Ocena pierwszego wina

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
RyanWolf
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 10 sie 2020, 21:24

Post autor: RyanWolf »

Witam na forum. Pokrótce. Zainspirowany filmami youtube'owymi, a także opisywaną łatwością odnośnie przygotowania najprostszego wina, postanowiłem spróbować.

Nastawiłem wino jabłkowe.

Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek. Wsypałem opakowanie 0.1 kg drożdży Spiritferm Aromatic Ferm Complex. Po około trzech tygodniach drożdże przestały pracować. Owoce nie opadły, załączam zdjęcie. Powoli klaruje się. Dokonałem pomiaru cukromierzem i po mojemu coś jest nie tak, o ile dobrze czytam pomiar, pokazuje mi 2.5%. Nie wiem, jest to możliwe? Próbowałem i moim zdaniem jest mocne. Wino jest... hmm... specyficzne. Trudno mi obiektywnie ocenić. Czy na podstawie niniejszego opisu i zdjęcia jesteście w stanie doradzić ile błędów popełniłem (bo, że popełniłem, nie mam wątpliwości) oraz czy coś z tego da się zrobić, jakie kolejne kroki przedsięwziąć? Kolejne wino poprzedzone będzie już gruntownym czytaniem forum, aczkolwiek jeśli dałoby się coś z mojego zrobić, byłoby dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 sie 2020, 22:34 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ocena pierwszego wina

Post autor: Góral bagienny »

Cukromierzem nie zmierzysz % ;). Alkoholomierzem też % w winie nie zmierzysz :)
Blg początkowe Blg końcowe i wtedy obliczysz jaki % ma wino :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ocena pierwszego wina

Post autor: donald1209 »

RyanWolf pisze:Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.
Czyli jak? Dałeś ile wody i cukru na te 7-8 kg jabłek?
Tu masz sprawdzony przepis:
Przykłady na 10 l wina:

wino 11% wino 13% wino 17%
8kg jabłek 8,5kg jabłek 9kg jabłek
5l wody 4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Ostatnio zmieniony piątek, 14 sie 2020, 18:46 przez donald1209, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

użytkownik usunięty
Re: Ocena pierwszego wina

Post autor: użytkownik usunięty »

RyanWolf pisze:
Nastawiłem wino jabłkowe.
Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.
Na podstawie zdjęcia, niewiele napisać można ale za to Ty kolego możesz napisać ile dodałeś wody i cukru. :ok:
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ocena pierwszego wina

Post autor: donald1209 »

No i jałlka powinny być rozdrobnione, utarte albo po sokowirówce.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Awatar użytkownika

Furtillo
100
Posty: 112
Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ocena pierwszego wina

Post autor: Furtillo »

Zlej wino znad osadu do czystego zdezynfekowanego balona a owoce odciśnij przez prasę lub przerób przez sokowirówkę i dodaj uzyskany sok do nastawu.
Winko zostaw do sklarowania. Stężenie alkoholu możesz sprawdzić alkoholomierzem do wina ale w przypadku tylko wina wytrawnego i sklarowanego w tolerancji do +/- 2%.
Ale jeżeli czujesz alkohol w winie oznacza to, że jest dobrze.
Tak jak pisałem pozostaw do sklarowania i ściągaj go znad osadu gdy nazbiera się on na dnie balonu.
Czynność powtarzaj do całkowitego sklarowania wina.
Przy robieniu kolejnego wina, zapoznaj się z przepisem jak owe wino wykonać by nie popełniać błędu.
Alkohol w winie mierzysz za pomocą wzoru 17g cukru w 1l wody daje 1% alkoholu.
Czyli np. 17g x 10l x 13% = 2210g cukru jest potrzebne w już finiszu 10l wina.
Nie zapominając że owoce z którego robisz dane wino również mają swoje cukry.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 lis 2020, 11:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam :piwo:

Temat własny: :czytaj:
Treść ukryta:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”