Czy trunki owocowe i aparatura refluks idą w parze?

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Fantom
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 lis 2010, 06:47

Post autor: Fantom »

Witam!!!
To mój pierwszy post na tym forum.
Zacznę od tego, że mam dużo owoców wszelkiej maści do zagospodarowania (winogrona, śliwki węgierki, jabłka, aronie itd)
Czy trunki owocowe mają też owocowy smak po sprzęcie z refluksem czy może metoda tradycyjna będzie lepsza?
Jestem na etapie zbierania gratów do kolumny ale w tym wątku o tym sprzęcie ani słowa.
Jak to jest?
Szczerze mówiąc to pod tym kątem buduje aparat... :odlot:
JAK MÓWIĘ, ŻE NIE ROBIĘ, TO NIE ROBIĘ
JAK MÓWIĘ, ŻE NIE PIJĘ, TO MÓWIĘ...
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Czy trunki owocowe i aparatura refluks idą w parze?

Post autor: Zygmunt »

Zależy od operatora- przecież można sobie w ogóle wyłączyć refluks, albo na przykład na kolumnie odebrać tylko przedgon. Wszystko jest opisane na forum :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Czy trunki owocowe i aparatura refluks idą w parze?

Post autor: Kucyk »

Tak, kolumna to sprzęt "dwa w jednym" - pot still z deflegmatorem i wytwórnia spirytusu. Jedynym przeciwwskazaniem jest cena budowy / kupna wynosząca minimum 200% - 300% aparatury klasycznej.
Co do owocówek, to osobiście coraz bardziej przekonuję się do produkcji spirytusów owocowych zamiast klasycznego rektyfikatu, ale to już inna historia...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Fantom
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 12 lis 2010, 06:47
Re: Czy trunki owocowe i aparatura refluks idą w parze?

Post autor: Fantom »

Rozumiem. Jeżeli wyłączymy przepływ w ZP to poleci to co z klasycznego sprzętu.
Jak włączymy ZP poleci ponad 90%. :twisted:
Czy ten spiryt ma posmak owocowy?
JAK MÓWIĘ, ŻE NIE ROBIĘ, TO NIE ROBIĘ
JAK MÓWIĘ, ŻE NIE PIJĘ, TO MÓWIĘ...
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Czy trunki owocowe i aparatura refluks idą w parze?

Post autor: Kucyk »

Oczywiście, niebawem rozwinę temat kolumna vs owocek w wątku http://alkohole-domowe.com/forum/pedzen ... t2849.html do którego zapraszam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”