Dzień dobry!
Nastawiłam dzisiaj wino jabłkowe w 15 litrowym balonie. Przez pomyłka dodałam za dużo cukru. Wino mimo dodania drugi raz drożdży aktywnych nie chce ruszyć. Dodałam sok z 15kg jabłek (ok. 8l), syrop cukrowy z 4,5l wody i 3,75kg cukru (według przepisu powinno być 3l wody i 2kg cukru), drożdże aktywne i pożywka. Syrop wystudziłam, drożdże ładnie się namnożyły, ale po wymieszaniu wszystkich składników nastaw nie pracuje. Po jakimś czasie dodałam drugą porcję drożdży aktywnych. Baniak postawiłam w okolicach kaloryfera. Sprawdziłam zawartość cukru i wyszło 27Blg. Mam zamiar poczekać do jutra. Widzę, ze powoli pojawiają się pęcherzyki powietrza. Pytanie, jeśli ruszy, to jaką ilością cukru i wody dokarmić nastaw za 2 tyg.? I co zrobić jeśli nie ruszy.
Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
-
- Posty: 112
- Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
Z tego co napisałeś wychodzi że wino po wyfermentowaniu wyjdzie 13%.
Nie wiem jaką moc końcową chcesz uzyskać tego wina, ale dodałeś cukru na start bardzo dużo.
Odstaw to winko w ciepłe miejsce ok. 24"C, jeżeli ruszy będzie to wolna fermentacja gdyż drożdże będą miały problem z przejedzeniem tak dużej ilości cukru. Możesz też przelać do większego balona i rozcieńczyć to wino przegotowaną ostudzoną wodą by zbić blg.
Nie dodawaj już więcej drożdży gdyż to nie ma sensu, drożdże same się namnażają
Nie wiem jaką moc końcową chcesz uzyskać tego wina, ale dodałeś cukru na start bardzo dużo.
Odstaw to winko w ciepłe miejsce ok. 24"C, jeżeli ruszy będzie to wolna fermentacja gdyż drożdże będą miały problem z przejedzeniem tak dużej ilości cukru. Możesz też przelać do większego balona i rozcieńczyć to wino przegotowaną ostudzoną wodą by zbić blg.
Nie dodawaj już więcej drożdży gdyż to nie ma sensu, drożdże same się namnażają
Pozdrawiam
Temat własny:
Temat własny:
Treść ukryta:
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Wino jabłkowe nie ruszyło. Za dużo cukru
Spokojnie! Cierpliwość jest najważniejszą cechą winemakera Na razie nic nie rób. Cukru faktycznie trochę dużo ale drożdże powinny dać radę. Co to za drożdże? Aktywne to typ a nie szczep. Drożdże potrzebują trochę czasu na namnożenie, czasem i dwa dni. A ty piszesz o godż 15-tej, że już dodałeś w tym dniu dwa razy drożdże i nic. Nawet jak byś zaczął 5 minut po północy ( w co wątpię ) to i tak nie ma paniki bo za mało czasu. Zresztą piana w balonie świadczy, że drożdże działają.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 3 lis 2020, 07:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Kontakt: