Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Jami
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2020, 11:09
Załączniki
Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: Jami » niedziela, 6 gru 2020, 12:44

Witam serdecznie, to mój pierwszy wpis i pierwszy nastaw wina z ryżu. Problem jest w tym, że nastawiałem je we wtorek i do tej pory nie zaczęło pracować (jest niedziela), jedyne, co się stało, to na wierzchu zrobiła się dość gruba piana i wypłynęły rodzynki. Zastanawiam się co zrobić, czy dodać drugą porcję drożdży i sprawdzić czy ruszy? Nie mam pojęcia, podpowiecie cos? Dodaję zdjęcia dla lepszego obrazu.
wino2.jpg


Pozdrawiam,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rozrywek
2000
Posty: 2243
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: rozrywek » niedziela, 6 gru 2020, 20:17

Chcesz wróżby ze szklanej kuli?.
To chociaż kulę daj.
Co jak z czego ile??

Jak dla mnie to to ruszyło. Tylko nie widać dobrze bo te czapki czarnoniewidki zasłaniajà.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Jami
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2020, 11:09
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: Jami » niedziela, 6 gru 2020, 20:26

Przepis to:
1kg ryżu,
2,5kg cukru,
8 litrów wody,
rodzynki,
drożdże winne uniwersalne (zgodnie z przepisem na opakowaniu)

Oczywiście z proporcji wyliczyłem pod swoje baloniki 5l. Dziwi mnie to, że 5 dni minęło, a woda w rurkach fermentacyjnych ani drgnęła. Widać jedynie małe bąbelki, które się unoszą w baniaku. Nie wiem co mam dalej z tym robić, czy poczekać jeszcze, czy dodać Bayanusy dla restartu?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1230
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 6 gru 2020, 20:45

Uszczelnij rurki fermentacyjne bo pewnie są nieszczelne :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 149
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: kiwitom23 » niedziela, 6 gru 2020, 20:52

Wino normalnie pracuje, masz po prostu zamknięcie nieszczelne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Awatar użytkownika

maniek2939
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: maniek2939 » niedziela, 6 gru 2020, 20:57

Po pierwsze jaka jest temperatura otoczenia gdzie stoją balony i czy rurki oraz korki masz na pewno szczelne ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
Jami
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2020, 11:09
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: Jami » poniedziałek, 7 gru 2020, 08:13

Balony stoją w domu, temperatura w centralnym punkcie wynosi około 23-24°C. Dzisiaj sprawdzę szczelność, bo może faktycznie coś się rozszczelniło i dam znać jaki efekt.

Awatar użytkownika

maniek2939
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: maniek2939 » poniedziałek, 7 gru 2020, 09:19

temperaturę masz ok, obstawiam gdzieś nieszczelność skoro widzisz pęcherzyki co2 w nastawie jak idą do góry

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Autor tematu
Jami
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2020, 11:09
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: Jami » poniedziałek, 7 gru 2020, 10:32

To w takim razie nasuwa się pytanie, czy jeżeli było przez 6 dni jakieś rozszczelnienie, to czy wino wyjdzie i będzie nadawało się do picia?

Awatar użytkownika

maniek2939
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: maniek2939 » poniedziałek, 7 gru 2020, 12:17

Nie powinno się nic dziać, jeśli nastaw pracuje dobrze. Sprawdź szczelność i daj znać,

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 gru 2020, 12:17 przez maniek2939, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 149
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: kiwitom23 » poniedziałek, 7 gru 2020, 13:11

Drobne nieszczelności nie wpłyną na wino, kup sobie wiadro fermentacyjne z rurkę i kranikiem za 10 zł i wtedy będziesz miał pewność, że wszystko będzie szczelne.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."

Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 184
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 7 gru 2020, 15:27

Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i tworzy taką czapę zabezpieczającą, więc na tym etapie nie ma znaczenia, czy ci "bulka" czy nie.
Dopiero na etapie dojrzewania będzie ważne, żeby powietrze nie dostawało się do środka.
Spraw szczelność, możesz uszczelnić korek parafiną ze stopionej świeczki.
Pozdrawiam z opolskiego :)


Autor tematu
Jami
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2020, 11:09
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: Jami » poniedziałek, 7 gru 2020, 20:22

Korki uszczelnione i bulgocze jak wściekłe. Dziękuję za podpowiedzi. Chciałem jeszcze zapytać o pierwszy obciąg. Kiedy najlepiej to zrobić? Jak przestanie pracować?

Awatar użytkownika

kiwitom23
100
Posty: 149
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino z ryżu, co nie tak?

Postautor: kiwitom23 » wtorek, 8 gru 2020, 16:34

Jami pisze:Korki uszczelnione i bulgocze jak wściekłe.


Pierwsze zlanie powinieneś zrobić tak między 7, a 14 dniem od nastawienia. Wszystko zależy, czy fermentacja burzliwa się zakończyła, a to zależy od drożdży, temperatury, wstępnego BLG i wielu innych czynników. Wywal gęste i osad z dołu. Ja przy pierwszym zlewaniu zawsze po prostu przecedzałem przez bardzo gęste sitko, dopiero przy drugim zlewaniu zciągałem delikatnie z nad osadu. Kup sobie wiaderko fermentacyjne, to kosztuje grosze, a zaoszczędzi Ci ono pracy i nieszczelności, czyli ryzyka popsucia wina. Jak będziesz cokolwiek robił z winem, to odkaź wszystkie sprzęty w pirosiarczynie potasu, albo wyparz w gorącej wodzie, wszystko i pojemniki i mieszadła i łyżki. Możesz przy zlewaniu zrobić pierwszą degustację, będzie waliło drożdżami, ale to minie z czasem. Daj znać jak smakowało
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości