Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Apsik
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2020, 10:47
Załączniki
Pigwa sfermentowala

Postautor: Apsik » czwartek, 19 lis 2020, 10:56

Witam. Bardzo proszę o poradę. Robiłam soki z pigwy. Czyli zasypywalam na przemiennie z cokrem i później pasteryzowalam. Dziś po ok miesiącu po otwarciu słoika wszystko gazuje, pozostałe słoiki również. czy jest szansa żeby jeszcze coś z tego zrobić, czy od razu kosz? Jeśli jest szansa, to od razu bardzo proszę o dokładne wskazówki, bo jestem zupełnie zielona w domowych trunkach. Przyznam szczerze, że trochę mi szkoda wyrzucać, bo jak sobie przypomnę ile czasu spędziłam przy tej pigwie, to mi się słabo robi...
Pozdrawiam serdecznie.


Rabat 3%
Prezent Lokomotywa + wagon cysterna 500 ml
Cena: 297.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rozrywek
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: rozrywek » czwartek, 19 lis 2020, 12:22

Pasteryzowane zaczęło fermentację? Coś nie wydaje mi się. A w węchu jak?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Apsik
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2020, 10:47
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: Apsik » czwartek, 19 lis 2020, 12:28

Tak, pasteryzowalam 15 min, w tamtym roku robiłam i wyszły super. A w tym nie wiem co to się podziało- myślę że mogłam za dużo do słoików dawać...
Smak taki mocno kwaskowy


Autor tematu
Apsik
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2020, 10:47
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: Apsik » czwartek, 19 lis 2020, 12:46

A w zapachu normalnie...


wawaldek11
2000
Posty: 2353
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 19 lis 2020, 13:00

Zagotuj jeszcze raz. Ja zasypuję bogato cukrem i nie pasteryzuję na ogół, ale czasem zaczyna fermentować i trzeba gotować. Na czterolitrowy słój pokrojonych owocków ok. 2 kg cukru.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

jakis1234
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: jakis1234 » czwartek, 19 lis 2020, 13:43

Tak jak radzi wawaldek11, zagotuj całość, dodaj cukier i zapasteryzuj ponownie, tylko dłużej i dokładniej, wymień też zakrętki.
Miałem tak kiedyś z sokiem z kwiatów czarnego bzu, przegotowanie uratowało sok.
Zawsze też możesz dodać alkohol i zrobić nalewkę :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 lis 2020, 13:45 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego :)


zaradek
150
Posty: 179
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Pigwa sfermentowala

Postautor: zaradek » czwartek, 19 lis 2020, 17:43

Dokładnie - dodaj ok. 70% alkohol i maceruj miesiąc lub półtora miesiąca. Potem zlej powstały nalew, odciśnij do niego te owoce, przefiltruj i odstaw na kolejny miesiąc (minimum) i masz pyszną nalewkę.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości