dynio pisze:w momencie jak urobek spadnie do przedziału 55->50% przykrecasz zaworek doprowadzając znowu do barbotarzu na półkach i znowu odbierasz do w/w zakresu.
no i tu właśnie występuje tylko taki półcentymetrowy jak na filmie. może być?
dynio pisze:w momencie jak urobek spadnie do przedziału 55->50% przykrecasz zaworek doprowadzając znowu do barbotarzu na półkach i znowu odbierasz do w/w zakresu.
Skir pisze:Ale jeszcze pytanie: barbotaż nie utrzymuje się na czterech pólkach. Zanika np na najwyższej i przedostatniej. Czasami pojawia się tylko na jednej, ale bardzo mocny. Wiem, że idealnie powinno być po 2-4 cm na każdej półce. U mnie jest inaczej. Normalne?
wieku pisze:Z mojej strony dodam tylko tyle, że przy owocówkach zawsze staram się utrzymać barbotarz, tylko minimalny. Ustawiam odbiór w taki sposób aby powrót na dolne półki był na tyle minimalny aby półka mi nie wyschła.
kwik44 pisze:.......................
Co do stopnia barbotażu to już jest kwestia preferencji/strategii na trunek. Ważniejszą, moim zdaniem, funkcją kolumny jest dobrze odseparować przedgon i pozwolić złapać właściwy poziom pogonu do destylatu. Środek jest już tylko i wyłącznie kwestią preferencji operatora. Jeden robi tak, drugi inaczej, aczkolwiek różnice jakieś dramatyczne nie będą. Finalnie i tak dopiero czas odpowie czy trunek jest dobry czy nie.
kwik44 pisze:Ja tylko dopiszę... żeby odpęd robić na jakimś aparacie prostym.
no jakbyś przewidział, co chcę napisaćGóral bagienny pisze:Takie szybki pytanie bo jutro pierwszy proces czy półkowa musi być idealnie wypionowana
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości