Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.

Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: lukasz61433 » niedziela, 3 sty 2021, 22:33

Witam. Jako że swoje sprzęty też bujacie na grzałkach o różnej mocy to może temat będzie wam znany. Mianowicie niedawno zakupiłem sobie kompresor z silnikiem o mocy 2.2 kw 230v. I tu zaczyna się problem ponieważ kompresor ma problem z uruchomieniem się a jak się już uruchomi to pochodzi chwilę, silnik przestaję całkowicie pracować bądź wykonuje powolne obroty. I tu pewnie będzie problem z energetyką ponieważ nawet jak pociągnąłem prąd z układu siłowego to nie było żadnej różnicy w pracy. Dziś z ciekawości wpiąłem się z miernikiem sprawdzić spadek napięcia i tu taka ciekawostka że bez obciążania napięcie w sieci wynosi 228V natomiast jak odpalę kompresor spada aż do 125V. Co teraz w takiej sytuacji robić? Pozdrawiam :D


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
2000
Posty: 2380
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 3 sty 2021, 23:09

Wezwać elektryka, jeśli sam nie ogarniasz tematu.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 111
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: dziad borowy » poniedziałek, 4 sty 2021, 06:22

gdzie masz wpięty kompresor? Blisko licznika czy na przedłużaczu, (nie daj borze szumiący) tylko częściowo rozwiniętym? W jakiej temperaturze przechowujesz kompresor (chodzi o gęstość oleju). Silniki komutatorowe mają ciężki start i pobierają nawet czterokrotny prąd znamionowy podczas startu. Ja w trudnych warunkach ratowałem się doraźnie rozgrzaniem kompresora (oleju) włączając właśnie blisko licznika, jednocześnie wyłączając bojler, piekarnik i wszystkich innych znaczących prądożerców, a następnie przenosiłem w docelowe miejsce pracy używając przedłużacza o żyle conajmniej 2,5mm2 całkowicie rozwijając nawet gdy potrzebowałem tylko kilka metrów aby nie tworzyła się indukcyjność na bębnie.
oczywiście przegląd instalacji też by się przydał, ze szczególnym naciskiem na dokręcenie połączeń przewodu neutralnego (niebieski) skoro posiadasz instalację trójfazową
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sty 2021, 06:32 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 2 razy.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie


Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: lukasz61433 » poniedziałek, 4 sty 2021, 08:49

Kabel mam całkowicie rozwinięty. Ale zauwyzem ze jak już pracuje to jest tak że przez chwilę normalnie pracuje później go chwilę '' przymuli '' później znów pracuje ijak już go zamuli to nie ruszy. Nie ważne czy ciepły czy zimny taki sam objaw ma. Nic pewnie bez elektryka się nie obejdzie.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: michal278 » poniedziałek, 4 sty 2021, 11:22

Kwestia sprężania, wina głowicy. W tanich kompresorach tak często bywa. Polecam sprawdzić poziom oleju

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: lukasz61433 » poniedziałek, 4 sty 2021, 17:10

Olej jest jest w ok stanie, kompresor z waltera więc raczej już taka wyższa półka, dodatkowo ma odprężnik więc do 2 bar ma lżej

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
350
Posty: 372
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: jatylkonachwile » poniedziałek, 4 sty 2021, 18:16

Jeśli spada ci napięcie do 125V(w którym miejscu mierzone?) to znaczy że masz bardzo dużą impedancję pętli zwarcia. Co to znaczy?
Przewody słabej jakości (aluminium), bardzo długie odcinki, duża odległość od transformatora lub jedną z gorszych możliwości tzw upalone zero, czyli słaby kontakt na którymś złączu przewodu neutralnego.
W momencie pracy kompresora a najlepiej gdy go przymula (może też być np czajnik elektryczny 2kW), zobacz jakie napięcie masz między N a kolejnymi dwoma fazami.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sty 2021, 18:18 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 2 razy.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: michal278 » poniedziałek, 4 sty 2021, 19:08

Jest jeszcze sposób sprawdzenia prądu. Sprawdzić opór wewnętrzny i napięcie i policzyć prąd. To że wyższa półka nie znaczy że nie może być problem z olejem, dokładnie z gęstością, jak pisze kolega. Warto go sprawdzić też na innym obwodzie, blisko licznika.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: lukasz61433 » poniedziałek, 4 sty 2021, 23:16

Racja. Sąsiad ma już od innego dostawcy prąd (i z innego transformatora) więc jeszcze zobaczę jak się uruchamia na innej linii energetycznej. Jak brałem fazę z siły to długość kabla wynosiła ok 5 może 6m ibyl rozwinięty kabel (2.5mm żyła). Transformator niestety stoi na 2 stronie wsi a mój dom jest przedostatni na linii. Kurde nie wiem czy będzie możliwość bo może wymiana cewki by pomogła ale to już by musiał serwis ingerować

Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 111
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: dziad borowy » wtorek, 5 sty 2021, 08:27

Jakie masz napięcia na poszczególnych fazach? Napięcie w gniazdach jednofazowych też jest brane z z lini trójfazowej. Próbowałeś z jednej fazy czy próbowałeś wszystkich trzech po kolei? Zero również może być słabe poza obrębem twojej instalacji ale to już w gestii dostawcy. Jak kształtuje się napięcie w w przeciągu doby? jeżeli cała dobę a szczególnie w słoneczne dni nie przekracza 230V to można wnioskować do dostawcy o przełożenie odczepu na transformatorze. Często producenci PV (fotowoltaika) wnioskują o obniżenie odczepu niżej aby mogli sprzedawać więcej prądu do sieci i wtedy w szcztyach energetycznych i dniach bez słońca tworzą się takie "doły"
Następna kwejstia to rodzaj lini zasilającej od transformatora, czy jest to linia napowietrzna i stare aluminiowe linki 35mm2 czy już zmodernizowana z warkoczem 5x 95mm2. Też miałem domek w odległości ok 3km od trafo i wieczne problemy ze spadkami napięcia i wnioski mieszkańców całej osady okazały się skuteczne. nowa linia rozwiązała problemy.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 sty 2021, 08:36 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie


Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: lukasz61433 » wtorek, 5 sty 2021, 10:41

Probowalem z różnych faz. No właśnie problemem może okazać się linia przesyłowa. Jest napowietrzna i starego typu. Jeszcze elektryk ma przyjechać to może coś poradzi na ten temat. Jak bym wiedział że takie coś będzie to kupił bym z zasilaniem trójfazowym. Napięcie na poszczególnych fazach wahało się w zależności od mierzonej fazy między 220-230. Natomiast jak włączyłem piekarnik w domu to spadło do ok 210v.

Awatar użytkownika

dziad borowy
100
Posty: 111
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: dziad borowy » wtorek, 5 sty 2021, 10:55

Jeszcze odpowiedz czy po obciążeniu jednej fazy na dwóch pozostałych napięcie pozostaje bez zmian czy rośnie. Bo jeśli rośnie to wspominana wyżej eNka, jeżeli stabilne to niestety możliwości przesyłowe linii.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 sty 2021, 10:57 przez dziad borowy, łącznie zmieniany 1 raz.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie


Autor tematu
lukasz61433
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: kompresor - problem z siecią zasilania

Postautor: lukasz61433 » wtorek, 5 sty 2021, 11:07

Takiej możliwości nie sprawdzałem. Dzięki za wskazówki. :piwo:
Kompresor na innej sieci zasilania pracuję bez problemu, więc problem leży prawdopodobnie po stronie linii przesyłowej. :(
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2021, 16:44 przez lukasz61433, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości