Witam
Trochę się pogubiłem w teorii. Wygląda na to że mój proces w praktyce wygląda lepiej niż teoria pozwala, a to mnie niepokoi
Sprzęt: aabratek 140cm OVH 61mm keg 50l.
Zastanawiam się ile dobroci mam z 45l nastawu (robię 50l a 5l osad). I wychodzi w rzeczywistości więcej niż powinno.
Po stabilizacja kolumny na początku procesu: temp kega 89.4C czyli z tabeli nastaw ma 18% co daje 8,1l czystego etanolu. Poprawnie to liczę?
kończę proces na 99,2C czyli wtedy jest 1% co daje 450ml w resztkach. Moze troche mniej bo część nastawu odparowali i zmniejsza się baza procentowania. Ale to chyba może bye różnica o 50ml co pomijam.
Co pokazuje ze czystego etanolu da mi maksymalnie 7,65l (Początek - odpad koncowy)
Co daje 7,97l przy stężeniu 96%
I byłoby fajnie bo tyle odebrałem......ale dostałem jeszcze 1,5l Pogonów 90%.
No i mi wyszło ze tego jest za dużo. Co ja zle liczę?
aabratek - jest coś za dobrze vs teoria
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria
Hmm... Takie wyliczenia to można o kant... stołu potłuc
Po pierwsze, to skąd wiesz czy termometr pokazuje rzeczywiste wartości a nie przekłamuje np. o 0,5°C ?
Po drugie, wydajność wyliczaj z ilości cukru rozpuszczonego w nastawie a nie ze wskazań termometru.
Napisz ile rozpuściłeś cukru i w jakiej ilości wody oraz ile wynosiło startowe Blg, to ci forumowicze natychmiast wyliczą ile powinieneś uzyskać etanolu
Po pierwsze, to skąd wiesz czy termometr pokazuje rzeczywiste wartości a nie przekłamuje np. o 0,5°C ?
Po drugie, wydajność wyliczaj z ilości cukru rozpuszczonego w nastawie a nie ze wskazań termometru.
Napisz ile rozpuściłeś cukru i w jakiej ilości wody oraz ile wynosiło startowe Blg, to ci forumowicze natychmiast wyliczą ile powinieneś uzyskać etanolu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria
Rozpuściłem 16kg tak żeby wyszło 50l nastawu. Dodałem około 1l Pogonów 60%.
BLG startowe przed dodaniem drożdży jakies 27 koniec na -3 - mam tylko jeden cukromierz i powiem szczerze mało ufam w jego wskazania. Bo startowe BLG powinno byc chyba wyższe po takiej ilości cukru.
BLG startowe przed dodaniem drożdży jakies 27 koniec na -3 - mam tylko jeden cukromierz i powiem szczerze mało ufam w jego wskazania. Bo startowe BLG powinno byc chyba wyższe po takiej ilości cukru.
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria
Procent alko w produkcie końcowym zmierzyłem dość dokładnie w mojej opinii. Nie dość ze mam trzy alkoholomierze to jeszcze robię poprawkę na temperature (ale i tak jest 22-23C). Największy alkoholomierz ma ponad 30cm wiec trudno się pomylić w odczycie. Dużo mniej ufam w mój cukromierz.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: aabratek - jest coś za dobrze vs teoria
No to mamy jakieś dane do wyliczeń, więc liczmy
16 kg cukru = 9,6 l etanolu 96% (w warunkach idealnych)
1 l pogonów 60% = 0,62 l etanolu 96%
W sumie mamy 10,22 l etanolu w 50,6 litrach nastawu, czyli w jednym litrze nastawu jest 0,2 litra etanolu 96%
Z 45 litrów nastawu powinieneś (w warunkach idealnych) odebrać 9 litrów etanolu brutto, wliczając w to przed- i pogony.
Teraz porównaj te wyliczenia ze swoimi oraz z uzyskiem jaki otrzymałeś
16 kg cukru = 9,6 l etanolu 96% (w warunkach idealnych)
1 l pogonów 60% = 0,62 l etanolu 96%
W sumie mamy 10,22 l etanolu w 50,6 litrach nastawu, czyli w jednym litrze nastawu jest 0,2 litra etanolu 96%
Z 45 litrów nastawu powinieneś (w warunkach idealnych) odebrać 9 litrów etanolu brutto, wliczając w to przed- i pogony.
Teraz porównaj te wyliczenia ze swoimi oraz z uzyskiem jaki otrzymałeś
SPIRITUS FLAT UBI VULT