Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
matot2
30
Posty: 34
Rejestracja: poniedziałek, 9 gru 2019, 10:21
Załączniki
Nalewka na ziołach dla pszczół

Postautor: matot2 » niedziela, 10 sty 2021, 11:16

Siema. Znalazłem mieszankę ziół na stronie pszczelarskiej I jestem ciekawy czy wyszło by coś interesującego. Założyłem temat ponieważ chciał bym się dowiedzieć czy po prostu kombinacja tych ziół nie spowoduje żadnych skutków ubocznych;) Kombinacja ziół wydaje mi się dość interesująca.
Opis produktu:

Mieszanka ziołowa Sklenara - 70g
(Herbatka Sklenara)

Opis:

Mieszanka ziołowa Sklenara ( Herbatka Sklenara) zawiera w sobie cenne biopierwiastki które poprawiają kondycje pszczół.

Bogata mieszanka zawierająca aż 15 różnorodnych ziół mających pozytywny wpływ na zdrowotność i dobrostan rodzin pszczelich.

Napar posiada działanie wzmacniające, antyseptyczne, odkażające, metaboliczne, oczyszczające, przeciwbiegunkowe, przyśpiesza wiosenny rozwój oraz wspomaga leczenie nosemozy i porażenie warrozą.

Skład mieszanki ( 15 ziół):

Bylica - wspomaga procesy trawienne, ma działanie wzmacniające;
Mięta - stosowana w leczeniu rodzin pszczelich porażonych warrozą;
Melisa lekarska - posiada działanie uspokajające, zapach melisy jest bardzo atrakcyjny dla pszczół.
Krwawnik pospolity - wspomaga wiosenny rozwój rodziny pszczelej, działa antyseptycznie;
Rumianek pospolity - wzmacnia odporność pszczół, wspomaga leczenie warrozy, działa korzystnie na układ pokarmowy pszczół;
Wrotycz - zwalcza warrozę, oczyszcza hemolimfe;
Kora dębu - garbniki zawarte w korze dębu mają właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwzapalne, przeciwdziałają biegunkom;
Kobylak - stosowany do zakarmiania jesiennego i oprysku chorych rodzin pszczelich w walce z nosemozą i chorobą majową;
Pączki sosny - wspomagają wiosenny rozwój pszczół, wzmacniają oraz dostarczają witamin;
Ziele piołunu - dostarcza soli mineralnych i witamin, wzmacnia, odkaża oraz poprawia metabolizm;
Skórka pomarańczy - olejki eteryczne znajdujące się w skórce pomarańczy działają uspokajająco, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm.
Dzika róża - zawarte w owocach garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco, zapobiegają niedoborom witamin.
Igły świerkowe posiadają bogatą zawartość witaminy C wraz z flawonoidami, hamują rozwój bakterii i grzybów oraz pobudzają diurezę, wypędzają pasożyty z jelit.
Skrzyp polny - uzupełnia niedobór mikroelementów, wspomaga leczenie i profilaktykę grzybicy pszczół.
Szałwia lekarska ma silne działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
Sposób przygotowania:

Zawartość torebki wystarczy na ok. 30 litrów syropu. Istnieją dwa sposoby na przygotowanie naparu:

Do dużego naczynia wlewamy około 25-30 litrów wody, wsypujemy mieszankę i gotujemy do wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min po czym odcedzamy. Następnie dodajemy do naparu cukier, rozpuszczamy mieszając i po przestygnięciu podajemy pszczołom.
Mieszankę zalewamy około 2 litrami wrzątku i trzymamy pod przykryciem około 20 minut. Przecedzamy i dodajemy do syropu.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

kondon
100
Posty: 120
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Nalewka na ziołach dla pszczół

Postautor: kondon » poniedziałek, 11 sty 2021, 05:50

Bez proporcji ciężko powiedzieć. Pszczoły raczej mają inne kubki smakowe, niż ludzie.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to zobacz sobie topic21564.html


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości