-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Załączniki

Panowie mieszacie zacier podczas fermentacji,zeby rozbić powstający na górze kożuch i wpuścić trochę powietrza, czy nie ?
-
- Posty: 1377
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
-
- Posty: 405
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?
Wow, trzeba przyznać, że góral bagienny dzisiaj wyjątkowo rozmowny
, ale w sumie powiedział co trzeba 
Ja również nie mieszam, oczywiście oprócz pierwszego rozmieszania jak dodaję drożdże, ale prowadzę fermentację w niskiej temperaturze, powoli i nie robi się jakiś wielki kożuch.


Ja również nie mieszam, oczywiście oprócz pierwszego rozmieszania jak dodaję drożdże, ale prowadzę fermentację w niskiej temperaturze, powoli i nie robi się jakiś wielki kożuch.
Pozdrawiam z opolskiego 

-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Załączniki
Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?
Spoko,dzięki. U mnie sie robi czasem taki na 3cm grubości i mam wrażenie , że lepiej przemieszac, chociaż wcześniej tego nie robiłem ,bo tak zacier pracował ,że sam soe w sumie mieszał heh.
-
- Posty: 400
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
- Załączniki
Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?
Też nie jestem zwolennikiem mieszania, zaglądania, zamartwiania itd.
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Załączniki
Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?
Myślałem, że może nie przerobią drożdże wszystkiego przez ten kożuch, ehh, tak to jest jak sie ma dłuższą przerwe.. czas nadrobić, dzięki panowie.
-
- Posty: 2508
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Mieszacie zacier podczas fermentacji?
Mieszaj czym więcej. Jak lubisz ocet.
Nie dotykaj niech pracuje. Myslisz ze te male nasze przyjacielskie grzybiądka nie wyszukają co trzeba? W temacie nastaw bez mieszania też był podobny dylemat.
Czy przez czapę osadu dojdą do cukru. Doszły. I to z dobrym efektem.
Naszą rolà jest ingerencja w dobry start i dobre zakończenie.
Nie dotykaj niech pracuje. Myslisz ze te male nasze przyjacielskie grzybiądka nie wyszukają co trzeba? W temacie nastaw bez mieszania też był podobny dylemat.
Czy przez czapę osadu dojdą do cukru. Doszły. I to z dobrym efektem.
Naszą rolà jest ingerencja w dobry start i dobre zakończenie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości