Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Apsik
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2020, 10:47
Załączniki
Pigwa sfermentowala

Postautor: Apsik » czwartek, 19 lis 2020, 10:56

Witam. Bardzo proszę o poradę. Robiłam soki z pigwy. Czyli zasypywalam na przemiennie z cokrem i później pasteryzowalam. Dziś po ok miesiącu po otwarciu słoika wszystko gazuje, pozostałe słoiki również. czy jest szansa żeby jeszcze coś z tego zrobić, czy od razu kosz? Jeśli jest szansa, to od razu bardzo proszę o dokładne wskazówki, bo jestem zupełnie zielona w domowych trunkach. Przyznam szczerze, że trochę mi szkoda wyrzucać, bo jak sobie przypomnę ile czasu spędziłam przy tej pigwie, to mi się słabo robi...
Pozdrawiam serdecznie.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rozrywek
2000
Posty: 2253
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: rozrywek » czwartek, 19 lis 2020, 12:22

Pasteryzowane zaczęło fermentację? Coś nie wydaje mi się. A w węchu jak?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Apsik
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2020, 10:47
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: Apsik » czwartek, 19 lis 2020, 12:28

Tak, pasteryzowalam 15 min, w tamtym roku robiłam i wyszły super. A w tym nie wiem co to się podziało- myślę że mogłam za dużo do słoików dawać...
Smak taki mocno kwaskowy


Autor tematu
Apsik
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2020, 10:47
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: Apsik » czwartek, 19 lis 2020, 12:46

A w zapachu normalnie...


wawaldek11
2000
Posty: 2320
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 19 lis 2020, 13:00

Zagotuj jeszcze raz. Ja zasypuję bogato cukrem i nie pasteryzuję na ogół, ale czasem zaczyna fermentować i trzeba gotować. Na czterolitrowy słój pokrojonych owocków ok. 2 kg cukru.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 193
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: jakis1234 » czwartek, 19 lis 2020, 13:43

Tak jak radzi wawaldek11, zagotuj całość, dodaj cukier i zapasteryzuj ponownie, tylko dłużej i dokładniej, wymień też zakrętki.
Miałem tak kiedyś z sokiem z kwiatów czarnego bzu, przegotowanie uratowało sok.
Zawsze też możesz dodać alkohol i zrobić nalewkę :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 lis 2020, 13:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)


zaradek
150
Posty: 166
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: zaradek » czwartek, 19 lis 2020, 17:43

Dokładnie - dodaj ok. 70% alkohol i maceruj miesiąc lub półtora miesiąca. Potem zlej powstały nalew, odciśnij do niego te owoce, przefiltruj i odstaw na kolejny miesiąc (minimum) i masz pyszną nalewkę.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości