4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
-
Autor tematu - Posty: 21
- Rejestracja: wtorek, 10 lis 2020, 11:51
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam forumowiczów,
Od kolegi, który gotuje w swoim życiu od ponad 20lat, otrzymałem wskazówki co do nastawu 100L. Według niego: 88L wody, 32 paczki cukru oraz 4 paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE. Pytanie moje do was, czy nastaw ten nie jest zbyt słodki? Blg poczatkowe 27 a po 24h niewyraźnie 25. Drożdże podawałem w temperaturze wody 25°C a nastaw przebywa w pomieszczeniu gdzie jest 18-19°C. Nastaw obecnie pracuje a jego temperatura to około 18°C. Proszę o cenne rady. Jeśli coś jest nie tak i można skorygować będę wdzięczny.
Od kolegi, który gotuje w swoim życiu od ponad 20lat, otrzymałem wskazówki co do nastawu 100L. Według niego: 88L wody, 32 paczki cukru oraz 4 paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE. Pytanie moje do was, czy nastaw ten nie jest zbyt słodki? Blg poczatkowe 27 a po 24h niewyraźnie 25. Drożdże podawałem w temperaturze wody 25°C a nastaw przebywa w pomieszczeniu gdzie jest 18-19°C. Nastaw obecnie pracuje a jego temperatura to około 18°C. Proszę o cenne rady. Jeśli coś jest nie tak i można skorygować będę wdzięczny.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Te grzybki powinny to przerobić, mają dużą tolerancję na alkohol.
Blg startowe ciut za wysokie, mogłeś wystartować z 22 Blg, czyli ok 25kg cukru, a reszta potem.
A tak ogólnie to ok, Blg spada wolno bo jest chłodno. Powoli, dadzą radę.
Blg startowe ciut za wysokie, mogłeś wystartować z 22 Blg, czyli ok 25kg cukru, a reszta potem.
A tak ogólnie to ok, Blg spada wolno bo jest chłodno. Powoli, dadzą radę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Serwus.
@slaw369 Oczywiście, że za dużo drożdży. Trzy paczki, bezproblemowo zrobiłyby ten cukier, zarówno w 88l jak i 86l. Tytuł tematu mówi o innej ilości wody w stosunku do pierwszego postu autora. Drobna różnica Niemniej z tym Blg to nie bym nie przesadzał.Tak jak @rozrywek prawi dać mniej, potem uzupełnić.
@slaw369 Oczywiście, że za dużo drożdży. Trzy paczki, bezproblemowo zrobiłyby ten cukier, zarówno w 88l jak i 86l. Tytuł tematu mówi o innej ilości wody w stosunku do pierwszego postu autora. Drobna różnica Niemniej z tym Blg to nie bym nie przesadzał.Tak jak @rozrywek prawi dać mniej, potem uzupełnić.
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Obserwuj i nie dopuść, żeby uzyskał skrajne temperatury.
Zbyt niska spowoduje b. znaczne wydłużenie się fermentacji i w konsekwencji jej zatrzymanie a zbyt wysoka zabije drożdże. Ale ze względu na wysokie Blg, jego obecna temperatura nie jest dobra. W celu mocniejszego rozkręcenia się fermentacji, ostrożnie podgrzalbym ten nastaw do ok. 23ºC. Stwórz lepsze warunki, okryj go kocem. Czy pod beczką styropian jest?
Najważniejsze, że pracuje
Zbyt niska spowoduje b. znaczne wydłużenie się fermentacji i w konsekwencji jej zatrzymanie a zbyt wysoka zabije drożdże. Ale ze względu na wysokie Blg, jego obecna temperatura nie jest dobra. W celu mocniejszego rozkręcenia się fermentacji, ostrożnie podgrzalbym ten nastaw do ok. 23ºC. Stwórz lepsze warunki, okryj go kocem. Czy pod beczką styropian jest?
Najważniejsze, że pracuje
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Lepiej nie, bo zacznie kombinować i ugotuje, jeszcze grzałka akwariowa, ok, ale to beczka 100L, jak to technicznie zagrzać? a jak już to zgodnie z tym co piszesz...ostrożnie.
Izolacja termiczna od podłoża to podstawa.
Rozumiem że to jest czas kiedy będziesz mógł to przerobić, stąd taki czas docelowy.
Teraz do samego nastawu, kolega ci podpowiadał, trochę słusznie, tylko że nie odkrył ameryki.
W/g przepisu na opakowaniu pomnożonego razy 4, tyle ci wyszło. matematyka prosta.
Matematyka złożona-nastawo- logiczna jest inna.
3 paczki drożdży. a nawet 2
dobre napowietrzenie nastawu - bo się rozmnożą.
Cukier podziel na 4. połowa na start, reszta zgodnie z moją zasadą 5-10-15.
Kolega który gotuje 20 lat ma pewne naleciałości, ale i doświadczenie.
Naleciałości - źle, doświadczenia - tak
Co ważne:
100L beczka, nastawu 88L, zostawiłeś miejsce na oddech, dobrze.
temperatura startowa 25 stopni, dobrze, nawet bardzo dobrze.
Dowaliłeś cukru do maksymalnej mocy przerobowej drożdży - źle
Chcesz jak najwięcej uzyskać alko z nastawu, dobrze
Wjebałeś wszystko na raz - źle
Przybyłeś i zapytałeś z prośbą o weryfikację - rewelacyjnie
Aby ułatwić ci następny nastaw:
wpierdzielisz mniej drożdży (nie podpowiem jakich, bo to kwestia sporna)
wystartujesz z 15 blg, nie 27
dokarmisz w trakcie, zgodnie z 15, 10, 5 (to moja zasada, nie musisz stosować, ale warto)
Powiększone nastawy działają inaczej, tutaj matematykę można wsadzić w buty, logika, kontrola, obserwacja, jak najmniejsza ingerencja czynnika błędnego, czyli zajrzyj otwórz sprawdź.
A to tylko nastaw, zabawa się dopiero zaczyna. co dalej?
Prawda, nic tak nie kładzie nastawu jak niestabilność, a skrajności to już w ogóle.defacto pisze:Obserwuj i nie dopuść, żeby uzyskał skrajne temperatury.
defacto pisze:W celu mocniejszego rozkręcenia się fermentacji, ostrożnie podgrzalbym ten nastaw do ok. 23ºC.
Lepiej nie, bo zacznie kombinować i ugotuje, jeszcze grzałka akwariowa, ok, ale to beczka 100L, jak to technicznie zagrzać? a jak już to zgodnie z tym co piszesz...ostrożnie.
to jest dobra koncepcja, łatwa tania i prosta w (montażu i demontażu)defacto pisze:Stwórz lepsze warunki, okryj go kocem.
Bardzo ważne pytanie, Defacto za zwrócenie uwagi.defacto pisze:Czy pod beczkią styropian jest?
Izolacja termiczna od podłoża to podstawa.
to po cholerę brałeś drożdże turbo?michał.biniaszczyk pisze:Czyli waszym zdaniem pozostaje obserwować? Nastaw będzie w beczce 3tygodnie.
Rozumiem że to jest czas kiedy będziesz mógł to przerobić, stąd taki czas docelowy.
Teraz do samego nastawu, kolega ci podpowiadał, trochę słusznie, tylko że nie odkrył ameryki.
W/g przepisu na opakowaniu pomnożonego razy 4, tyle ci wyszło. matematyka prosta.
Matematyka złożona-nastawo- logiczna jest inna.
3 paczki drożdży. a nawet 2
dobre napowietrzenie nastawu - bo się rozmnożą.
Cukier podziel na 4. połowa na start, reszta zgodnie z moją zasadą 5-10-15.
Kolega który gotuje 20 lat ma pewne naleciałości, ale i doświadczenie.
Naleciałości - źle, doświadczenia - tak
Co ważne:
100L beczka, nastawu 88L, zostawiłeś miejsce na oddech, dobrze.
temperatura startowa 25 stopni, dobrze, nawet bardzo dobrze.
Dowaliłeś cukru do maksymalnej mocy przerobowej drożdży - źle
Chcesz jak najwięcej uzyskać alko z nastawu, dobrze
Wjebałeś wszystko na raz - źle
Przybyłeś i zapytałeś z prośbą o weryfikację - rewelacyjnie
Aby ułatwić ci następny nastaw:
wpierdzielisz mniej drożdży (nie podpowiem jakich, bo to kwestia sporna)
wystartujesz z 15 blg, nie 27
dokarmisz w trakcie, zgodnie z 15, 10, 5 (to moja zasada, nie musisz stosować, ale warto)
Powiększone nastawy działają inaczej, tutaj matematykę można wsadzić w buty, logika, kontrola, obserwacja, jak najmniejsza ingerencja czynnika błędnego, czyli zajrzyj otwórz sprawdź.
A to tylko nastaw, zabawa się dopiero zaczyna. co dalej?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 21
- Rejestracja: wtorek, 10 lis 2020, 11:51
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Kolego @rozrywek dziękuję bardzo za obszerny komentarz, podpowiedzi oraz sugestie. Dzisiejsze Blg wynosi 15. Beczka tak jak zasugerował @defacto stała już na styropianie. To mój pierwszy nastaw, a przepisów na jego wykonanie tyle co grupowiczów na forum - na któryś w końcu musiałem się zdecydować. Zaniepokoiła mnie jedynie ta niska temperatura, i dlatego też zdecydowałem, iż zasięgne opinii co w owej sytuacji czynić.
Gotowane będzie na aabratku z Ovm/lm/bufor/keg50/automat. Nastaw wg moich założeń po zakończeniu (mam nadzieję, że sześciu big do -5), będzie się klarowal grawitacyjnie.
Gotowane będzie na aabratku z Ovm/lm/bufor/keg50/automat. Nastaw wg moich założeń po zakończeniu (mam nadzieję, że sześciu big do -5), będzie się klarowal grawitacyjnie.
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Serwus. To może ja spróbuję
Odpowietrzyć nastaw...
Moim zdaniem, gdy drożdże przerobiły już cały cukier, odpowietrzenie- to energiczne wymieszanie nastawu, które ma spowodować, intensywne uchodzenie C02 co sprzyja szybszemu klarowaniu. Dodatkowo, pozostawienie takiego nastawu w chlodnej atmosferze, przyśpiesza ten proces.
Zdecydowanymi przeciwnikami klarowania są: niedofermentowany cukier i CO2
Odpowietrzyć nastaw...
Moim zdaniem, gdy drożdże przerobiły już cały cukier, odpowietrzenie- to energiczne wymieszanie nastawu, które ma spowodować, intensywne uchodzenie C02 co sprzyja szybszemu klarowaniu. Dodatkowo, pozostawienie takiego nastawu w chlodnej atmosferze, przyśpiesza ten proces.
Zdecydowanymi przeciwnikami klarowania są: niedofermentowany cukier i CO2
-
Autor tematu - Posty: 21
- Rejestracja: wtorek, 10 lis 2020, 11:51
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
Cześć,
Panowie mija 6doba od wsypania drożdży do nastawu. Nastaw okryty kocem, stoi na styropianie a jego temperatura to 19.5-20°C. Miał delikatne spowolnienie ale ruszył i dzis pojawił się delikatny kożuch. BLG w okolicy 0. Moje pytanie dotyczy natomiast ilości alkocholu jaki powinien wskazywać alkochomierz? Dziś po raz pierwszy go użyłem i wskazuje wynik 0. Dodam, iż wskaźnik zakupiłem od polecanej firmy Gomar.
Mod.
Jeszcze raz napiszesz alkohol przez "ch" a odpoczniesz sobie na miesiąc
Panowie mija 6doba od wsypania drożdży do nastawu. Nastaw okryty kocem, stoi na styropianie a jego temperatura to 19.5-20°C. Miał delikatne spowolnienie ale ruszył i dzis pojawił się delikatny kożuch. BLG w okolicy 0. Moje pytanie dotyczy natomiast ilości alkocholu jaki powinien wskazywać alkochomierz? Dziś po raz pierwszy go użyłem i wskazuje wynik 0. Dodam, iż wskaźnik zakupiłem od polecanej firmy Gomar.
Mod.
Jeszcze raz napiszesz alkohol przez "ch" a odpoczniesz sobie na miesiąc
Ostatnio zmieniony sobota, 28 lis 2020, 07:05 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 218
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
alkoholomierz będzie ci przekłamywać sprawdza się blg na początku i po i wtedy obliczasz sobie, jak miałeś blg 26,6(tak wychodzi z ilości wody i cukru) i BLG końcowe -4 powinieneś mieś ok 16,5 % a przy BLG 0 13,5
Ostatnio zmieniony piątek, 27 lis 2020, 22:57 przez kleryk88, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: 4paczki ALCOTEC 48 TURBO PURE/86L wody/32kgCukru
A rykoszetem zarobi kolega za tę poradę:
Po to tu jesteśmy aby pomagać. Trochę teorii i wyjaśnień:
Alkoholomierz i cukromierz to dwa takie same przyrządy. Tylko wyskalowane inaczej. Obydwa pokazują gęstość.
Jeden pokazuje gęstość większą od wody, drugi mniejszą.
A o co chodzi z tymi 20 stopni celsjusza? Jak smoła. Lepik podgrzejesz i będzie rzadki. I tak właśnie został wyskalowany dany miernik, rozumiesz waści teraz?
Także żaden alkoholomierz nie pokaże ci nic w nastawie w którym jest cukier, a żaden cukromierz nie pokaże ci nic w alko, bo jest zwyczajnie ta ciecz za rzadka.
Ale jedno mnie trochę martwi:
Ps: A opierdzelaniem się zbytnio nie przejmuj, czasami tak trzeba.
I tak jeszcze mnóstwo pytań wyskoczy, pomożemy.
Jak cię pacnę nim w czuprynę to ci minus 8 pokaże!!! i z alkocholomierza wytnie C. Zostanie alkoholomierz.Micbin pisze:Moje pytanie dotyczy natomiast ilości alkocholu jaki powinien wskazywać alkochomierz? Dziś po raz pierwszy go użyłem i wskazuje wynik 0. Dodam, iż wskaźnik zakupiłem od polecanej firmy Gomar.
A rykoszetem zarobi kolega za tę poradę:
On nie ma prawa nic pokazać, kurwa mać!!! Ale aby nie jechać po koledze bez powodu to tu rację ma, przynajmniej orientacyjnie:kleryk88 pisze:alkoholomierz będzie ci przekłamywać
Dobra opierdol był, teraz do konkretów. Nie zostawimy kolegi z krwawiącą raną na głowie.kleryk88 pisze:sprawdza się blg na początku i po i wtedy obliczasz sobie, jak miałeś blg 26,6(tak wychodzi z ilości wody i cukru) wtedy obliczasz sobie, jak miałeś blg 26,6(tak wychodzi z ilości wody i cukru) przy blg -4 powinieneś mieś ok 16,5 %
Po to tu jesteśmy aby pomagać. Trochę teorii i wyjaśnień:
Alkoholomierz i cukromierz to dwa takie same przyrządy. Tylko wyskalowane inaczej. Obydwa pokazują gęstość.
Jeden pokazuje gęstość większą od wody, drugi mniejszą.
A o co chodzi z tymi 20 stopni celsjusza? Jak smoła. Lepik podgrzejesz i będzie rzadki. I tak właśnie został wyskalowany dany miernik, rozumiesz waści teraz?
Także żaden alkoholomierz nie pokaże ci nic w nastawie w którym jest cukier, a żaden cukromierz nie pokaże ci nic w alko, bo jest zwyczajnie ta ciecz za rzadka.
Ale jedno mnie trochę martwi:
Czy aby tam jakieś zakażenie się nie wdało. Wszystko może być.Micbin pisze: Miał delikatne spowolnienie ale ruszył i dzis pojawił się delikatny kożuch. BLG w okolicy 0.
Ps: A opierdzelaniem się zbytnio nie przejmuj, czasami tak trzeba.
I tak jeszcze mnóstwo pytań wyskoczy, pomożemy.
Ostatnio zmieniony sobota, 28 lis 2020, 08:58 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............