Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
ToTakieProste
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57

Post autor: ToTakieProste »

Witajcie. Zalałem owoce dzikiej róży (przepołowiony owoc wraz pestkami) spirytusem 60%. Po kilku dniach dolałem litr spirytusu 95%. Do momentu dolania wszystko było klarowne i idealnie przezroczyste. Gdy dolałem nowego spirytusu doszło do rozwarstwienia. Ten 95% zrobił się mętnie mleczny. Wymieszałem wszystko i stał się kolor pomarańczowy mętny.
Dodam że spiryt jest od kolegi....
Do czego to doszło według Was? No trochę bym się wkurzył gdybym musiał wszystko wywalić...
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Ta 60tka to sklepowa była? Czemu dolewales tego 95%? Dobre to było.

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: jacek8l »

Andrzeju nie denerwuj się, czasem tak się dzieje ze spirtem, dodasz zbyt twardej wody i już się robi mleko. Mi w dzikiej róży też się tak zrobiło ale stoi już od lutego i wyklarowała się ładnie. Daj Jej czas i będzie dobrze.

Autor tematu
ToTakieProste
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: ToTakieProste »

Spiryt to był bimberek od kolegi. Ten 60% jak i ten 95%.
Nalewkę zrobiłem z 2kg dzikiej róży. I to było zalane dwoma litrami 60%.
Wcześniej robiłem soki z róży i postanowiłem że do słoja dorzucę te resztki i doleję spirytu który mi został 95%. Później mam zamiar rozrobić to z wodą żeby obniżyć poziom %.
I gdy zacząłem wlewać do czystego nastawu drugi spiryt to zrobił się on mocno biały i tak jakby nie chciał się połączyć ze słabszym spirytem....
Teraz jest już wszystko klarowne i czyściutkie ale zastanawiam się skąd taka reakcja i dlaczego było białe a teraz jest ok

temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: temerenomine »

Zostaw i zapomnij, samo się wyklaruje.

Autor tematu
ToTakieProste
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: ToTakieProste »

Taki mam plan
Ale chciałbym się dowiedzieć co to za reakcja się stała

temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: temerenomine »

Myślę że alkochol 65 koni ładnie wyekstraktował pektyny z róży a kiedy dodałeś 90% to pektyny rozpuszczone w alkoholu ścieły się tworząc mętną zawiesinę ktorej gęstość jest większa od czystego alko który nie przereagował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”