Nalewka na ziołach dla pszczół

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
matot2
50
Posty: 59
Rejestracja: poniedziałek, 9 gru 2019, 10:21
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: matot2 »

Siema. Znalazłem mieszankę ziół na stronie pszczelarskiej I jestem ciekawy czy wyszło by coś interesującego. Założyłem temat ponieważ chciał bym się dowiedzieć czy po prostu kombinacja tych ziół nie spowoduje żadnych skutków ubocznych;) Kombinacja ziół wydaje mi się dość interesująca.
Opis produktu:

Mieszanka ziołowa Sklenara - 70g
(Herbatka Sklenara)

Opis:

Mieszanka ziołowa Sklenara ( Herbatka Sklenara) zawiera w sobie cenne biopierwiastki które poprawiają kondycje pszczół.

Bogata mieszanka zawierająca aż 15 różnorodnych ziół mających pozytywny wpływ na zdrowotność i dobrostan rodzin pszczelich.

Napar posiada działanie wzmacniające, antyseptyczne, odkażające, metaboliczne, oczyszczające, przeciwbiegunkowe, przyśpiesza wiosenny rozwój oraz wspomaga leczenie nosemozy i porażenie warrozą.

Skład mieszanki ( 15 ziół):

Bylica - wspomaga procesy trawienne, ma działanie wzmacniające;
Mięta - stosowana w leczeniu rodzin pszczelich porażonych warrozą;
Melisa lekarska - posiada działanie uspokajające, zapach melisy jest bardzo atrakcyjny dla pszczół.
Krwawnik pospolity - wspomaga wiosenny rozwój rodziny pszczelej, działa antyseptycznie;
Rumianek pospolity - wzmacnia odporność pszczół, wspomaga leczenie warrozy, działa korzystnie na układ pokarmowy pszczół;
Wrotycz - zwalcza warrozę, oczyszcza hemolimfe;
Kora dębu - garbniki zawarte w korze dębu mają właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwzapalne, przeciwdziałają biegunkom;
Kobylak - stosowany do zakarmiania jesiennego i oprysku chorych rodzin pszczelich w walce z nosemozą i chorobą majową;
Pączki sosny - wspomagają wiosenny rozwój pszczół, wzmacniają oraz dostarczają witamin;
Ziele piołunu - dostarcza soli mineralnych i witamin, wzmacnia, odkaża oraz poprawia metabolizm;
Skórka pomarańczy - olejki eteryczne znajdujące się w skórce pomarańczy działają uspokajająco, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm.
Dzika róża - zawarte w owocach garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco, zapobiegają niedoborom witamin.
Igły świerkowe posiadają bogatą zawartość witaminy C wraz z flawonoidami, hamują rozwój bakterii i grzybów oraz pobudzają diurezę, wypędzają pasożyty z jelit.
Skrzyp polny - uzupełnia niedobór mikroelementów, wspomaga leczenie i profilaktykę grzybicy pszczół.
Szałwia lekarska ma silne działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.
Sposób przygotowania:

Zawartość torebki wystarczy na ok. 30 litrów syropu. Istnieją dwa sposoby na przygotowanie naparu:

Do dużego naczynia wlewamy około 25-30 litrów wody, wsypujemy mieszankę i gotujemy do wrzenia. Zostawiamy pod przykryciem na 30 min po czym odcedzamy. Następnie dodajemy do naparu cukier, rozpuszczamy mieszając i po przestygnięciu podajemy pszczołom.
Mieszankę zalewamy około 2 litrami wrzątku i trzymamy pod przykryciem około 20 minut. Przecedzamy i dodajemy do syropu.

Wysłane z mojego SM-J600FN przy użyciu Tapatalka

kondon
250
Posty: 298
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Nalewka na ziołach dla pszczół

Post autor: kondon »

Bez proporcji ciężko powiedzieć. Pszczoły raczej mają inne kubki smakowe, niż ludzie.
Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to zobacz sobie https://alkohole-domowe.com/forum/topic21564.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”