obiektywna ocena dobrego kipera mogłaby roztrzygnąć kto wygrał.
Rozbroiłeś mnie tym porównaniem. I potwierdziłeś, że nie bardzo kumasz o czym pisałem.Twoje porównanie do alkoholu, to tak jakbyś powiedział, że z miedzianej kolumny półkowej nigdy nie uzyskasz takiej jakości alkoholu, jak z garnka twojego dziadka, który pędził w lesie na ognisku. No chyba, że tak złej jakości
Obejrzyj sobie to zdjęcie: To jest właśnie - jak Ty to ująłeś - taki garnek na jakim pędził mój dziadek. A robi kawę o jakiej możesz tylko pomarzyć.
Wracając do głównego wątku.
Słyszałem o wielu takich prezentacjach... Tam ludzie już na miejscu też kupowali towary w cenach z kosmosu. A to pościele, a to garnki, a to materace. I wychodzili bardzo zadowoleni. Sam też bym pokazywał wszystkim jaki to jestem zadowolony. W końcu wydałem "majątek".
Teraz na poważnie. Jeśli barista po kilku dyplomach nie potrafi zrobić dobrego espresso... to cóż można dodać?
Jednak bardziej skłaniałbym się ku teorii, że odpowiedni marketing, odpowiednio przygotowany pokaz plus wrażenie cenowe zrobiły swoje.
Wcale nie neguję zasług Jury dla rynku kawowego. Zapewne robi rewelacyjną kawę. Pod warunkiem, że ma się świadomośc jaki to sprzęt się obsługuje. Bo jeśli się go obsługuje typowo jako automat, to jest więcej jak przekonany, że robi kawę nie lepszą jak automat za ok. 1000- 2000zł.
Przyjmuję, że barista biorący udział w rywalizacji zdawał sobie sprawę na jakim sprzęcie pracował. Że miał możliwość sprawdzenia czy ma ustawione ciśnienie 9 bar. Tak tak 9 bar a nie 15 bar jak w standardowych ekspresach. A wiesz dlaczego w standardowych ma 15 bar?
Przyjmuję, że miał możliwość sprawdzenia czy temperatura wody na wyjściu miała 88*C. a w filiżance ok. 67*C. Ale to to już prawdziwy barista wyczuje organoleptycznie.
A także, że miał możliwość wykonania kilku prób ze zmieleniem.
Przyjmuję też, że czas na ujście kawy to było ok. 25sek.
Przyjmuję też, że barista miał też okazję na wykonanie kilku prób przed podaniem tej właściwej kawy.
Jeśli zostały spełnione te wszystkie warunki to nie wierzę, że zrobił gorszą kawę od tej z automatu Jury.
Która z tych dwóch kaw rzeczywiście była lepsza a która gorsza to już rzecz gustu.
Dopiero jednak obiektywna ocena dobrego kipera mogłaby roztrzygnąć kto wygrał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 sty 2021, 19:42 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
To czy barista stosował się do sztuki, tego nie wiem, przyjmuję że znał się na fachu, gdyż pracował w jakiejś znanej kawiarni w Mediolanie. Przywiózł swój sprzęt, który zapewne znał i swoje gatunki kawy. Miał za zadanie po rzuceniu hasła, jaka teraz kawa będzie robiona, wykrzesać z siebie co najlepsze. Tak na marginesie dodam, że chyba z 60% rodzajów kaw, które tam robili piłem tam po raz pierwszy, samych espresso było chyba ze 20 różnych, i nie mówię tu o gatunku kawy.
Oczywiście, że masz rację w tym, że jeżeli ktoś nie ma pojęcia jak ustawić parametry maszyny, to nigdy nie zrobi takich kaw, ani nie będzie świadomy, jakie są możliwości tego co posiada. Ja też długo eksperymentowałem na swojej starowince, zanim znalazłem optymalne (przynajmniej dla mnie smaki) i sobie te ustawienia zapamiętałem.
Naprawdę dobry barista zarabia masę kasy, jeżeli masz takie zdolności, to pomyślałbym o karierze w tym kierunku, jeżeli dodatkowo to lubisz, a z tego co piszesz chyba tak, to tym bardziej. W końcu "im bardziej chce się coś robić, tym mniej można to nazwać pracą" - cytat Richard Bach. Pozdrawiam
Słuchaj, to naprawdę nie była oszukańcza wycieczka emerytów powiązana z zakupami. Prezentacja Jury była nie z inicjatywy firmy, ale z inicjatywy klientów, gdyż oni takich rzeczy normalnie nie robią, bo nie muszą. Ta prezentacja nie była w Polsce, tylko w Szwajcarii, a zaproszony przez nich barista był Włochem. Bardzo trudno było się na nią dostać, bo obowiązywały zaproszenia, ja dostałem od znajomego mieszkającego na stałe w Szwajcarii. Na pokazie byli przede wszystkim właściciele restauracji, hoteli i tym podobni. To tak gwoli wyjaśnienia.lesgo58 pisze:Rozbroiłeś mnie tym porównaniem. I potwierdziłeś, że nie bardzo kumasz o czym pisałem.
To czy barista stosował się do sztuki, tego nie wiem, przyjmuję że znał się na fachu, gdyż pracował w jakiejś znanej kawiarni w Mediolanie. Przywiózł swój sprzęt, który zapewne znał i swoje gatunki kawy. Miał za zadanie po rzuceniu hasła, jaka teraz kawa będzie robiona, wykrzesać z siebie co najlepsze. Tak na marginesie dodam, że chyba z 60% rodzajów kaw, które tam robili piłem tam po raz pierwszy, samych espresso było chyba ze 20 różnych, i nie mówię tu o gatunku kawy.
Oczywiście, że masz rację w tym, że jeżeli ktoś nie ma pojęcia jak ustawić parametry maszyny, to nigdy nie zrobi takich kaw, ani nie będzie świadomy, jakie są możliwości tego co posiada. Ja też długo eksperymentowałem na swojej starowince, zanim znalazłem optymalne (przynajmniej dla mnie smaki) i sobie te ustawienia zapamiętałem.
Naprawdę dobry barista zarabia masę kasy, jeżeli masz takie zdolności, to pomyślałbym o karierze w tym kierunku, jeżeli dodatkowo to lubisz, a z tego co piszesz chyba tak, to tym bardziej. W końcu "im bardziej chce się coś robić, tym mniej można to nazwać pracą" - cytat Richard Bach. Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Jaki ekspres do kawy kupić ?
Wiem, że jakość maszyny ma bardzo duże znaczenie. Kiedyś miałem Saeco, taki zwykły kolbowy. Działał przez blisko 10 lat bez zarzutu i chyba działa nadal bo poszedł do ludzi.
Kuźwa 10 tysi to bym nie dał ale tak do 4 tysi to już bym się zastanowił. Tylko wtedy jest pytanie. Jak duża różnica między nimi?kiwitom23 pisze: ..Byłem parę tygodni temu na prezentacji tego modelu https://pl.jura.com/pl/produkty-do-zast ... k-EU-15245 i był też tam barista z kilkoma dyplomami, który starał się dorównać jakością maszynie (robili z tej samej torebki kawy, barista na standardowym sprzęcie)...
Wiem, że jakość maszyny ma bardzo duże znaczenie. Kiedyś miałem Saeco, taki zwykły kolbowy. Działał przez blisko 10 lat bez zarzutu i chyba działa nadal bo poszedł do ludzi.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html