Szlumf pisze:Na jakim sprzęcie destylujesz? Najlepiej fotka.
Sprzęt opisałem tutaj
post235629.html#p235629 sprzęt z tego tematu mianowicie:
-Stara kana po mleku 20l około (15l używam) w niej prosty termometr tarczowy :
-Rurka miedziana średnica zewnętrzna 22mm wewnętrzna ok 19.5mm wysokość 130cm
-Na szczycie tuż przed zakrętem w stronę chłodnicy termometr elektryczny 0.1c
-Chłodnica z miedzi 15mm w wiadrze manualna (wybierać trzeba wodę natomiast nalewana jest grawitacyjnie z bańki 30l z kranem, dość
wydajna aktualnie nie potrzebuję wymiany wody)
-Regulator napięcia na pokrętło bezstopniowy (służy do regulacji mocy grzałki grzałka ma 1200 wat przy aktualnej średnicy rury tj 19.5 wew
max odbiór prowadzę na 4/10 na regulatorze inaczej nie jestem w stanie utrzymać temp na szczycie)
-Wypełnienie ze zmywaków nierdzewnych (do smakowych wyciągam)
-Powyżej zmywaków ale przed termometrem skierowany jest wentylator który ma działać jak deflegmator i zauważyłem że coś to
daje na +
Tempo odbioru jest dramatyczne na początku około 450ml na godzinę pod koniec spada do 250ml na godzinę nawet

Plus jest taki że destylat ma 94-96% (końcowo) zależy jak odbieram ostatnio z gruszek miałem nastaw i zauważyłem że najwięcej aromatów gruszki otrzymuje przy 80.9c na szczycie kombinowałem tak aby destylat finalnie był powyżej 90% ale też żeby smaczki przetrwały.
W zasadzie muszę tylko popracować nad tempem odbioru (nawet kosztem przerabiania chłodnicy) i nad tym żeby się tak łatwo ta temp nie destabilizowała bo po za tym nie mam co narzekać... zastałem zwykły pot still na którym po 2 gonitwach był fajny bimberek max 75% (teraz widzę przepaść a specjalnie mam zabutelkowany z dębiną pierwszy destylat

)
Zapraszam też do tematu o tym sprzęcie jak by ktoś miał jakieś podpowiedzi jak przyspieszyć proces i wykorzystać te 1200 wat bo teraz destylacja 1 wsadu (tj 15l - 20%) trwa 6-7h z grzaniem.
Jeszcze raz dziękuję za rozwianie moich obaw!
No i zapraszam do tematu z góry