Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
650
Posty: 667
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: MASaKrA_Domingo » poniedziałek, 1 cze 2020, 21:12

Chyba już za późno, aby edytować post.
Tak więc dodałem jeszcze raz 1kg cukru, odsączyłem rodzynki. W tym momencie wino ma naprawdę nadzwyczaj dobry bukiet jak na ilość pracy, którą wykonałem. Jestem przekonany, że będzie świetnie pasować do dębowej beczki 30l, którą zamierzam kupić na "projekt starka" lub też "projekt rum" - zobaczymy, który wcześniej wypali ;)
Wracając do tematu, wino idealnie kwaskowe mi wyszło, nie za mocne, delikatnie słodkie.
Na razie jeszcze pracuje, niesamowicie wolno, ale jednak. Na razie nie zlewam go - niech mi jeszcze 10-15% pozostałego cukru zjedzą grzybki i wtedy zasiarkuję go. Teraz jeszcze delikatnie za słodkie, a takiego nie chciałem.
Ciekawe jaka by wyszła "hibiskowica" z niego... Może kiedyś sprawdzę podczas posuchy owocowej. Ktoś próbował puścić to na rurki?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 2 cze 2020, 08:59

Ja raz destylowałe wino z hibiskusa z dodatkiem czarnego bzu;-) nic specjalnego, do destylatu przeszedł tylko delikatny aromat jakby zaparzonej i odstałej herbaty z benzen;-)

Awatar użytkownika

rikardo3240
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2020, 20:57
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: rikardo3240 » niedziela, 5 lip 2020, 18:17

Cześć! Winko z hibiskusa kosztowałem wczoraj i powiem przepyszne i piękny rubinowy kolor, robił je kolega. Hibiskus kupił w zielarskim . Po nałożeniu namoczeniu kwiaty pęcznieją. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1342
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: defacto » czwartek, 22 paź 2020, 14:09

Serwus
Właśnie jestem po wyparzaniu kwiatów hibiskusa. Korzystałem z przepisu od malinowego, więc pisać o nim sensu nie ma. Parzyłem partiami, po ok.3l wrzątku, trzymając pod przykryciem dłuższą chwilę. Gorący napar zlewałem do wyparzonego fermentora, uzyskując 19l kwiatowo-herbacianego wywaru, gdzie rozpuściłem 3kg cukru. Po dwukrotnym wypłukaniu rodzynek gorącą wodą, dodałem je do nastawu. Pytanie jest o rodzynki. Czy rogniatacie je przed dodaniem, czy lecą w całości do fermentora? Czekam na uzyskanie właściwej temperatury. Nie dokwaszalem nastawu ani nie dodawalem drożdżowej pożywki.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 479
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: jakis1234 » czwartek, 22 paź 2020, 15:07

Generalnie zaleca się rozgnieść rodzynki, ale mnie się jakoś nigdy nie chce, sparzam je dosyć dokładnie, żeby się pozbyć oleju i sypię w całości, jakoś nie zauważyłem różnicy, a przynajmniej wino się łatwiej klaruje.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Furtillo » niedziela, 15 lis 2020, 18:36

Kiedyś robiłem wino jak @defacto z przepisu malinowego nosa, malwe parzyłem chyba z 10 razy aż do wydobycia z nich całej esencji, rodzynki szatkowałem natomiast tasakiem po wcześniejszym ich wyparzeniu.
Wino było bardzo esencjonalne choć wydaje mi się że było by jeszcze lepsze bez tych rodzynek.
Jeżeli zwolni mi się wiadro fermentacyjne nastawie winko ale nie parząc kwiatu i bez rodzynek.
Hibiskus na zimno ma zupełnie inny smak jak po zaparzeniu, jest bardziej aromatyczny i świeży, poza tym odchodzi cały proces jego parzenia.
(wszystko też zależy od suszu, raz jest lepszej jakości a raz gorszej co wpływa na smak i aromat wina)
Susz odciskam z wina po 10 dniach.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1342
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: defacto » niedziela, 15 lis 2020, 21:02

Serwus
Moje hibiskusowe winko, zakończyło już kilka dni temu i podobnie jak poprzednio, zatrzymuje się na 2Blg :scratch:Po odciśnięciu rodzynek z 5kg cukru, wyszło 21l z małym nadkładem. Miałem je lekko zapasteryzować- podgrzać na tyle, żeby ubić bayanusy. Niemniej jeśli od kilku dniu zawartość cukru stoi w miejscu, nie wiem czy jest sens je grzać. Następnym razem, spróbuję nie grzać kwiatów, zrobię je na zimno-maczankę bez rodzynek i herbaty.
Ps.
Sprawdziłem cukromierz na wodzie, wyszło 0
Jakoś dziwnie kończą te bayanusy. Dla mnie super bo dosładzać nie będę :ok:
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Furtillo » niedziela, 15 lis 2020, 21:36

Widocznie drożdże się najadły i już nie potrzebują tyle cukru.
Zostaw winko jeszcze na parę tygodni w cieplejszym miejscu temp. ok. 24"C one tak czasem mają że pod koniec wolno pracuje.
Mi ostatnio 3blg jadło 3 tygodnie.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzająceg
o.
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 lis 2020, 22:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:


Treść ukryta:




Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1342
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: defacto » niedziela, 15 lis 2020, 21:48

Winko stoi w temperaturze pokojowej więc z tym problemu nie ma. Będę do niego zaglądał z cukromierzem raz na tydzień. Jeśli Blg spadnie, oznaczać to będzie chyba cichą prace drożdży. Niech dojedzą do końca, wtedy je ubije.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1342
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: defacto » wtorek, 24 lis 2020, 13:09

Furtillo pisze:Mi ostatnio 3blg jadło 3 tygodnie.

Serwus
Miałeś rację kamrat. Dzisiejszy pomiar to potwierdził.
Pobrałem próbkę. Winko jest delikatnie musujące, smaczne, klarowne (zaskoczenie :o) z wynikiem OBlg na moje oko. Z ciekawości ten sam cukromierz zmierzyłem na wodzie o temperaturze ok. 20ºC i nieco głębiej się zanurzył. Czy można wywnioskować, że jest tam jeszcze szczątkowy cukier?
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 479
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: jakis1234 » wtorek, 24 lis 2020, 15:19

Raczej niecukry, które już nie odfermentują. Wino rzadko schodzi poniżej 0.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Furtillo » wtorek, 24 lis 2020, 16:45

@defacto

Tak jak stwierdził powyżej jakis1234 mogą być to niecukry, choć nie wykluczam że może coś zostało minimalnego.
Wino jest delikatnie musujące ponieważ może być w nim sporo powstałego z fermentacji cichej dwutlenku węgla, ale to nic nie szkodzi, ważne by wino miało teraz czas by się mogło ułożyć a sam dwutlenek węgla się ulotni.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:


Treść ukryta:




Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
650
Posty: 667
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: MASaKrA_Domingo » wtorek, 26 sty 2021, 22:31

Ostatnio otwarłem wino z hibiskusa. Wiadomo - jak każdemu winu bez serca, brakuje głębi smaku.
Natomiast z uwagi na fakt, że mamie było zimno, wpadła na pomysł zrobienia z niego grzańca.
Powiem Wam, że naprawdę fajnie pasuje!
Spróbujcie ze swoim - będziecie zadowoleni.
Dodać pomarańczy, nieco miodu, migdały i koniecznie imbir - naprawdę przyjemne połączenie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 479
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: jakis1234 » wtorek, 26 sty 2021, 22:43

Grzaniec z dobrymi dodatkami potrafi nawet ze słabego wina zrobić fajny napój, a z dobrego to już w ogóle ambrozja.
Moje wino z hibiskusa jeszcze w fermentorze, ale jak będzie pijalne, to spróbuję grzańca.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 07:02
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Adrian222 » poniedziałek, 22 lut 2021, 12:25

Pierwszy raz będę robił wino z hibiskusa i zależy mi na tym żeby nie było słodkie. Chcę żeby było półwytrawne albo półsłodkie a nie chce używać cukromierza dlatego wyliczyłem sobie takie proporcje które będą ok niezależnie czy drożdże wypracują 16% czy 17%. Nie wiem jakie drożdże kupię, ale coś z Browina do 16% bo tylko takie mogę kupić u siebie bez zamawiania.
Takie składniki na 20l nastawu:
-5,3kg cukru
-800g rodzynek
-500g hibiskusa bez zaparzania tylko wrzucę susz do fermentatora (Skipior pokazywał że tak lepiej)
-10g pożywki (Bez żadnych witamin itp)
-20l wody

Takie ilości będą w porządku?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lut 2021, 12:26 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 479
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 22 lut 2021, 12:41

Ilości wyglądają na ok.
Około 6 kg cukru na 20 litrów (rodzynki dołożą z pół kilo cukru), wino będzie dosyć mocne, gdzieś tak około 16-17%,tak jak policzyłeś, oczywiście jeżeli drożdże przerobią cały cukier.
Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie chcesz używać cukromierza? Bez tego nie będziesz wiedział, czy wino skończyło pracę i ile ewentualnie cukru zostało.
Warto jeszcze sprawdzić poziom kwasów.
No i co do Browina, to nie mam najlepszego zdania o ich drożdżach, zresztą nie tylko ja.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 07:02
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Adrian222 » poniedziałek, 22 lut 2021, 13:11

Jakoś zawsze się boję że używając cukromierza i wyliczając te BLG coś pomylę.Robię tylko wina zimowe i przy nich można się spodziewać co ile ma cukru i póki co zawsze się udawało.Ale w sumie jakby cukromierz był u mnie w sklepie za te 20 zł to może kupię i z samej ciekawości sobie pomierzę i zawsze wpadnie jakieś doświadczenie.
A drożdże Zamojscy (Teraz chyba Chomik Gdów?) są lepsze? Bo też mogę kupić u mnie w okolicy tylko kłopotliwe jest to paro dniowe przygotowywanie matki drożdżowej i dlatego przestałem ich używać.

Awatar użytkownika

jakis1234
450
Posty: 479
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: jakis1234 » poniedziałek, 22 lut 2021, 13:43

Szybciej pomylisz przy obliczeniach, niż mierząc Blg ;)
Zamojskich używałem i były w porządku.
Robienie matki drożdżowej jest trochę męczące, ale z drugiej strony, jeżeli widzisz, że pracuje, to masz pewność, że drożdże żyją.
Ewentualnie zamów w jakimś sklepie winiarskim w internecie.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Adrian222
10
Posty: 19
Rejestracja: piątek, 4 sie 2017, 07:02
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: Adrian222 » poniedziałek, 22 lut 2021, 14:33

Przy Brownie już po 15-30 minutach mam pewność że matka drożdże żyją :)
Bo uwadnianie drożdży to to samo co robienie matki drożdżowej?


bociann2
500
Posty: 517
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Wino z hibiskusa

Postautor: bociann2 » poniedziałek, 22 lut 2021, 21:06

Nie. Uwadnianie to uwadnianie. Z grubsza przywracasz porcję suchych drożdży do zycia.
Zrobienie matki drożdżowej to namnożenie startowej, małej porcji drożdży do ilości wystarczającej na start tychże w zadanej ilości nastawu/zacieru itd.


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości