Nastaw z kompotu

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Truski21
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2020, 08:35
Podziękował: 1 raz

Post autor: Truski21 »

Hej wszystkim jestem Aśka i pierwszy raz tutaj i mam mnóstwo pytań dostałam sprzęt 50l i 250 słoików owoców wszelakich i jest mały problem, bo nie wiem jak zrobić zaczyn, ile gotować itp. czy jest możliwość instrukcji z waszej strony? Beczkę 200l zamówiłam serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 14:36 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: Góral bagienny »

Rozrobić z wodą do 21blg zapodać drożdże do owoców i nastaw gotowy :D
Trzymać w temperaturze + - 20st.C
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: użytkownik usunięty »

Kompoty wodą rozrabiać jeszcze?
Asiu, kompoty do beczki z rozbeltanymi owocami. Dosłodzić odpowiednio wg.@Bagiennego, napowietrzyć, drożdże winiarskie uwodnić i voilä. Kup cukromierz i sprawdzaj nim poziom cukru. Gdy dojdzie do 0Blg, można grzać. W razie problemów, pytaj :ok:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:Kompoty wodą rozrabiać jeszcze?
Ano rozrobić bo kompoty słodkie są zazwyczaj ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: użytkownik usunięty »

:ok: Jedni dosmaczają kompoty tak inni zaś inaczej. Racja.
Więc cukromierz musowo zakupić Ci trzeba. Zmierz poziom cukru w kompotach i w razie konieczności, doslodzisz, rozcięczysz wodą etc. Poziom cukru w gotowym nastawie ∼21Blg
Z kompotów to zacne rzeczy wychodzą :D

wstolar
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 28 lis 2018, 05:38
Krótko o sobie: Doświadczenie w nalewkach.
Ulubiony Alkohol: Nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: wstolar »

Podczepię się pod temat. Zrobiłem raz z kompotów nastaw, trochę mieszany, głównie winogrono i śliwka. Dałem 5 litrów wkładu do pojemnika 15 l,.dodałem wody do 9 l z 1 kg cukru, drożdże szlacheckie do owocówek. Wszystko zaczęło się pienić, wyszło przez rurkę, nie pomógł espumisan ani mieszanie, przeniosłem do większej butli. Na starcie było 10 blg. Z innych postów wynika, często takie nastawy mają wstępnie zaniżone blg, ale nie rozumiem, dlaczego tak się pieni?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: użytkownik usunięty »

wstolar pisze:Z innych postów wynika, często takie nastawy mają wstępnie zaniżone blg, ale nie rozumiem, dlaczego tak się pieni?
Serwus
Im niższe Blg na starcie, tym lżej dla drożdży. Gdy podczas fermentacji poziom cukru szybko spada, oznacza dobrą kondycję nastawu i że należy go uzupełnić. Obecność piany podczas fermentacji to moim zdaniem normalny objaw a jeszcze przy kompotach to żadna anomalia. Poza tym karmienie drożdży ratami, jest korzystniejsze niż zadanie całości cukru na starcie.
Awatar użytkownika

spawacz
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 19:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: spawacz »

Kompoty ślkowe tak mają są wyraźnie "gęste" I jak masz naprawdę burzliwą fermentacje robi się piana jak ubite białko jajka.
.....tymczasem w blaszaku :?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z kompotu

Post autor: Góral bagienny »

@wstolar A czy przypadkiem ta piana nie ma takich wielkich bąbli ?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”