Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Miody pitne (przepisy)

Postautor: Furtillo » sobota, 5 gru 2020, 06:32

Witam wszystkich.

Od dłuższego czasu szukam jakiegoś przepisu na forum czy w internecie na zrobienie pysznego miodku pitnego.
Przepisów jest pełno tylko porozrzucanych po całym forum, tak że postanowiłem w tym temacie zrobić osobny dział...
..mianowicie z samymi przepisami na miody pitne..
Chciał bym by zostały w tym temacie udostępnione same przepisy tzn. nazwa (co to za miodek np. trójniak lipowy), składniki, oraz ewentualna informacja (opis) jak taki miodek wykonać.. pragnę by było to napisane estetycznie tak by miło się czytało i były zawarte tylko najważniejsze informacje...:piwo:

Miody pitne dzielimy na: :czytaj:
półtoraki –na 1 objętość miodu pszczelego przypada 0,5 objętości wody;
dwójniaki – na 1 objętość miodu pszczelego przypada 1 objętość wody;
trójniaki – na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody;
czwórniaki – na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 3 objętości wody.



:krzycze: Przykład:


Miód pitny - trójniak lipowy (sycony)

Składniki na ok. 15l:
5 l miodu lipowego
10 l wody
4 g pożywki drożdżowej
15 g drożdży winiarskich

Przygotowanie, miód pitny - trójniak sycony

Miód mieszam z wodą i podgrzewam aż do rozpuszczenia miodu. Następnie gotuję ok 15 minut a zbierające się szumowiny usuwam. Przelewam ostudzony płyn do gąsiora, dodaję pożywkę, drożdże i zamykam korkiem z rurką do fermentacji.
Po 4-6 tygodniach fermentacji, kiedy wytrąci się pierwszy osad i burzliwa fermentacja ustanie, zlewam miód do zdezynfekowanej wcześniej butli lub gąsiora. Kolejny raz miód ściągam po ustaniu fermentacji, lub gdy nagromadzi nam się nadmiar osadu na dnie butli.
Miodek zostawiam do dalszego klarowania w chłodne, zaciemnione miejsce na okres roku czasu po czym zlewam go do butelek i odstawiam do dalszego leżakowania.

Informacja dodatkowa:

Pamiętajmy by w początkowej fazie fermentacji nastaw nie był zalany pod korek gdyż podczas burzliwej fermentacji nasz miodek się pieni i może wyjść przez rurkę fermentacyjna. Należy bowiem zostawić 1/3 pustej przestrzeni w balonie by tego uniknąć.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:


Rabat 3%
Pojemnik-beczka-bańka INOX 30 l z kranem
Cena: 419.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 479
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Miody pitne (przepisy)

Postautor: jakis1234 » sobota, 5 gru 2020, 12:25

Ostatnio zmieniony sobota, 5 gru 2020, 12:32 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości