"Cydr" hibiskusowy

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Post autor: artur.sukiennik »

Przepis na smaczny, łatwy w przygotowaniu i orzeźwiający napitek. Potrzebujemy:

700g suszonych kwiatów hibiskusa
3kg cukru
1l soku z czarnego bzu
24l wody
Drożdże do cydru
Pożywka dla drożdży
Słodzik/ksylitol/erytrol

Wodę podgrzać to temperatury około 90*c i zalać kwiaty hibiskusa. Można to robić partiami lub na raz. Ja dla wygody podgrzewam wodę w kegu i zalewam za jednym razem całą partię suszu;-). Odczekać 15 min i w powstałej herbatce rozpuścić cukier. Następnie należy odcedzić susz a czysty płyn przelać do fermentatora. Gdy temperatura spadnie do 30*C dodać sok z czarnego bzu, uwodnione drożdże oraz pożywkę. Po dwóch tygodniach zlać znad osadu, odczekać 24h i ponownie zlać znad osadu. Cydr dosłodzić do smaku cukrem niefermentowalnym(ja uzywam słodzika na bazie cyklaminianu sodu). Na każde 0,5l dodać 4g cukru i zabutelkować do nagazowania.

Cydr wychodzi naprawdę świetny. Ma piękny ciemno czerwony kolor, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający smak. Jak komuś znudziło się piwo albo tradycyjny cydr warto wypróbować ten przepis;-)

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: INTseed »

Skąd masz sok czarnego bzu?
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Kupowałem z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/sok-naturalny ... 7796263605. Niestety w tym roku przegapiłem czarny bez i nie zrobiłem swojego soku.;-(.

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: INTseed »

Dzięki za link. Pamiętasz może ile BLG było po dodaniu cukru?
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

11-12blg
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Nowacky »

To twój autorski przepis?
Szczerze mówiąc to zaciekawił mnie ten przepis:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Tak to mój autorski przepis;-). Nie wiem czy ktoś robił coś podobnego;-) Ostatnio zacząłem bawić się w cydry. Często robię wino z hibiskusa a że lubię eksperymentować to pomyślałem, że coś takiego mogłoby dobrze smakować;-) Nie zawiodłem się;-)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Wrzucam kilka poglądowych zdjęć jak to wygląda;-) pianka jest ładna ale krótko się utrzymuje;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

Ja takowy robię na zmianę z jabłkowym, mam słój 15l i tak raz jedno raz drugie:) Cydr z hibiskusa super czasem dorzucę goździki albo sok z pomarańczy czy innego owocu, garść rodzynek lub żurawiny albo korę cynamonu zależy co mam w zanadrzu ;) Jakoś muszę urozmaicam sobie zimowy czas jak nie mam gdzie popędzić na rurkach, czekam na wiosnę, a zimny cydr na lato będzie jak znalazł.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Ooo napewno spróbuję z takimi dodatkami bo narazie to tylko z sokiem z czarnego bzu robiłem;-) ;-)

Alexander1967
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 30 sty 2020, 10:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Alexander1967 »

Nie piłem jeszcze takiego. Zaciekawiłeś mnie. Przepis wydaje się być prosty, także z pewnością go wypróbuję, zwłaszcza, że mam kilka słoiczków z czarnym bzem. Co prawda, żona to dla dzieci zrobiła, na odporność, ale jak jej powiem, że to na cydr (ona uwielbia) to z pewnością pozwoli mi wykorzystać.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

@Alexander daj znać jak wyszło jeśli nastawisz;) ;) ja w niedziele butelkuje 50l tego smakołyku;)

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

Ostatnio zrobiłem cydr hibiskusowy, dodałem cytrynę i sporą ilość suszonej mięty no i jak zawsze rodzynki jak lubicie takie kwaśno miętowe smaki to polecam jest petarda rodzina nie może odkleić się od butelek :shock: :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

@Kuba_88 Mięte dodawałeś do fermentacji czy do zaparzania z hibiskusem?;-)

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

Dodałem do fermentacji, jest naprawdę bardzo dobry. Teraz nastawiłem z zielonej herbaty z pigwą pomarańczą i cytryną jestem ciekawy efektu ale jeszcze jakieś 2 tygodnie muszę poczekać ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 mar 2020, 21:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

A pamiętasz jakie proporcje czy na oko?;-) ;-)

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

Mam słój 15 litrowy wychodzi mi z niego 13.5 litra "cydru" zadałem tak:
2x paczki herbaty zielonej (240gr) z dodatkiem odpowiednio pomarańczy i pigwy z znanego sklepu z owadem
1 cytryna z skórka
1 jabłko bo akurat leżało w domowej misce z owocami i nie było pierwszej młodości ;p
120 gr rodzynek
1.750 kg cukru
Łyżeczka pożywki activit
Pół paczki drożdży dedykowanych do cydru
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Proporcje mięty do hibiskusa;-) ;-) ;-) herbaciany własnie popijam;-) ;-) ;-)

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

A mięty to tak garść :) a powiedz mi podczas fermentacji miałeś ten herbaciany mega mętny ? Bardziej jak z soków z biedy ? Wprawdzie mój ma dopiero kilka dni to trwa fermentacja, ale nie wiem czy go jaka bakteria nie trapi, na pewno trzeba poczekać.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 mar 2020, 21:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

To jest mój herbaciany dwa tygodnie po butelkowaniu. Mętny jak sok nfc;-) ;-) albo bardzo wolno się klaruje albo zostawia mało osadu bo w butelkach go nie widać narazie;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

No to chyba wszystko idzie zgodnie z planem :) ja popijam jabłkowego właśnie to zdrowie :piwo:
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Zdrówko :piwo:

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

A następny chce nastawić z kawy zbożowej Inki robiłeś może kiedyś? Jakieś wskazówki ?

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: zaradek »

Ja zrobiłem cydr hibiskusowy z przepisu z YT z przyprawami a'la grzaniec. Bałem się, że wlałem za gorący napar do wiadra fermentacyjnego, bo potem z rurki wydobywał się zapach jakby rozpuszczonego plastiku. Przy dosładzaniu na szczęście już tego nie czułem - także to chyba była kwestia dodanych przypraw (mam nadzieję). W piątek zabutelkowałem, czekam, aż się nagazuje. Za miesiąc degustacja.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Z inki robiłen wino. Wyszło całkiem dobre ale dodawałem do niego mielony kardamon i on za bardzo się przebija;-) także ogólnie nie polecam dodawac tego zbyt dużo;-) ;-)

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

A jeszcze mam taką zagwostkę, chcę dodać cukier wanilinowy do smaku ale on mi wyfermentuje czy zostawi on posmak wanilii? albo lepiej dodać laske wanilii
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Im bardziej naturalnie tym lepiej, dlatego myślę że laska będzie najlepszym rozwiązaniem;-) ;-) ewentualnie ekstrakt waniliowy;-) nastawiłem cydr hibiskusowy z miętą i cytryną;-) ;-) narazie pachnie bardzo obiecująco;-) ;-)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 21:30 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba_88
20
Posty: 22
Rejestracja: niedziela, 25 mar 2018, 20:10
Ulubiony Alkohol: Miodula z imbiren
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kuba_88 »

Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego, w sobotę idzie na wyższe cele dobrze że jest takie wyjście awaryjne, może coś z tego będzie:)

zaradek
250
Posty: 257
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: zaradek »

Ten z hibiskusa z przepisu Malinowego Nosa może być (nie pójdzie na inne cele ;-)), aczkolwiek bardziej mi (i moim znajomym) smakował z soku tłoczonego z jabłek.
Tu jest za dużo jakiejś przyprawy (imbir?), która powoduje pewną pikantność.
Ale ogólnie schłodzony, na gorące dni będzie w porządku.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

No i zabutelkowany cydr hibiskusowy z dodatkiem mięty. Narazie smak bardzo mi odpowiada. Mięylta dodała trochę lekkości, świeżości i orzeźwienia;-) ;-) teraz nastawiłem "cydr" z mięty i trawy cytrynowej. Jak wyjdzie spoko opisze w osobmym temacie;-) ;-)jak ciulowo to dam znać tutaj;-) ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 25 mar 2020, 16:35 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Erazer »

Dodawałeś cukru dostaw refermentacji przy butelkowaniu w celu na gazowania? Czy wersja nienagazowana poszła?
Zaciekawił mnie przepis, chyba spróbuję :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

3g/0,5l dodawałem;-) jednak bardziej podchodzi mi cydr z dodatkiem soku z czarnego bzu niż mięty;-)

Jaraw
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 9 lis 2019, 15:11
Podziękował: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Jaraw »

Własnie zakupiłem wszystkie niezbędne składniki do cydru. Zastanawia mnie kwestia ilości ksylitolu bo hibiskus jest kwaskowaty a chciałbym otrzymać półsłodki. Czy to dobry kierunek z hibiskusem? Ile wy dajecie g/l? Osobiście myślę nad 15g/l
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)
Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 206
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Erazer »

artur.sukiennik pisze:Najlepiej dosłodzić przed butelkowaniem;-)
Ksylitol jest mało słodki tak w odczuciu, te 15g na litr niemal nic nie wniesie. Kiedyś dosladzalem ksylitolem cydr jabłkowy, to dawałem nawet 40g na litr, musisz próbować i wyczuć przy dosladzaniu w którym momencie Ci będzie odpowiadał poziom słodyczy.
Będę na dniach robił taki cydr, ale zrobię wersję niegazowaną i doslodze glukozą minimalnie aby wstrzelić się w coś między wytrawnym a polwytrawnym/półsłodkim


Zacytowałem nie ten post co trzeba xD
Oczywiście moje wypociny do kolegi Jaraw
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 maja 2020, 20:04 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: RE: Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Kòpôcz »

Kuba_88 pisze:Jakby ktoś się zastanawiał to cydr z Inki jest niepijalny nie róbcie tego (...)
Róbcie, ale napitek z kawy zbożowej to nie będzie żaden jabłecznik (cydr to świeże u nas pojęcie), a nasz polski PODPIWEK! I rzeczywiście nie róbcie go z Inki, a z Kujawianki. Polecam lekko nachmielić. Podpiwek kujawski Gellwe to gotowiec - jest już nachmielony, jest na prawdę niezły, niestety u mnie tylko w jednym markecie się pojawia i schodzi na pniu. Kujawianka za to jest dostępna od ręki.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Slant
50
Posty: 55
Rejestracja: piątek, 12 cze 2015, 17:16
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: Slant »

Cześć artur.sukiennik
Bardzooo zainteresował mnie Twój przepis , skompletowalem już wszystkie surowce na hibiskusowy cydr :) Jednak mam pytanie, ile Ty dodajesz słodziku i jaki efekt uzyskujesz ?
"Cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce są słodkie." - Jean-Jacques Rousseau
Awatar użytkownika

Autor tematu
artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: "Cydr" hibiskusowy

Post autor: artur.sukiennik »

Ciężko powiedzieć. Różne kwiaty dają inne uczucie kwasowości;-) zazwyczaj dodaję 1,5-2 tabletki na butelkę. Efekt ma poprostu tobie smakować. Jeśli wolisz kwasy to możesz nic nie dodawać;-) ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”