Pierwsza konstrukcja
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: czwartek, 7 sty 2021, 05:18
Cześć. Od niedawna zainteresowałem się mocniejszymi trunkami wcześniej robiłem wina, piwa, likiery. Puszczałem kilka razy wino przez rurkę na sprzęcie po dziadku kana, grzałka i chłodnica w drugiej kanie. Chciałbym spróbować zrobić coś sam i posiać raz na jakiś czas w domowych warunkach. Myślałem nad kegiem 30-50L z grzankami 1+2kW oraz prostym destylatorem. Jestem w posiadaniu sprzętu do obróbki metalu pod wszelakim kontem no i umiem coś tam majsterkować Czytając forum od kilka dni nie mogę natrafić na jedna konkretna odpowiedz. Długość rury, która wychodzi z kega, grubość oraz czy lepiej zastosować chłodnice Liebiga czy spiralną? Może jest na forum jakiś post, który omijałem. Za wszelkie porady bardzo dziękuje.
-
- Posty: 1548
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 210 razy
- Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Pierwsza konstrukcja
Dużo zależy od miejsca, a szczególnie jego wysokości. Upraszczając: im większa wysokość zasypu, tym bardziej czysty produkt. Ale warto zastanowić się na początku, co chcesz osiągnąć i ile przeznaczyć. Bo założysz np długość wypełnienia na 150cm, a potem będziesz skracał, bo wymyślisz sobie OLM czy bufor.
Pytanie co i jak masz zamiar bimbrzyć? Jeżeli gustujesz w wódkach o lekkim smaku (zbożówki, owocówki) to może lepiej zrób sobie głowicę (dowolną), chłodniczkę, jakiś papug , KEG, i dołóż 1k na kolumnę półkową. Możesz na niej też później robić 92%.
Napisz:
- jaki materiał: zacieranie czy nastaw cukrowy;
- wysokość pomieszczenia;
- budżet;
- oczekiwania smakowe;
no i, moim zdaniem, poświęć jeszcze z miesiąc na czytanie forum. Kilka dni to zdecydowanie za mało.
Pytanie co i jak masz zamiar bimbrzyć? Jeżeli gustujesz w wódkach o lekkim smaku (zbożówki, owocówki) to może lepiej zrób sobie głowicę (dowolną), chłodniczkę, jakiś papug , KEG, i dołóż 1k na kolumnę półkową. Możesz na niej też później robić 92%.
Napisz:
- jaki materiał: zacieranie czy nastaw cukrowy;
- wysokość pomieszczenia;
- budżet;
- oczekiwania smakowe;
no i, moim zdaniem, poświęć jeszcze z miesiąc na czytanie forum. Kilka dni to zdecydowanie za mało.
I love the smell of bimber in the morning.