Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
_sn4k_
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 23 lip 2020, 20:04

Post autor: _sn4k_ »

Witam,
Po tygodniu fermentacji śliwek w pojemniku fermentacyjnym wczoraj oddzieliłem moszcz od owoców i przelałem go do balona 15L.Zauważyłem, że nad winem zebrał się osad z części owoców o galaretowatej konsystencji. Tutaj moje pytanie czy może on mieć jakiś wpływ na wino czy mogę po przerobieniu zaplanowanej ilości cukru przez drożdże po prostu zlać wino spod i zapewne z nad osadu. Poniżej dodaję linki do zdjęć, na których widać jak to wygląda.
Pozdrawiam

https://i.ibb.co/m0m9wvK/IMG-20201011-095024.jpg
https://i.ibb.co/LP2F6fw/IMG-20201011-095112.jpg
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Post autor: jakis1234 »

Poczekaj aż wino skończy pracować i się w miarę wyklaruje, zlej klarowny płyn i będzie dobrze :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 524
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Post autor: dynio »

Śliwki tak mają niestety, pośpieszyłeś się trochę z przelaniem do gąsiora, trzeba było to jeszcze raz przefiltrować np przez sito.
Ale nic się nie dzieje, możesz to później zlać, czeka Cię tylko czyszczenie balona

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
Awatar użytkownika

maniek2939
150
Posty: 168
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Post autor: maniek2939 »

Dlatego ja fermentuję zawsze w wiadrach, dopiero do leżakowania na cichą daję do balonu. Co do śliwki to ona jest strasznie oporna na klarowanie, pomaga zlewanie znad osadu i ponowne czekanie. Ewentualnie na przyszłość dodaj pektoenzym gdy poczyniasz nastaw na wino, chyba że dałeś,a nie wspomniałeś o tym.

pozdrawiam

Autor tematu
_sn4k_
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 23 lip 2020, 20:04
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Post autor: _sn4k_ »

Hej, do wina dałem oczywiście jakieś 4 ml pektoenzymu, ale na przyszłość będę śliwki trzymał w pojemniku do przerobienia całego założonego cukru, a nie przez tydzień jak teraz. Ta czapa z wierzchu już trochę się zmniejszyła, pewnie dlatego że fermentacja słabnie.
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Post autor: Furtillo »

Wino jak się wyfermentuje i zacznie klarować, osad opadnie.
Podpinam się do tego co napisał maniek2939, wino że śliwki strasznie ciężko się klaruje ale cierpliwości.
Klarowaniem w niskiej temp. pomaga.
Ostatnio zmieniony środa, 11 lis 2020, 21:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
Awatar użytkownika

maniek2939
150
Posty: 168
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia

Post autor: maniek2939 »

Niska temperatura pomaga, jednak przy śliwce trzeba się zaopatrzyć w cierpliwość. Chociaż ostatnio filtrowałem wino przez watę filtracyjną do akwariów (taką miałem więc poszła na próbę) i powiem, że bardzo dużo syfu zebrał.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 2 gru 2020, 13:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”