Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Grzesius88
30
Posty: 37
Rejestracja: czwartek, 9 sty 2020, 19:01
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Destylaty nieczyste
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Małopolskie
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Grzesius88 » środa, 15 kwie 2020, 22:30

Czystą sklepową to piję tylko od święta. Od kiedy nauczyłem się wytwarzać swoje, to wódka na drugi dzień mi nie "przechodzi". Czuć ją pogonem. Przynajmniej jak dla mnie. Ja lubię smak surowca. U mnie cześć rodziny lubi sklepową, ale większe grono przekonało się do moich wyrobów.
Pij, Bracie, pij, na starość torba i kij


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Będziniak » czwartek, 30 kwie 2020, 17:37

Na spirytus glukoza/cukier dwukrotnie pędzona. Zbożówki robię na whisky itp.


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kondon » niedziela, 25 paź 2020, 23:18

@psotamt Na jaki % destylujesz zbożówki?
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 paź 2020, 23:29 przez kondon, łącznie zmieniany 1 raz.


rozrywek
2000
Posty: 2235
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 26 paź 2020, 00:53

Psotamt tutaj w swoim opracowaniu- spostrzeżeniach - bardzo subtelnie, delikatnie i z klasą zasugerował zboża, jako najlepszy materiał na dobrą, Smaczną wódkę.
I to jest bardzo dobra koncepcja.
Lepszej nie ma i nie będzie.
Wódka ma być smaczna, a nie gryząca i paląca.
Chyba wydzielę to jako minifelieton aby koledze nie zaśmiecać tematu.
Psotamt- dzięki za natchnienie i pokazanie innym światełka w tunelu. :respect:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » poniedziałek, 26 paź 2020, 05:49

kondon pisze:Na jaki % destylujesz zbożówki?
Całą porcję zacieru destyluję na jakieś 50-60% sterując refluksem. Decydują względy praktyczne, bo niższy % powoduje, że gdzieś większą ilość gąsiorków z surówką trzeba trzymać. Dopiero potem rektyfikacja uzbieranego alkoholu.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 26 paź 2020, 10:42

kwik44 pisze:Tylko cukru nie dawać do owoców. Jak już to najlepszego spirytusu po zakończonej fermentacji...


Dlaczego ? Przypalą się grzałki ? Mam trochę nieudanych nalewek do przegotowania ale są słodkie ; (

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 192
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Pablito » poniedziałek, 26 paź 2020, 11:14

Chodzi o to, by nie wprowadzać posmaków bimbrowych do nastawu owocowego. Podnosisz wydajność przez wlanie czystego spirytusu i maceracje w nastawie.
A nieudane nalewki możesz przegonić na spirytus lub na destylat owocowy - będzie to podobne do geist'a (o ile się nie mylę)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 paź 2020, 11:14 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: wkg_1 » poniedziałek, 26 paź 2020, 11:17

OK, nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o to, czy od gotowania słodkich nalewek nie popalą się grzałki.

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 192
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: Pablito » poniedziałek, 26 paź 2020, 11:31

Raczej nie, przecież i tak rozcieńczysz (chyba to nie jest gęsty ulepek)
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."


użytkownik usunięty
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: użytkownik usunięty » poniedziałek, 26 paź 2020, 13:47

Jako dobry materiał do produkcji wódek dodałbym jeszcze nasze kochane ziemniaki :) Zabawy z tym dużo, uzysk z kg jest raczej mizerny, ale całość jest warta zachodu moim zdaniem :ok:

Co najważniejsze - ziemniak ziemniakowi nierówny. Znaczenie ma każdy detal zacząwszy od materiału (ziemniaki stare, młode, nawet lekko nadgnite, umyte lub nie), poprzez przygotowanie zacieru (zacieranie słodem lub enzymami, w sposób ultra higieniczny lub z dodatkami jak zakażenie [pozdrawiam kwik44 :) ]), destylację/rektyfikację i kończąc na starzeniu.

Marku miałeś okazję próbować ziemniaka, wiesz o czym piszę. Mam nadzieję, że niebawem spróbujesz jeszcze młodych ziemniaków na słodzie jęczmiennym, całość zapowiada się bardzo obiecująco, pomimo niesamowitego smrodu samego zacieru po dodaniu drożdży. Dosłownie muszę wyprać wszystko po przelaniu z beczki do kotła, ale czego się nie robi dla hobby ;)


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kondon » poniedziałek, 26 paź 2020, 15:39

psotamt pisze:Całą porcję zacieru destyluję na jakieś 50-60% sterując refluksem.

Nie tracisz przy tym dużo?

psotamt pisze:Dopiero potem rektyfikacja uzbieranego alkoholu.

Na jaki %?

Może opisz jak przeprowadzasz swój proces? Później jak długo starzenie.
O surowcach fajnie napisałeś, ale przydałoby się dowiedzieć co dalej z nimi :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » piątek, 30 paź 2020, 22:11

kondon pisze:Nie tracisz przy tym dużo?
Nie. Dość długo odbieram na wysokim % redukując odbiór. Dopiero pod koniec puszczam troszkę tylko swobodniej. Całość odpędu jest więc uśredniona, więc stosunkowo wysoka. Odbieram prawie do 100 *C w kotle.
A rektyfikacja z dwóch lub trzech odpędów na maksymalny % jaki jest w stanie zrobić kolumna zasypowa, czyli > 96%. Przypominam, że cały czas mowa o wódce czystej!
kondon pisze:Może opisz jak przeprowadzasz swój proces? Później jak długo starzenie.
Nie bardzo jest o czym pisać, wszystko ujęte na początku tematu; odpęd zacieru zbożowego w kotle z płaszczem by wyjąć cały alkohol, potem rektyfikacja na wysokiej kolumnie z zasypem. A starzenie? W zasadzie nie jest to obowiązkowe, wszak to czyściocha. Ale pita zaraz po rektyfikacji smakuje gorzej niż taka, która postała miesiąc lub dwa w ciemnym kącie :D
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kondon » piątek, 30 paź 2020, 22:23

Odbierasz jak spirytus? W tej samej konfiguracji?
Stoi rozrobiona?

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » piątek, 30 paź 2020, 22:29

Nie wiem co masz na myśli pisząc taka sama konfiguracja.
A spirytus zawsze trzymam w niedomkniętej damie przez co najmniej tydzień, dopiero potem rozcieńczam go do 40%. Po rozcieńczeniu do lochu na jakiś czas. Zwykle jest to kilka miesięcy, rzadziej kilka tygodni.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kondon » sobota, 31 paź 2020, 16:04

Czy kolumna złożona w ten sam sposób, co do cukru i czy odbiór również w ten sam sposób jak cukier, czy jednak mniej dokładnie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » sobota, 31 paź 2020, 18:42

kondon pisze:Czy kolumna złożona w ten sam sposób...
Dokładnie tak samo jak do cukru. Katalizator, wysoka rura ze sprężynkami, głowica. Proces jak z cukrem; stabilizacja, odbiór przedgonów. płukanie OLM, gon, pogony. Żadnych ulg, wszystko na nos i smak. Koniec gonu gdzieś ok. 98-98,4 *C. Ale końcówka to już kwestia cierpliwości. Ja zwykle kończę < 98 *C bo kapie zbyt wolno.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


kondon
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kondon » sobota, 31 paź 2020, 22:22

Dzięki za wyjaśnienia!
Widzę, że w tak restrykcyjny sposób też da się zrobić coś dobrego :)

Awatar użytkownika

kleryk88
100
Posty: 106
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Trójmiasto
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: kleryk88 » niedziela, 1 lis 2020, 12:20

I jak efekty bo powiem szczerze że ja jak na razie na kolumnie (keg 30, bufor, OLM) tylko cukrówkę robiłem i jestem ciekaw jak wychodzi spirytus z innych surowców jeżeli przedestyluje go tak samo jak to robię z cukrówką czy czuć różnice czy zostaje coś z surowca itp ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
psotamt
800
Posty: 835
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: psotamt » niedziela, 1 lis 2020, 15:58

kleryk88 pisze:...czy czuć różnice czy zostaje coś z surowca itp ?
Czuć. To zupełnie inna wódka.
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Z czego wódka czysta – jaki surowiec?

Postautor: chprzemo » niedziela, 1 lis 2020, 16:06

Miałem okazje pić wódki czyste od @psotamt- jest to coś nieprawdopodobnego, ciężko uwierzyć, ze taką wódkę da się zrobić ze skrobi czy żyta w domowym zaciszu używając zaawansowanej na swój sposób ale nadal amatorskiej maszyny:) warto iść tą drogą...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: manowar i 4 gości