Nie bardzo rozumiem, po co chcecie na siłę wydawać kupę pieniędzy na gąbkowe materace. Wszystkie te materace na folderach i w przekroju technicznym są super, każdy z nich ma jakąś zapewne swoją unikaną technologię i wszystkie są niezmiernie wygodne do momentu w którym się nie ubiją

Takie materace są bardzo drogie. Za tysiaka to niestety bardziej dolna półka będzie, zaś większość oscyluje 2,5-3,5 tyś i to też chyba segment premium nie będzie. Są zwykle dostępne w większych sieciach meblarskich czy specjalistycznych sklepach.
Idziesz na bazarek, tam gdzie wystawiają się producenci mebli i na zamówienie robią Ci materac na podwójnych sprężynach i gąbce, taki jak chcesz, wymiar, kolor i przy okazji jeszcze sobie powydziwiasz, a za całość raczej nie przekroczysz tysiaka. Takie bazarki są niemal w każdym większym mieście, lub na jego obrzeżach.
2,5 roku temu zamówiłem tak całe łóżko, z materacem na podwójnych sprężynach. Palcem pokazałem, że chce takie jak tamto, ale z boczkami takimi jak to drugie, o wymiarach jak na kartce, a jak facet dał nam katalog obić to przeglądaliśmy je przez 2 godziny. Materac na podwójnych sprężynach jest dość twardy i wygodny, ale nie bez przesady. Ważę ok 93-96kg bo z tym bywa różnie i jak na razie nie ma dołków. Za takie łóżko zapłaciłem 1400 zł, 3 m-ce temu zamawiali znajomi podobne o wymiarach 160x220 pow. spania i zapłacili chyba 1500. Podobne wyrka np w Agacie zaczynają się od 2600