Cukrówka z suropu cukrowego

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
traczupl
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 lis 2020, 07:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy

Post autor: traczupl »

Witam,
Czy robił ktoś nastaw z syropu cukrowego takiego jak w linku?
https://allegro.pl/oferta/cukrowka-syro ... e=facebook
Ciekawi mnie, jaka jest wydajność tego syropu bo cena kusząca.
Wódzia grzeje, wódzia chłodzi
Wódzia nigdy nie zaszkodzi :odlot:
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
traczupl pisze: Ciekawi mnie, jaka jest wydajność tego syropu bo cena kusząca.
5L tego syropu to 4,8kg krystalicznego cukru. Czyli z wydajnością może być podobnie. Ale 12 zeta prawie +koszta przesyłki, nie wiem czy to jest ekonomiczne :scratch:

Autor tematu
traczupl
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 lis 2020, 07:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: traczupl »

Dostawa jest gratis jak ktoś ma smarta.
12 zł za butelkę to po przeliczeniu 2.50 zł za kg cukru. A jak wiadomo cukier cukrowi nierówny.
Wódzia grzeje, wódzia chłodzi
Wódzia nigdy nie zaszkodzi :odlot:
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: rozrywek »

Wydajność będzie podobna jak ze zwyklego cukru. Zależy jakich użyjesz drożdży.
Wychodzi mi z wyliczenia że ten syrop ma niecałe 69 blg.
Cena nie powala to fakt. Szczególnie że przesyłka darmowa jest dopiero w zakupach powyżej 250zł

Pierwsze co bym zrobił miejąc w ręku takie coś to precyzyjnie określił faktyczne blg rozcieńczając próbkę trzykrotnie.

A co mnie zastanawia to niezbyt jasny opis produktu. Mieszanina cukrów prostych i złożonych. Nie wiadomo ile czego tam tak naprawdę jest.
Ale nie mówię takiemu produktowi nie.
Tak samo nie przemawia do mnie opis reklamowy iż niby nie mam zanieczyszczeń tak jakby w zwykłym cukrze było błoto.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: Erazer »

Na aukcji jest Smart, więc wystarczy dokonać zakupu za 100 PLN by mieć darmową przesyłkę w ramach pakietu Smart - o ile oczywiście mamy wykupioną usługę.
Mnie zastanawia jeszcze, czy nie ma tam czasem cukrów niefermentowalnych przez drożdże, poza tym mam wątpliwość, czy tam faktycznie w 5l znajduje się 4,8 kg cukrów
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 159
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: wingrul »

Żeby uwierzyć ktoś musi sprawdzić!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: rozrywek »

Mnie też to zastanowiło. Blg może być niewspółmierne. Zresztą to tylko gęstość. Którą można łatwo oszukać. Zagęszczaczy jest sporo na rynku.
Jedynie to można kupić jedno i z ciekawości sprawdzić jaki będzie uzysk alko i jego jakość.
Ja tam jestem do takich produktów sceptycznie nastawiony.
Niejasna jest zawartość i skład procentowy. Nie wierzę w to aby ktoś wymyślał jakiś produkt specjalnie dla potrzeb hobbystycznych. Kompot i dżem to jedno a wino i nastawy to drugie.
Zapewne słodkie to to jest, nie wątpię. Tylko jak słusznie zauważył Erazer ile tej słodyczy jest fermentowalne..
Nie chciałbym tutaj wieszać psów na produkcie którego nie znam to tylko przypuszczenia odnośnie składu. Ale wiem że produkcja robocizna energia też kosztuje.
Stawiam na to że to produkt stworzony z pochodnych czy odpadów produkcyjnych jakichś innych produktów.
Zaznaczę jeszcze raz
To tylko przypuszczenia i domysły.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 gru 2020, 19:59 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: lesgo58 »

traczupl pisze:Witam,
Czy robił ktoś nastaw z syropu cukrowego takiego jak w linku?
....
Ja robiłem z podobnego, a może z tego samego? Można o tym poczytać w tym temacie:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 34#p102434
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:Serwus
traczupl pisze: Ciekawi mnie, jaka jest wydajność tego syropu bo cena kusząca.
5L tego syropu to 4,8kg krystalicznego cukru. Czyli z wydajnością może być podobnie. Ale 12 zeta prawie +koszta przesyłki, nie wiem czy to jest ekonomiczne :scratch:
Kolega nie pytał czy to jest ekonomiczne ;) Kosztów przesyłki prawie nie ma gdy masz opcje allegro smart :)
Gdy się tego nie używało to nie gdybamy i nie zaśmiecamy tematu :D
Pany nie nabijajcie sobie postów :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: tomhas »

lesgo58 pisze:
traczupl pisze:Witam,
Czy robił ktoś nastaw z syropu cukrowego takiego jak w linku?
....
Ja robiłem z podobnego, a może z tego samego? Można o tym poczytać w tym temacie:
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... 34#p102434
Lesgo, w tamtym wątku nie napisałeś jak zakończyła się fermentacja i jaki uzysk. Możesz to tu opisać?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: lesgo58 »

Jeśli dobrze pamiętam to fermentacja stanęła na 12 blg.
Jaki był uzysk w liczbach bezwzględnych - nie pamiętam. Ale to łatwo wywnioskować z pomiarów blg.
...W piątek zrobiłem nastaw 40l składający sie z 13kg syropu tj ok. 7-8l na oko.
Wyszło 25blg...
Po ok. 18 dniach...
...Dzisiaj ma trochę mniej jak 12blg i sprawiają wrażenie ,że ma chęć stanąć fermentacja.
Myślę ,że w sobotę spróbuję gotować i zobaczę ile tego będzie i jakiej jakości....
Myślę, że nie było to więcej niż 3 litry (jesli nie mniej) rektyfikatu brutto. Czyli mniej więcej połowa tego co z normalnego cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
traczupl
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 lis 2020, 07:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: traczupl »

Jednak ciekawość wzięła górę nad logiką, i postanowiłem zrobić nastaw z w/w syropu cukrowego.
Po rozmieszaniu 5 litrów syropu z 15 litrami wody, wyszło ok 20 blg. Więc łatwo wyliczyć sobie, ile blg miał sam syrop. Napiszę wkrótce jakie będą efekty fermentacji.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 sty 2021, 03:55 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wódzia grzeje, wódzia chłodzi
Wódzia nigdy nie zaszkodzi :odlot:

Autor tematu
traczupl
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 20 lis 2020, 07:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: traczupl »

Podsumowując:
Cukrówka na tym syropie ładnie przerobila do blg ponizej 0. Równolegle zrobiłem tradycyjny nastaw cukrowy, więc mam dobre porównanie z syropem i nie widzę żadnej różnicy w tych nastawach, na zapach oraz wygląd. Z tego co widzę to syrop podrożał z 12 do 18 zl za butelkę, wiec ekonomicznie też nie ma to uzasadnienia.
Wódzia grzeje, wódzia chłodzi
Wódzia nigdy nie zaszkodzi :odlot:
Awatar użytkownika

Totitotiti
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 25 lis 2020, 15:32
Krótko o sobie: Lubie piwo. Robie wino ;-)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Cukrówka z suropu cukrowego

Post autor: Totitotiti »

To masz fart. Mnie syrop dla pszczół przerobilo do 4-5 blg. Smak lepszy niż z normalnego cukru.
Myślę globalnie , działam lokalnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”