Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
DamianN12
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 5 wrz 2018, 19:15

Post autor: DamianN12 »

Witam, jako iż mam sporo malin i ostatnio zaciekawił mnie temat domowych wyrobów alkoholowych mam pytanie jak długo owoce powinny pływać w alkoholu? w moim przypadku przebrałem je i zalałem 65% roztworem, jedni mówią kilka dni drudzy kilka tygodniu a jeszcze inni miesięcy więc jak to jest? Jest jakiś określony czas tego etapu? Pozdrawiam?
promocja
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: zając_poziomka »

Konkretnego przepisu nikt Ci nie poda, bo takiego nie ma. Każdy ma swój sposób. Ja jednego roku trzymałem 2 miesiące, drugiego tylko miesiąc i w tym pierwszym przypadku bardziej mi smakowała. Ale jak przetrzymasz za długo, to może się pojawić goryczka z pestek.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: masterpaw2 »

U mnie stoją zalane równo drugi miesiąc, wg mnie aromat malinowy jest intensywniejszy i mniej alkoholowy niż po miesiącu maceracji.
Goryczki w smaku nie wyczuwam, także jeszcze pewnie z miesiąc potrzymam i dopiero zleję.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: zając_poziomka »

I ja się, z tym co napisałeś, zgadzam i dlatego w tym roku również będę macerował owoce ponad 2 miesiące. Pisząc o przetrzymaniu za długo, miałem na myśli 5, 6 lub 7 miesięcy. Piłem kiedyś taką nalewkę i smak pestek był wyczuwalny.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: JanOkowita »

Dla mnie wskaźnikiem są kolory owoców w trakcie maceracji. Dotyczy to wszystkich owoców miękkich. Jak zaczynają blednąć to już ostatni moment na oddzielenie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: zając_poziomka »

Zwróciłem na to uwagę, ale też często owoce bledną bardzo szybko. Taka czerwona porzeczka, czy rajskie jabłka, które wczoraj zalałem, są dobrym przykładem. Nie mam Twojego doświadczenia, więc kolorem na razie sugerował się nie będę.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: fo11rest »

Nalewka powinna być trzymana 3 miesiące, po tym czasie owoce się oddziela i dalej ma leżakować aż się wyklaruje. Jak ktoś chce to zapodam przepis według książki o nalewkach.

zaradek
250
Posty: 256
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: zaradek »

Ogólnie polecane jest macerowanie owoców do 6 tygodni.
W przypadku malin zalecany / wystarczający jest 1 tydzień. Nie ma wtedy ryzyka, że goryczka z pesteczek przejdzie do nalewu.
Tak zrobiłem nalewkę w tym roku i jest znakomita (chociaż jeszcze świeża).
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: gary1966 »

24 godziny wystarczą dla maliny. No uparty i leniwy może trzymać 48 godzin. Ale dłużej komu to potrzebne?
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: Góral bagienny »

No Koledzy rozrzut macie piękny od 2miesięcy do 24 godz. :o :scratch:
Nawet 3miesiące :(
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 18:51 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: lesgo58 »

@gary1966 dobrze prawi. :ok:
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 19:34 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

scalak
150
Posty: 174
Rejestracja: poniedziałek, 1 lip 2013, 22:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowy
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 130 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: scalak »

Moim Domowniczkom najlepiej smakuje zrobiona w ten sposób. Maliny zalewam 60% wódką w słoju tak ze dwa centymetry nad owoce. Po 3-5 dniach wylewam nalewkę do innego słoja, a na maliny sypie cukier około 1 kilograma na 4 kilo owoców. To już stoi dłużej, 3-6 tygodni. Co kilka dni słojem turlam po stole (15 litrów w plastykowy koszu). W słoju musi być ze 20% wolnej przestrzeni. Gdy uznam że cukier zrobił swoje odkorkowany słój wkładam do góry dnem w wiadro, kilka malin wyleci, a po godzinie mam sok, który mieszam z pierwszą nalewką. To zostawiam do wyklarowania i pozostaje lewarowanie do butelek.To nie koniec operacji. Pozostałe maliny zalewam wódką i po kilku, lub kilkunastu dniach do wiadra i to po wyklarowaniu jest dla brzydszej części domowników. Kilkaset metrów od domu jest plantacja malin, od kilku lat kupuję w stałej cenie 5 złotych za 0,6 kilogramowy koszyczek. W tym roku malin nie robiłem, nawet nie wiem dlaczego.
Pozdrawiam Wszystkich
Tadek
P.S. Już wiem dlaczego. Gdy zapytałem swoją ładniejszą połówkę (dlaczego mi nie przypomniałaś, żebym zrobił nalewkę z malin?) usłyszałem: Właśnie Ci przypominam - maliny się zaczynają.
Ostatnio zmieniony środa, 21 sie 2019, 13:09 przez scalak, łącznie zmieniany 2 razy.
„strzeżcie się fałszywej wiedzy - jest ona groźniejsza od ciemnoty!”
George Bernard Shaw
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: fo11rest »

Przepis według książki o nalewkach. Według mnie to jest rzetelne źródło informacji sprawdzone przez wielu i pewne sukcesu (Mam 2letnią nalewkę i nie zepsuła się a smakuje nadal rewelacyjnie)

NALEWKA MALINOWA:
Składniki:
1kg malin, 1/2kg cukru, 1/2L spirytusu, 1/2L wódki

Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: fo11rest »

lesgo58 pisze:@gary1966 dobrze prawi. :ok:
Nawet winiarze zalecają odcedzić moszcz już po 24 godzinach. I wino nic na tym nie traci a nawet zyskuje...
Tylko czy my robimy wino czy nalewkę. Różnica jest znaczna bo wino fermentuje a nalewka dojrzewa a wysokie stężenie alkoholu w owocach ma nie dopuścić do fermentacji.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: lesgo58 »

Problemem nie jest fermentacja - tylko przechodzenie do nalewki (wina) związków zapachowych czy smakowych wpływających na końcowe doznania organoleptyczne. I tak jak wszędzie wskazany jest umiar i umiejętność wyważenia tych doznań. Dlatego początkującemu (nie znając jego gustu) zawsze zalecam minimalistyczne podejście do sprawy. A dla malin 24/48 godzin maceracji jest w zupełności wystarczające aby wyługować to co najlepsze.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

przemeq.polak
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Podziękował: 1 raz
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: przemeq.polak »

fo11rest pisze: Wykonanie:
Maliny przebrać i przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i zalać alkoholem. Zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Następnie należy przecedzić. a nalewkę przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak ktoś pisze, żeby owoce jednocześnie zalewać alkoholem i zasypywać cukrem - wyrzuć tą książkę. Parafrazując klasyka - pisać każdy może

użytkownik usunięty
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: użytkownik usunięty »

Kolego są trzy rodzaje maceracji:

1 - Surowce najpierw zalewamy alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypujemy je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop mieszamy z nalewem.
2 - Owoce najpierw zasypujemy cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalewamy alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.
3 - Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerujemy równocześnie.

Więc jak widzisz, autor tematu posługuje się trzecim sposobem...
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 wrz 2019, 15:38 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

SinyNos
100
Posty: 138
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru
Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: SinyNos »

Ja osobiście jestem zwolennikiem metody nr 1. Dzięki za porady co do tworzenia nalewki, u mnie mija 2 tygodnie od zalania owoców i będą odlane od alkoholu. Kolor i smak już wyługowane a goryczki pestkowej nie lubię. Zalewam owoce alkoholem około 45% (50/50). Co do metody jaką opisał @DamianN12 może już na początku zalej słabszym alkoholem i problem nadmiernej mocy zniknie. Nie sądzę żeby rozcieńczalnik w postaci wody zaszkodził. Ale pamiętać warto też o odpowiednio długim czasie leżakowania który ułoży smak.
Ps. Dzięki za poradę z wanilią, akurat mam esencję z niej zrobioną.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!

Jacek Soplica vel Ksiądz Robak :klaszcze:
Awatar użytkownika

mat.82
100
Posty: 118
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 22:38
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: mat.82 »

Ja maliny najpierw mrożę. Po rozmrożeniu zalewam je 70% alkoholem na tydzień. Po tym czasie zlewam macerat a maliny odciskam i łączę obydwa płyny. Nie słodzę, bo nie lubię. Nalewka wychodzi wyśmienita.

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: Wojtek5 »

Trochę zrobiło się tu jak na Netflix - jak nie ma co nowego to trzeba rozgrzebać stare kotlety. Ta nalewka od 2018 roku już pewnie dawno przeleciała przez układ pokarmowy i trafiła ponownie do ziemi :)
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: fo11rest »

Jak już to nie tak dawno tylko miesiąc temu.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: Carl »

Koledzy, robiłem w ubiegłym roku wg sposobu nr 3 (równocześnie alko+cukier), a w tym roku chciałem spróbować wg sposobu nr 2 ( najpierw cukier, później alko).
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?

Wystukane z Tapatalka

Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: Wojtek5 »

Nigdy co prawda w ten sposób nie robiłem, ale dla mnie to taki mało bezpieczny sposób. Po pierwsze jak przegapisz ten moment to owoce zaczną fermentować i po sprawie. Jak źle dobierzesz ilość cukru to od samego początku nalewka jest skazana na konkretną słodkość.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: jakis1234 »

@Carl, a jakie jest uzasadnienie zasypywania najpierw cukrem? Z małymi wyjątkami zawsze zalewam alkoholem, a cukier dopiero po zlaniu.
Zalety - owoce się nie zepsują i nie zaczną fermentować, mam pełną kontrolę nad słodyczą nalewki, cukier wyciąga z owoców alkohol, który tam został.
Zasypywanie najpierw cukrem często jest proponowane w przepisach w internecie, ale oprócz pewnych wyjątkowych nalewek, nie widzę uzasadnienia dla takiej kolejności.
Może ktoś porównał te metody i podzieli się wrażeniami, czy są jakieś różnice?
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: freek »

Przy zastosowaniu najpierw cukru, potem alko mamy w nalewce posmaki winne, ile ich jest zależy od tego kiedy zalejemy owoce z cukrem. Niektórzy tak lubią, inni zaś wolą smak samego "świeżego" owocu.
Sam zatem musisz spróbować co Ci lepiej posmakuje.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: fo11rest »

Carl pisze:Koledzy, robiłem w ubiegłym roku wg sposobu nr 3 (równocześnie alko+cukier), a w tym roku chciałem spróbować wg sposobu nr 2 ( najpierw cukier, później alko).
Czytałem gdzieś o pewnej modyfikacji, a mianowicie chodziło o to, aby malinki w tym syropie trochę podfermentowaly i dopiero później zalać je %. Nie potrafię jednak znaleźć tego, gdzie to czytałem Obrazek Czy ktoś robił w ten sposób? Warto? A jeśli tak, to ile trzymać owoce zasypane cukrem?

Wystukane z Tapatalka
Można tak robić bez problemu.
Umyte owoce, zasyp cukrem i po zakręceniu słoja porządnie wymieszaj robiąc kuliste ruchy na boki. Czynność powtarzaj codziennie do czasu aż cały cukier się rozpuści. Zwykle to trwa 3-5 dni. Jak już cukru nie ma to zalej to spirytusem i wódką (ja zamiast wódki daję spiryt rozrobiony na 40vol)
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 sie 2021, 20:47 przez fo11rest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: jakis1234 »

Dzięki @freek, czyli owoce zaczynają fermentować i dają winne smaki, ok, to jest wytłumaczenie takiego działania.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 29 sie 2021, 22:16 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Carl
200
Posty: 242
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: Carl »

fo11rest, dzięki. Będę próbował. Zobaczymy co z tego wyjdzie

Edyta
Po 24 h zaczeła się do fermentacja. Po kolejnych 24 h zalałem 70% i... czekam dalej, aby zobaczyć co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 30 sie 2021, 00:20 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: zając_poziomka »

jakis1234 pisze:Dzięki @freek, czyli owoce zaczynają fermentować i dają winne smaki, ok, to jest wytłumaczenie takiego działania.
Ja jednak wolę smak owoców, jak chcę smaki winne, to sobie zrobię wino.
No ale, każdemu według gustu.
Drugim powód dla którego surowiec można zasypać cukrem jest taki, żeby nalewka nie miała zbyt mocnego smaku. Np. pędy sosny się zasypuje i odlewa potem syrop. Ale ogólnie w zdecydowanej większości przypadków nie ma to sensu.

Osobiście odrobinę fermentuję czarną porzeczkę i wiśnie. Te winne posmaki są bardzo słabo wyczuwalne, ale sama nalewka się wygładza i jest super. Pozostałe owoce najpierw zalewam.
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: freek »

Winne posmaki są tym bardziej wyczuwalne, a przynajmniej przez dłuższy okres, im dłużej będzie trwać fermentacja przed zalaniem, ja przynajmniej takie wrażenie odniosłem.
A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Nalewka Malinowa - jak długo trzymać owoce?

Post autor: jakis1234 »

freek pisze: A pędy sosny są zasypywane najpierw cukrem po to by wiadomo-mieć syrop, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie nalewki z pędów sosny, które wcześniej nie oddały od siebie do cukru, byłaby tak intensywna zapewne, że mało komu by smakowała.
A to niekoniecznie, w zeszłym roku zrobiłem nalewkę bezpośrednio z pędów, bez wcześniejszego odciągania syropu i nalewka jest pijalna.
Tyle, że ja akurat lubię mocne smaki, a nalewka z pędów sosny jest traktowana jako lekarstwo.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”