Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 395
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » wtorek, 24 lis 2020, 16:28

dynio pisze:w momencie jak urobek spadnie do przedziału 55->50% przykrecasz zaworek doprowadzając znowu do barbotarzu na półkach i znowu odbierasz do w/w zakresu.

no i tu właśnie występuje tylko taki półcentymetrowy jak na filmie. może być?
I love the smell of bimber in the morning.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » wtorek, 24 lis 2020, 16:42

Nie mogę tego porównać z moją kolumną bo mam procapy od @sero, ale nie powinieneś patrzeć na wysokość barbotarzu, a na % urobku jaki ci wtedy kapie. Generalnie im większy barbotarz tym większe oczyszczenie destylatu. Przypuszczam że za pierwszym razem odbierałeś urobek jednocześnie utrzymując barbotarz na wszystkich półkach i dlatego tak Ci wyczyściło urobek

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 395
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » wtorek, 24 lis 2020, 16:54

@dynio: też tak myślę, chociaż węch mnie zawiódł - nie było tak źle, LP wyczuwa mocny zapach whiskopodobny. Ale zanik lub za mały barbotaż jest niekorzystny?
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » wtorek, 24 lis 2020, 17:05

Odwrotnie. Jak chcesz robić mocno smakowy destylat to tak jak wcześniej pisałem utrzymujesz barbotarz tylko do odebrania przedgonów. Później służy Ci tylko po to żebyś nie "pociągnął" pogonów (czyli tego co będzie poniżej 50%)
Im mniejszy barbotarz tym wiecej smaku i aromatu.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lis 2020, 17:05 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » wtorek, 24 lis 2020, 17:10

Tu masz super opisaną procedurę przez @kwik'a (prościej się już nie da wytłumaczyć):

kolumna-polkowa-jak-ugryzc-destylacje-t21699.html

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 395
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » wtorek, 24 lis 2020, 17:29

@dynio. no pewnie, że czytałem. najpierw czytam :czytaj: , potem pytam. chodziło mi o kwestie może łopatologiczne dla osób działających na kolumnie pólkowej, dla mnie pewnych zależności z punktu widzenia chemii czy fizyki (kiepski byłem) nie ogarniętych. Stad też pytania, na które nie znalazłem odpowiedzi w kompendium @kwik 44 (chwała mu za nie). Czyli :scratch: : barbotaż, ale jaki? 2 cm? 6 cm? 1 cm też uznawalny?; rozcieńczanie dopiero po 3 miesiącach; brak barbotazu mimo skręcenia zaworka; barbotaż tylko na połowie półek lub jednej;
I udało mi mi rozjaśnić większość wątpliwości. Z czego najważniejszą, brak barbotażu lub prawie zero przy odbiorze 55% to rzecz normalna.
Dzięki koledzy. :poklon; :respect:
Jutro na szczęście zwykła kolumna, bufor itp i rektyfikacja na spirytus skrobi ziemniaczanej. Qrna jakie to proste :) Ale w sobotę na półkę pójdzie to co zmętniało :))).
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lis 2020, 17:31 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

Awatar użytkownika

.Gacek
1900
Posty: 1935
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: .Gacek » wtorek, 24 lis 2020, 17:32

Skir pisze:Ale jeszcze pytanie: barbotaż nie utrzymuje się na czterech pólkach. Zanika np na najwyższej i przedostatniej. Czasami pojawia się tylko na jednej, ale bardzo mocny. Wiem, że idealnie powinno być po 2-4 cm na każdej półce. U mnie jest inaczej. Normalne?


Tak normalne. Przynajmniej dla mnie jest to normalne. Bardzo długo walczyłem z tym zjawiskiem i w sumie zupełnie niepotrzebnie.
Na kolumnie sitowej barbotaż zawsze zanika od od dołu, jest to tzw osuszenie półki. Jest spowodowane tym, że destylat nie zdąży spłynąć nam na dół. Jest to spowodowane albo "zbyt szybkim" odbiorem, bo jeżeli przykręcimy zaworek to półki zaczną z powrotem pracować, ale zbyt niską mocą roboczą, bo gdy zwiększymy moc będziemy mieli więcej skroplonych par destylatu.
Jednak obydwa rozwiązania w moim przypadku powodowały znaczący spadek temperatury przy głowicy w okolice 78-80* C i to powodowało, że destylat był wykastrowany ze wszystkich smaków i w sumie produkowałem spirytus...
I mniejszy lub raczej niższy barbotaż na półce tym więcej smaku przedostaje się do destylatu. Uważam, że mimo tego, że półka ledwo co pracuje lub jest po prostu sucha nie wnosi nic złego do urobku, a pozwala nam zwiększyć temperaturę przy głowicy odbierając bardziej aromatyczny urobek.
Moje spostrzeżenia tyczą się tylko klasycznej głowicy Nixon'a, niestety nigdy nie pracowałem na shotgunie. Jednak biorąc pod uwagę pracę na klasycznym potstillu to rzeczywiście operując tylko zaworkiem od refluksu można ustawić temperaturę jaką się chce... Warunkiem jest płynne ciśnienie w układzie chłodzenia.
Jeszcze jedno zdanie na temat kolumn półkowych. Gdy zbudowałem pierwszą kolumnę z kolegą @chprzemo spodziewałem się po niej cudów na kiju... Po pierwszych destylacjach byłem strasznie zawiedziony, dopiero nauczenie się pracy na niej daje rezultaty. Moja rada dla nowych nabywców takiej zabawki jest taka aby szlifować destylację, uczyć się zachowania sprzętu i nie zniechęcać się. Od razu Krakowa nie zbudowano...
Pozdrawiam Gacek.


wieku
50
Posty: 72
Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
Lokalizacja: ZkiW
Kontakt:
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: wieku » wtorek, 24 lis 2020, 17:56

Z mojej strony dodam tylko tyle, że przy owocówkach zawsze staram się utrzymać barbotarz, tylko minimalny. Ustawiam odbiór w taki sposób aby powrót na dolne półki był na tyle minimalny aby półka mi nie wyschła. Nie wiem jak ma się to do kukurydzy ale warto próbować wszystkiego. Destyluje na 3 półkach.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803


kwik44
1050
Posty: 1080
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: kwik44 » wtorek, 24 lis 2020, 20:02

Dobrze się was Pany czyta ;) Zrozumieliście ;P

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 369
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: RE: Re: Kolumna półkowa

Postautor: dynio » wtorek, 24 lis 2020, 21:08

wieku pisze:Z mojej strony dodam tylko tyle, że przy owocówkach zawsze staram się utrzymać barbotarz, tylko minimalny. Ustawiam odbiór w taki sposób aby powrót na dolne półki był na tyle minimalny aby półka mi nie wyschła.


A ja właśnie odwrotnie. Przy owocach tak jak kwik'u barbotarz utrzymuję tylko jako "chwilową stabilizację" bo wg mnie za bardzo kastruje to owoce (ale to i tak tylko przy ostatnim wsadzie żeby całość alko wyciągnąć, bo jeżeli chodzi o owoce to wolę alembik). Przy kuku i zbożach utrzymuję minimalny przez cały czas, ale tak żeby był tylko na najwyższej półce

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 lis 2020, 21:08 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


kwik44
1050
Posty: 1080
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: kwik44 » środa, 25 lis 2020, 10:59

Tak na poważnie, to te "dziwne" zachowania kolumn, tzn zalewanie jednej półki, czy kilku, itp to są najprawdopodobniej błędy konstrukcyjne kolumn. Moja też się tak potrafi zachować. Co ciekawe częściej takie zachowanie obserwowałem na sitach, a rzadziej na kołpakach. Żeby uspokoić wszystkich - nie ma co tym się za bardzo przejmować. Po prostu nie zawsze da się dobrze przeskalować kolumnę dużą, przemysłową do małej, tak aby zachowała wszystkie parametry. I stąd takie babole.

Co do stopnia barbotażu to już jest kwestia preferencji/strategii na trunek. Ważniejszą, moim zdaniem, funkcją kolumny jest dobrze odseparować przedgon i pozwolić złapać właściwy poziom pogonu do destylatu. Środek jest już tylko i wyłącznie kwestią preferencji operatora. Jeden robi tak, drugi inaczej, aczkolwiek różnice jakieś dramatyczne nie będą. Finalnie i tak dopiero czas odpowie czy trunek jest dobry czy nie.
Ostatnio zmieniony środa, 25 lis 2020, 11:00 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 395
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » środa, 25 lis 2020, 13:20

kwik44 a myślałeś może, żeby uzupełnić/edytować swoje kompendium o filmiki video? mnie tego brakowało. i dopisać parę kwestii, które padły po drodze, w kolejnych pytaniach? byłoby wszystko w jednym miejscu, co prawda mocno rozbudowane, ale taka synteza pracy kolumny półkowej.
I love the smell of bimber in the morning.


kwik44
1050
Posty: 1080
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: kwik44 » środa, 25 lis 2020, 13:46

To admin musiałby. Ja tylko dopiszę, bo nie pamiętam czy to napisałem, a pewnie nie, żeby odpęd robić na jakimś aparacie prostym. Sprawdzę.


Szlumf
1900
Posty: 1903
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Szlumf » środa, 25 lis 2020, 14:00

kwik44 pisze:.......................
Co do stopnia barbotażu to już jest kwestia preferencji/strategii na trunek. Ważniejszą, moim zdaniem, funkcją kolumny jest dobrze odseparować przedgon i pozwolić złapać właściwy poziom pogonu do destylatu. Środek jest już tylko i wyłącznie kwestią preferencji operatora. Jeden robi tak, drugi inaczej, aczkolwiek różnice jakieś dramatyczne nie będą. Finalnie i tak dopiero czas odpowie czy trunek jest dobry czy nie.

Moim zdaniem należy jednak starać się by barbotaż był na wszystkich półkach. Chodzi między innymi o powtarzalność procesu pomocną przy zdobywaniu doświadczenia. Jak komuś to za bardzo kastruje destylat to niech zmniejszy ilość półek. Ponadto, jeżeli wydestylowaliśmy cały alkohol z nastawu i pociągniemy jeszcze odbiór z dundru to mamy też wszystkie lub większość "smaczków". Przy odbiorze do małych buteleczek możemy dobrać trunek "brudniejszy" do starzenia lub "czystszy" do wypicia w tydzień po destylacji. Tyle tylko, że sama kolumna nie zrobi ambrozji z kiepskiego surowca.


czytam
300
Posty: 347
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: czytam » środa, 25 lis 2020, 17:58

kwik44 pisze:Ja tylko dopiszę... żeby odpęd robić na jakimś aparacie prostym.

Można i na kolumnie, jeżeli służy tylko za podparcie głowicy/chłodnicy i od początku zawór odbioru jest odkręcony na maksa (w przypadku CM nie ma przepływu wody przez deflegmator).

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1304
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Góral bagienny » piątek, 27 lis 2020, 21:10

Takie szybki pytanie bo jutro pierwszy proces czy półkowa musi być idealnie wypionowana :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Skir
350
Posty: 395
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Skir » piątek, 27 lis 2020, 21:22

Góral bagienny pisze:Takie szybki pytanie bo jutro pierwszy proces czy półkowa musi być idealnie wypionowana :scratch:
no jakbyś przewidział, co chcę napisać :).
Dziś oba procesy właściwie wzorcowe. Idealny barbotaż na każdej każdej półce, utrzymujący się bez problemy zakładany procent. Ale zauważyłem, że ciężar głowicy aabratka przechyla trochę kolumnę i oparłem ją o ścianę. Czy to spionowanie kolumny mogło mieć takie znaczenie?
I love the smell of bimber in the morning.


użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa

Postautor: użytkownik usunięty » piątek, 27 lis 2020, 21:24

Góralu, działam na zintegrowanych kołpakach i myślę, że nie musi być idealnie w pionie ;) Oczywiście mówię o niewielkim odchyleniu.

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1300
Posty: 1304
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kolumna półkowa

Postautor: Góral bagienny » piątek, 27 lis 2020, 21:28

Niewielki tzn. :scratch: centymetr :scratch: będę gotował na 3 półkach :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


użytkownik usunięty
Re: Kolumna półkowa

Postautor: użytkownik usunięty » piątek, 27 lis 2020, 22:15

Im większy przechył tym mniejszy barbotaż, przynajmniej na kołpakach, nie wypowiadam się co do sit, bo nie pracuje na tym systemie. Centymetr od pionu to "cały ch*j" ;)


Wróć do „Kolumny półkowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości