jacorekk
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Cześć . Jestem nowym forumowiczem. Produkcja wina domowego zająłem się w zeszłym roku. Obecnie zrobiłem wino z dzikiej róży oraz zrobiłem miód pitny dwójniak. Obydwa trunki dojrzewają w butelkach. W tym roku zamierzam zrob9ić wino migdałowe. I tu pojawia sie problem Przeszukałem internet i znalazłem tylko jeden ogólny przepis na zrobienie takiego wina. Czy ktoś już robił takie wino? Jeśli tak to bardzo proszę o dokładny przepis jak go zrobić. Dziękuje. Pozdrawiam
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: jacorekk
Witamy, tu masz wątek:https://alkohole-domowe.com/forum/wino- ... -t359.html, a co win zrobionych przez Ciebie w zeszłym roku, to myślę że powinny być jeszcze w balonach, a nie w butelkach. No wino, to jeszcze jak Cie mogę, ale miód pitny powinien dojrzewać nawet 3 lata w balonie przed butelkowaniem. Pozdro
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2538
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 233 razy
- Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: jacorekk
Dwójniak? Minimalny czas dojrzewania - cztery lata. W ogóle to podziwiam, że kolega, który rok temu zajął się robieniem win, zdecydował się na dwójniak.
Dwa lata temu postanowiłem popróbować swoich sił w miodach (po kilku latach robienia różnych win).
Nastawiłem 50 litrów, w tym czwórniak, trójniak i właśnie dwójniak. Po dwóch latach czwórniak jest już niezły, reszta cały czas musi dojrzewać.
Miody to zdecydowanie długodystansowe nastawy.
A co do wina migdałowego, to się nie wypowiem, nie robiłem, ale polecam koledze wino ryżowe typu wermut, na przykład z takiego przepisu: https://alkohole-domowe.com/wino/przepi ... -ryzu.html
wychodzi naprawdę dobry trunek
Dwa lata temu postanowiłem popróbować swoich sił w miodach (po kilku latach robienia różnych win).
Nastawiłem 50 litrów, w tym czwórniak, trójniak i właśnie dwójniak. Po dwóch latach czwórniak jest już niezły, reszta cały czas musi dojrzewać.
Miody to zdecydowanie długodystansowe nastawy.
A co do wina migdałowego, to się nie wypowiem, nie robiłem, ale polecam koledze wino ryżowe typu wermut, na przykład z takiego przepisu: https://alkohole-domowe.com/wino/przepi ... -ryzu.html
wychodzi naprawdę dobry trunek
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: jacorekk
Cześć, miałeś klarowny ten miód? Nie sądzę, żeby po tak krótkim czasie się wyklarował. Miody klarują się bardzo długo. Po jakimś czasie pojawi Ci się osad w butelkach. Na przyszłość trzymaj jak najdłużej w balonach, wino czy miód dużo lepiej w nich dojrzewają niż w butelkach. Różnica naprawdę jest znacząca. Pozdro
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway