Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
ToTakieProste
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57

Post autor: ToTakieProste »

Witajcie. Zalałem owoce dzikiej róży (przepołowiony owoc wraz pestkami) spirytusem 60%. Po kilku dniach dolałem litr spirytusu 95%. Do momentu dolania wszystko było klarowne i idealnie przezroczyste. Gdy dolałem nowego spirytusu doszło do rozwarstwienia. Ten 95% zrobił się mętnie mleczny. Wymieszałem wszystko i stał się kolor pomarańczowy mętny.
Dodam że spiryt jest od kolegi....
Do czego to doszło według Was? No trochę bym się wkurzył gdybym musiał wszystko wywalić...

użytkownik usunięty
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Ta 60tka to sklepowa była? Czemu dolewales tego 95%? Dobre to było.

jacek8l
50
Posty: 69
Rejestracja: piątek, 2 lis 2018, 23:32
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: jacek8l »

Andrzeju nie denerwuj się, czasem tak się dzieje ze spirtem, dodasz zbyt twardej wody i już się robi mleko. Mi w dzikiej róży też się tak zrobiło ale stoi już od lutego i wyklarowała się ładnie. Daj Jej czas i będzie dobrze.

Autor tematu
ToTakieProste
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: ToTakieProste »

Spiryt to był bimberek od kolegi. Ten 60% jak i ten 95%.
Nalewkę zrobiłem z 2kg dzikiej róży. I to było zalane dwoma litrami 60%.
Wcześniej robiłem soki z róży i postanowiłem że do słoja dorzucę te resztki i doleję spirytu który mi został 95%. Później mam zamiar rozrobić to z wodą żeby obniżyć poziom %.
I gdy zacząłem wlewać do czystego nastawu drugi spiryt to zrobił się on mocno biały i tak jakby nie chciał się połączyć ze słabszym spirytem....
Teraz jest już wszystko klarowne i czyściutkie ale zastanawiam się skąd taka reakcja i dlaczego było białe a teraz jest ok

temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: temerenomine »

Zostaw i zapomnij, samo się wyklaruje.

Autor tematu
ToTakieProste
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 21 paź 2020, 16:57
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: ToTakieProste »

Taki mam plan
Ale chciałbym się dowiedzieć co to za reakcja się stała

temerenomine
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 5 paź 2020, 17:57
Krótko o sobie: Eksperymentator, kombinator, posiadacz prostej kolumny.
Ulubiony Alkohol: Burbon
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Nalewka z dzikiej róży- nietypowy problem

Post autor: temerenomine »

Myślę że alkochol 65 koni ładnie wyekstraktował pektyny z róży a kiedy dodałeś 90% to pektyny rozpuszczone w alkoholu ścieły się tworząc mętną zawiesinę ktorej gęstość jest większa od czystego alko który nie przereagował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”