Cześć
Z początku - polski nie jest moim pierwszym językiem dlatego pisanie może brzmieć trochę nie poprawnie.
2 tygodnie temu nastawiłem 30l soku wyciskanego z drożdżami do cydru (10g / cidre strony + pożywka). Fermentacja burzliwa zaczęła się za parę godzin i trwała dobre 6 dni.
Od tego czasu spowolniała - teraz jest może 1 blup na 30 sekund
Pytanie co do następnych kroków
Zastaw jest mętny ale nie ma wiele osadu. Wszędzie czytam aby odciągnąć spod osadu, ale u mnie tego osadu prawie nie ma.
Odlać już w butelki czy czekać jeszcze? Chce osiągnąć cydr lekko musujący, także planuje dodać cukru do butelek.
Dziękuje za pomoc
Jakob
Nastaw prawie bez piany/osadu
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu
to znaczy, czekam jeszcze parę dni.
teraz minęły 10 od nastawienia.
Poczekam jeszcze parę dni i rozleje do butelek.
dziękuje,Góral bagienny pisze:Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje
to znaczy, czekam jeszcze parę dni.
teraz minęły 10 od nastawienia.
Nie oczekuje że będzie klarowany. Jedynie obawiałem się że coś nie wyszło bo wszędzie czytam o osadzie.artur.sukiennik pisze:No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)
Poczekam jeszcze parę dni i rozleje do butelek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 22:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu
Nie rozlewaj tak od razu. Ma przestać bąbelkować. Min 2-3 dni potem zlewaruj cydr, czyli zlej to czyste znad osadu do innego pojemnika, umyj balon ( dymion, gąsior to inne nazwy ), a potem przelej z powrotem do niego cydr.
Poczekaj ok 4-5dni na wyklarowanie się, a potem zlewaj go do butelek, ale staraj się nie ruszać balona tak, aby powstały osad został na dnie. On daje nieprzyjemne drożdżowe posmaki w cydrze.
Dosłódź ksylitolem / erytrolem do smaku i do każdej butelki daj 1 płaską łyżeczkę cukru/glukozy.
Cydr jest najlepszy po ok miesiącu, podawany lekko schłodzony. Potrzebuje czasu na ułożenie smaków. Jak wszystko.
Poczekaj ok 4-5dni na wyklarowanie się, a potem zlewaj go do butelek, ale staraj się nie ruszać balona tak, aby powstały osad został na dnie. On daje nieprzyjemne drożdżowe posmaki w cydrze.
Dosłódź ksylitolem / erytrolem do smaku i do każdej butelki daj 1 płaską łyżeczkę cukru/glukozy.
Cydr jest najlepszy po ok miesiącu, podawany lekko schłodzony. Potrzebuje czasu na ułożenie smaków. Jak wszystko.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu
No i co z tego? Nie każdy jest na tym forum od 2010 roku. Potem szukasz danego tematu i nie interesuje Cię kiedy były odpowiedzi pisane. Ważne jest to, że znajdujesz odpowiedź na swoje pytanie lub problem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!