Witam,
Po tygodniu fermentacji śliwek w pojemniku fermentacyjnym wczoraj oddzieliłem moszcz od owoców i przelałem go do balona 15L.Zauważyłem, że nad winem zebrał się osad z części owoców o galaretowatej konsystencji. Tutaj moje pytanie czy może on mieć jakiś wpływ na wino czy mogę po przerobieniu zaplanowanej ilości cukru przez drożdże po prostu zlać wino spod i zapewne z nad osadu. Poniżej dodaję linki do zdjęć, na których widać jak to wygląda.
Pozdrawiam
https://i.ibb.co/m0m9wvK/IMG-20201011-095024.jpg
https://i.ibb.co/LP2F6fw/IMG-20201011-095112.jpg
Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
-
- Posty: 524
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
Śliwki tak mają niestety, pośpieszyłeś się trochę z przelaniem do gąsiora, trzeba było to jeszcze raz przefiltrować np przez sito.
Ale nic się nie dzieje, możesz to później zlać, czeka Cię tylko czyszczenie balona
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ale nic się nie dzieje, możesz to później zlać, czeka Cię tylko czyszczenie balona
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 168
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
Dlatego ja fermentuję zawsze w wiadrach, dopiero do leżakowania na cichą daję do balonu. Co do śliwki to ona jest strasznie oporna na klarowanie, pomaga zlewanie znad osadu i ponowne czekanie. Ewentualnie na przyszłość dodaj pektoenzym gdy poczyniasz nastaw na wino, chyba że dałeś,a nie wspomniałeś o tym.
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
Hej, do wina dałem oczywiście jakieś 4 ml pektoenzymu, ale na przyszłość będę śliwki trzymał w pojemniku do przerobienia całego założonego cukru, a nie przez tydzień jak teraz. Ta czapa z wierzchu już trochę się zmniejszyła, pewnie dlatego że fermentacja słabnie.
-
- Posty: 112
- Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
Wino jak się wyfermentuje i zacznie klarować, osad opadnie.
Podpinam się do tego co napisał maniek2939, wino że śliwki strasznie ciężko się klaruje ale cierpliwości.
Klarowaniem w niskiej temp. pomaga.
Podpinam się do tego co napisał maniek2939, wino że śliwki strasznie ciężko się klaruje ale cierpliwości.
Klarowaniem w niskiej temp. pomaga.
Ostatnio zmieniony środa, 11 lis 2020, 21:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Temat własny:
Temat własny:
Treść ukryta:
-
- Posty: 168
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wino ze śliwek - pytanie o osad nad winem + zdjęcia
Niska temperatura pomaga, jednak przy śliwce trzeba się zaopatrzyć w cierpliwość. Chociaż ostatnio filtrowałem wino przez watę filtracyjną do akwariów (taką miałem więc poszła na próbę) i powiem, że bardzo dużo syfu zebrał.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 2 gru 2020, 13:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.