maceraty, maceraty...
-
Autor tematu - Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Dzień dobry...macerowałem a następnie destylowałem wiórki kokosowe, kminek, chrzan, jałowiec. Zamierzam macerować i przedestylować suszoną bukwicę, anyż(ten taki drobny) oraz anyż gwiazdkowy, aromat spożywczy bananowy, nasiona kopru, nasiona kopru włoskiego. Chcę porobić smakowe próby nalewkowe pod przyszłe destylaty maceratu czosnkowego, z papryczek chili, maggi i tu mam pytanie do Szanownych Kolegów...Co byście jeszcze ciekawego zalali destylatem w celu ponownego przedestylowania..? Będę wdzięczny za pomysły z ziołami , warzywami , owocami, również suszonymi oraz wszelkie dziwactwa...Pomińmy korzeń selera ew. bo nalewkę selerową robiłem i do picia to ona się nie nadaje mym zdaniem ,może ew. jako dodatek do jakiejś mieszanki...choć były tu na forum wspominki któregoś z forumowiczów o winie selerowym które ponoć uroczo zniewalało smakiem podczas konsumpcji w piwnicy(jeśli mnie pamięć nie myli). Poproszę jeśli łaska- o sugestie i pozdrawiam.