Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Co można zrobić z gotowymi destylatami? Jak poprawić smak i zapach? Tutaj znajdziecie przepisy, poprawianie smaku, przechowywanie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Mam zamiar zrobić przepalankę wg Cieślaka. Czy macie jakieś sugestie co do oryginalnego przepisu?;-) proporcje składników, jakieś dodatki? :piwo:

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: kwik44 »

Tak, nie oszczędzaj na składnikach ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: lesgo58 »

Zero cukru.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 791
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: wolan »

Ja dałbym mniej migdałów, bo mi trochę przeszkadzają, ale chyba tylko mi :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: artur.sukiennik »

Zaprawka nastawiona;-) miałem mocno słodkie rodzynki to zrezygnuję z cukru. Nie miałem za to pestek ze śliwek, czy to znacząco wpłynie na smak? A w przepisie chodzi o wino białe czy czerwone?;-) ;-) raczej białe ale nie jest sprecyzowane;-)
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 218
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: kleryk88 »

U mnie trochę za bardzo się przebijał orzech następnym razem dodał bym nie 30g a 15-20g. Zresztą następną będę robił z nalewki orzechowej bo zrobiłem sobie koncentrat z 300g(tyle zebrałem od znajomego) i będę dodawał tylko jeszcze muszę pomyśleć ile ;)

Co do dodatków to możesz nawet wlać trochę swojej ulubionej whisky by mieć trochę aromatów z niej ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: artur.sukiennik »

A czy myślicie, że calvados się nada jako " wyniak wytrawny";-)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: lesgo58 »

Oczywiście.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: czytam »

Pewnie, że korzystniej jest eksperymentować z własnym wkładem ale u mnie najlepiej sprawdzała się Pliska XO oraz Sherry Osborne Golden.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wyborowa przepalanka wg. Cieślaka

Post autor: artur.sukiennik »

Mam sprawdzony calvados to raczej go użyje;-) ewentualnie pół na pół z destylatem z kukurydzy. A macie jakieś wino sprawdzone czy poprostu dwa kielichy dobrego wina?;-) ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe Destylaty”