Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 196
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Nalewka z jarzębiny

Postautor: fo11rest » sobota, 14 lis 2020, 17:16

Jarzębina rośnie wszędzie więc warto nazbierać jej i zrobić nalewkę.
Owoce najlepiej zbierać w październiku lub na początku listopada. Oto przepis:

5kg oczyszczonej z gałązek jarzębiny myjemy, osuszamy i dajemy do zamrażarki na co najmniej 48H. Robimy to po to aby pozbyć się kwasu parasorbinowego, który jest trujący w większych dawkach. Po przemrożeniu kwas ten zamienia się w kwas sorbowy, który już trujący nie jest.
Po tym czasie rozmrażamy jarzębinę i zasypujemy ją 1kg cukrem i porządnie trząsamy aby cukier się wymieszał z owocami. Robimy tak codziennie aż cukier rozpuści się w owocach i gdy to nastąpi( zwykle 3-4dni) zalewamy to 2,5L spirytusu i 2,5L wódki (można zamiast wódki dać spirytus rozrobiony z wodą destylowaną na 40vol) Porządnie mieszamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc. W tym czasie mieszamy nastawem kilka razy. Po tym czasie przelewamy wszystko do worka filtracyjnego i odsączamy całą zawartość. Nalewka powinna jeszcze postać 2-3 miesiące zanim będziemy ja degustować. Nalewka na ładny różowy kolor i smakuje rewelacyjne więc polecam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 lis 2020, 12:27 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: Furtillo » niedziela, 15 lis 2020, 22:27

Jest to kwas parasorbinowy nie parasorbowy :smiech:

Przepis całkiem spoko, nigdy nie próbowałem nalewki z jarzębiny może kiedyś spróbuję.
By pozbyć kwasu parasorbinowego można jak kolega owoce przemrozić, ugotować lub wysuszyć, słyszałem jednak że przelanie je wrzącą wodą kilkukrotnie również pomaga.
Co do mieszania (wstrząsania) nalewki robił bym to przynajmniej raz dziennie jak w wypadku wszystkich nalewek.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 157
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: stefunk » niedziela, 15 lis 2020, 22:31

5kg? Ja ja po dodaniu 300g do 2 litrow i 3 tygodniach nie jestem w stanie tego pić, przepos z innego wątku na forum

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: Furtillo » niedziela, 15 lis 2020, 22:47

stefunk pisze:5kg? Ja ja po dodaniu 300g do 2 litrow i 3 tygodniach nie jestem w stanie tego pić, przepos z innego wątku na forum


Jakie proporcje sugerował byś na 1litr takiej nalewki?
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:


Treść ukryta:




Awatar użytkownika

jakis1234
150
Posty: 177
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Każdy dobry.
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: jakis1234 » niedziela, 15 lis 2020, 22:54

Generalnie proporcje kilogram jarzębiny i litr zalewu są dobre, chociaż, jarzębina ma silny smak i można dać połowę jarzębiny.
Ja takie nalewki jak jarzębina, głóg czy dzika róża robię na dwa razy, pierwszy zalew spirytusem nalewkowym (65%), a drugi wódką 40% i potem łączę te nastawy. Oczywiście na koniec idzie cukier, który wyciąga alkohol i dosładza nalewkę.
Nalewka z jarzębiny wymaga baaardzo długiego czasu dojrzewania.
Moja była robiona w 2016 roku i dopiero teraz powoli staje się pijalna, ale i tak jeszcze trochę powinna poleżeć. Po kilku latach jest naprawdę dobra i dlatego w tym roku też planuję nastawić, akurat jest dobra pora na zbieranie jarzębiny :)
Pozdrawiam z opolskiego :)

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: Furtillo » niedziela, 15 lis 2020, 23:02

Właśnie teraz szukałem jakiegoś przepisu w :google: i wszędzie pisze 1kg jarzębina 1l wódki lub 1kg jarzębina 1l woda 1l spirytus. Ale to już kwestia gustu. Może przejdę się na weekend pozbieram trochę i zobaczymy czy to warte zachodu ;) na pewno się nie zmarnuje.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:


Treść ukryta:





wawaldek11
2000
Posty: 2314
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 15 lis 2020, 23:17

Jak wychodzi zbyt esencjonalna nalewka, to zawsze można rozcieńczyć czystą wódeczką. Przeważnie słój z owocami zalewam alkoholem tak aby tylko przykryć owoce. Zalewam też dwa razy (a nawet więcej) i na koniec cukier. Ostatnio jarzębinę na koniec zblendowałem, ale to był średni pomysł - jakby dużo goryczki przeszło.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 157
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: stefunk » poniedziałek, 16 lis 2020, 07:19

Furtillo pisze:Jakie proporcje sugerował byś na 1litr takiej nalewki?


Nie mogę nic sugerować bo w tym roku sam robiłem ją pierwszy raz, wg tego przepisu:

post5089.html#p5089

Wychodzi niesamowicie mocne w smaku.

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: Furtillo » poniedziałek, 16 lis 2020, 08:41

Widocznie musi sobie ona swoje odstać by się dobrze przegryzła.
W tamtych przepisach pisze że jest ona robiona z suszonej jarzębiny.
Owoc surowy jest 2 a nawet 3 razy cięższy od suszonego, tak więc podobnie wychodzi.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:


Treść ukryta:




Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 196
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: fo11rest » poniedziałek, 16 lis 2020, 12:24

Furtillo pisze:
Jakie proporcje sugerował byś na 1litr takiej nalewki?


Rozumiem że chodzi ci o ilość gotowego produktu końcowego. Więc : 0,5kg jarzębiny, 250ml spirytusu, 250nl wódki, 100ml cukru.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 196
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: fo11rest » poniedziałek, 16 lis 2020, 12:27

Furtillo pisze:Właśnie teraz szukałem jakiegoś przepisu w :google: i wszędzie pisze 1kg jarzębina 1l wódki lub 1kg jarzębina 1l woda 1l spirytus. Ale to już kwestia gustu. Może przejdę się na weekend pozbieram trochę i zobaczymy czy to warte zachodu ;) na pewno się nie zmarnuje.

Mi zależało na tym aby było dość intensywnie czuć tą jarzębinę w smaku, dlatego wody nie dodawałem.

Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Załączniki
Re: Nalewka z jarzębiny

Postautor: Furtillo » poniedziałek, 16 lis 2020, 12:37

@fo11rest

Tak też bym zrobił, oczywiście 250ml wody nie wódki jak wspomniałeś powyżej.
Cukru nie jestem pewien ile, jest to chyba wartość indywidualna jaką kto lubi słodycz nalewki.
Jak już wcześniej wspominałem nie miałem nigdy do czynienia z nalewkami z jarzębiny.
Warto się jednak rozejrzeć nad różnymi przepisami no i jeżeli masz wystarczającą ilość surowcu można zrobić z paru przepisów.
Wydaje mi się jednak że będzie się też różnic w smaku w zależności od gatunku jarzębiny i czy będzie ona na bazie suszonych czy surowych owoców.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:


Treść ukryta:





Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości