Saziru

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Awatar użytkownika

Autor tematu
Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: Saziru »

Cześć wszystkim
Nazywam się Mateusz i od kilku miesięcy zacząłem interesować się tematem psocenia :D
W przyszłości chciałbym robić swój Bourbon ale wiem że czeka mnie w cholerę czytania i praktyki.
Myślałem że kupić najpierw mikro pot still miedziany na szybkowarze 15 litrów.
Dużo czytam że to mało ale i mało funduszy mam i myślę że na początek może coś mniejszego żeby w ogóle sprawdzić co i jak . Nie pedzilbym wielkich ilości bo i sam mam nie wielkie potrzeby :D
Powiedzcie proszę co byście polecali, jakieś opinie , sugestie .
I pytanie ogólne mam bo wiem że ciężko powiedzieć precyzyjnie . Ile spodziewać się serca z nastawu 15 litrów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :piwo:
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Saziru

Post autor: Góral bagienny »

Witaj na tym zacnym forum :).
Do garnka 15litrowego nie wlejesz 15l nastawu ;).
Z 10l nastawu owocowego przy małej ilości cukru 20-1 otrzymuje około 1l + - 70% serca.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Saziru

Post autor: użytkownik usunięty »

Śląskie wita.
W odpowiedzi, zależy to od mocy i ilości nastawu- tyle serca spodziewać się możesz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Saziru
100
Posty: 117
Rejestracja: wtorek, 20 paź 2020, 19:31
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Saziru

Post autor: Saziru »

Póki co dzięki za odpowiedzi, chyba faktycznie przekonuje się do kega , z tego co czytam to 30 litrów to podstawa
Vino pellite curas – winem odpędźcie troski :pije:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Saziru

Post autor: Doody »

Witaj
Już Ci powiem, że 30l to mało i jak zdobędziesz 50l keg to będziesz wdzięczny za ta radę ;)
Pamiętaj , że 30l przedestylujesz w 50l kegu za to 50l nastawu/zacieru nie przedestylujesz w "trzydziestce".
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Saziru

Post autor: jakis1234 »

Zobaczcie, jak się to "psocenie" utrwaliło, jakoś mnie wkurza to określenie. :angry:
Kolego, destyluj, rektyfikuj, psocenie sobie odpuść ;)
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Saziru

Post autor: użytkownik usunięty »

Dodać należy, że keg 50l jest wyższy od keg30l. Jeżeli ma ktoś ograniczenia z wysokością pomieszczenia, wybór moim zdaniem, oczywisty jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”