Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
li5ek
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 16 lis 2020, 14:04
Załączniki
Za dużo drożdży

Postautor: li5ek » poniedziałek, 16 lis 2020, 14:58

Potrzebna pomoc.

Nastawiłem 7,4kg ciemnego winogrona na fermentację w miazdze - zmierzone 17*blg, kwasowość nieznana.
Dodałem:
- syrop 0,5l + 300g cukru. mierząc w 13%.
- drożdzę https://robimywedliny.pl/pl/p/Zestaw-startowy-do-50L-wina-Drozdze-Pozywka/1488?gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WTWx8IpM4Z0O859dQ664DPnMpEg80BizzMB5XkNPK5tuc6y1EPVsDwaAiQLEALw_wcB
- 5 gramów pożywki

Po 6 dniach zakończyła się fermentacja burzliwa mam 0* blg, odebrałem ok. 5 litrów nastawu do 10l gąsiora - tu moje pytanie czy powinienem coś dodawać/zrobić żeby nastaw się nie zepsuł?

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1219
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Za dużo drożdży

Postautor: defacto » poniedziałek, 16 lis 2020, 17:40

Serwus.
Albo siarkujesz, dodając odpowiednią ilość pirosiarczynu potasu albo ciągniesz ferment dalej, do granicy wytrzymałości drożdży. Odpowiednio wysokie stężenie alkoholu, również zabezpiecza wino przed wszelkiego rodzaju patologiami.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Za dużo drożdży

Postautor: Furtillo » poniedziałek, 16 lis 2020, 18:28

Możesz użyć pirosiarczanu potasu do zabezpieczenia swojego wina i jego ustabilizowania jak kolega wyżej wspomniał. 1g na 10l wina, instrukcja na opakowaniu. Wino im ma więcej % tym bezpieczniejsze przy dłuższym leżakowaniu. Ale że jest to 5litrow wina, nie sądzę byś je chciał trzymać latami, tak więc dofermentuj, wyklaruj i ciesz się swoim domowym winkiem.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:


Autor tematu
li5ek
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 16 lis 2020, 14:04
Załączniki
Re: Za dużo drożdży

Postautor: li5ek » wtorek, 17 lis 2020, 23:20

Piękne dzięki za szybkie porady :poklon; jeszcze chciałbym dopytać:
Jak już jestem na 0*blg to czydalej jest opcja dofermentowania? Myślałem, że fermentacja cicha również musi mieć cukier do "pracy".
Czy teraz powinienem/mogę syrop cukrowy dodawać i restart fermentacji robić? Zdecydowanie chcę uniknąć słodkości wina.
Rozumiem, że po siarkowaniu już o żadnej fermentacji nie ma mowy pozostanie klarowanie i rozlanie, tak?
Zamówiłem jeszcze kwasomierz żeby sprawdzić czy jest potrzeba zbijania. Smak jest raczej ok, ale to już inwestycja i trening na następne produkcje.

Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 199
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Za dużo drożdży

Postautor: jakis1234 » środa, 18 lis 2020, 16:30

Jak masz 0 Blg i dobry balingometr, to drożdże już nie mają co przerabiać i zostało teraz klarowanie, tylko, że przy owocach Blg raczej nie schodzi do zera, zawsze są jakieś niecukry, które troszkę podnoszą poziom Blg.
I tak jak pisał defacto:
Jeżeli nie chcesz wytwarzać dalej alkoholu, to nie dodajesz żadnego cukru, zlewasz znad osadu i zostawiasz aż wino się sklaruje. Potem przyjdzie czas na ubicie drożdży i butelkowanie, ale to jeszcze sporo czasu musi upłynąć. Możesz już teraz dodać piro, ale lepiej poczekać, czas osłabi drożdże i łatwiej je będzie ubić.
Druga możliwość, to dodajesz po trochę cukru tak długo, jak drożdże pracują, rośnie wtedy poziom alkoholu, aż do granicy wytrzymałości i zabicia drożdży i wtedy zostaje klarowanie. Musisz sam zdecydować jak mocne chcesz wino.
Kwasomierzem najlepiej mierzyć poziom kwasów przed fermentacją i wtedy regulować kwasowość. Teraz, po fermentacji, to najważniejsze jest czy Tobie smakuje :)
Pozdrawiam z opolskiego :)


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości