Witam na forum. Pokrótce. Zainspirowany filmami youtube'owymi, a także opisywaną łatwością odnośnie przygotowania najprostszego wina, postanowiłem spróbować.
Nastawiłem wino jabłkowe.
Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek. Wsypałem opakowanie 0.1 kg drożdży Spiritferm Aromatic Ferm Complex. Po około trzech tygodniach drożdże przestały pracować. Owoce nie opadły, załączam zdjęcie. Powoli klaruje się. Dokonałem pomiaru cukromierzem i po mojemu coś jest nie tak, o ile dobrze czytam pomiar, pokazuje mi 2.5%. Nie wiem, jest to możliwe? Próbowałem i moim zdaniem jest mocne. Wino jest... hmm... specyficzne. Trudno mi obiektywnie ocenić. Czy na podstawie niniejszego opisu i zdjęcia jesteście w stanie doradzić ile błędów popełniłem (bo, że popełniłem, nie mam wątpliwości) oraz czy coś z tego da się zrobić, jakie kolejne kroki przedsięwziąć? Kolejne wino poprzedzone będzie już gruntownym czytaniem forum, aczkolwiek jeśli dałoby się coś z mojego zrobić, byłoby dobrze.
Ocena pierwszego wina
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ocena pierwszego wina
Tu masz sprawdzony przepis:
Przykłady na 10 l wina:
wino 11% wino 13% wino 17%
8kg jabłek 8,5kg jabłek 9kg jabłek
5l wody 4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Czyli jak? Dałeś ile wody i cukru na te 7-8 kg jabłek?RyanWolf pisze:Posiłkowałem się zasadą: kilogram cukru na półtora kg wody. Zużyłem około 7-8 kg jabłek.
Tu masz sprawdzony przepis:
Przykłady na 10 l wina:
wino 11% wino 13% wino 17%
8kg jabłek 8,5kg jabłek 9kg jabłek
5l wody 4,5l wody 4l wody
1,7kg cukru 2kg cukru 2,8kg cukru
2g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Ostatnio zmieniony piątek, 14 sie 2020, 18:46 przez donald1209, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
Krzysztof
Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )
-
- Posty: 96
- Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
-
- Posty: 112
- Rejestracja: środa, 4 lis 2020, 15:36
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Forum alkohole-domowe
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ocena pierwszego wina
Zlej wino znad osadu do czystego zdezynfekowanego balona a owoce odciśnij przez prasę lub przerób przez sokowirówkę i dodaj uzyskany sok do nastawu.
Winko zostaw do sklarowania. Stężenie alkoholu możesz sprawdzić alkoholomierzem do wina ale w przypadku tylko wina wytrawnego i sklarowanego w tolerancji do +/- 2%.
Ale jeżeli czujesz alkohol w winie oznacza to, że jest dobrze.
Tak jak pisałem pozostaw do sklarowania i ściągaj go znad osadu gdy nazbiera się on na dnie balonu.
Czynność powtarzaj do całkowitego sklarowania wina.
Przy robieniu kolejnego wina, zapoznaj się z przepisem jak owe wino wykonać by nie popełniać błędu.
Alkohol w winie mierzysz za pomocą wzoru 17g cukru w 1l wody daje 1% alkoholu.
Czyli np. 17g x 10l x 13% = 2210g cukru jest potrzebne w już finiszu 10l wina.
Nie zapominając że owoce z którego robisz dane wino również mają swoje cukry.
Winko zostaw do sklarowania. Stężenie alkoholu możesz sprawdzić alkoholomierzem do wina ale w przypadku tylko wina wytrawnego i sklarowanego w tolerancji do +/- 2%.
Ale jeżeli czujesz alkohol w winie oznacza to, że jest dobrze.
Tak jak pisałem pozostaw do sklarowania i ściągaj go znad osadu gdy nazbiera się on na dnie balonu.
Czynność powtarzaj do całkowitego sklarowania wina.
Przy robieniu kolejnego wina, zapoznaj się z przepisem jak owe wino wykonać by nie popełniać błędu.
Alkohol w winie mierzysz za pomocą wzoru 17g cukru w 1l wody daje 1% alkoholu.
Czyli np. 17g x 10l x 13% = 2210g cukru jest potrzebne w już finiszu 10l wina.
Nie zapominając że owoce z którego robisz dane wino również mają swoje cukry.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 lis 2020, 11:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Temat własny:
Temat własny:
Treść ukryta: