Nastaw z kompotu
Hej wszystkim jestem Aśka i pierwszy raz tutaj i mam mnóstwo pytań dostałam sprzęt 50l i 250 słoików owoców wszelakich i jest mały problem, bo nie wiem jak zrobić zaczyn, ile gotować itp. czy jest możliwość instrukcji z waszej strony? Beczkę 200l zamówiłam serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 14:36 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 16
- Rejestracja: środa, 28 lis 2018, 05:38
- Krótko o sobie: Doświadczenie w nalewkach.
- Ulubiony Alkohol: Nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 10 razy
Re: Nastaw z kompotu
Podczepię się pod temat. Zrobiłem raz z kompotów nastaw, trochę mieszany, głównie winogrono i śliwka. Dałem 5 litrów wkładu do pojemnika 15 l,.dodałem wody do 9 l z 1 kg cukru, drożdże szlacheckie do owocówek. Wszystko zaczęło się pienić, wyszło przez rurkę, nie pomógł espumisan ani mieszanie, przeniosłem do większej butli. Na starcie było 10 blg. Z innych postów wynika, często takie nastawy mają wstępnie zaniżone blg, ale nie rozumiem, dlaczego tak się pieni?
Re: Nastaw z kompotu
Im niższe Blg na starcie, tym lżej dla drożdży. Gdy podczas fermentacji poziom cukru szybko spada, oznacza dobrą kondycję nastawu i że należy go uzupełnić. Obecność piany podczas fermentacji to moim zdaniem normalny objaw a jeszcze przy kompotach to żadna anomalia. Poza tym karmienie drożdży ratami, jest korzystniejsze niż zadanie całości cukru na starcie.
Serwuswstolar pisze:Z innych postów wynika, często takie nastawy mają wstępnie zaniżone blg, ale nie rozumiem, dlaczego tak się pieni?
Im niższe Blg na starcie, tym lżej dla drożdży. Gdy podczas fermentacji poziom cukru szybko spada, oznacza dobrą kondycję nastawu i że należy go uzupełnić. Obecność piany podczas fermentacji to moim zdaniem normalny objaw a jeszcze przy kompotach to żadna anomalia. Poza tym karmienie drożdży ratami, jest korzystniejsze niż zadanie całości cukru na starcie.
-
- Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy