Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy

Post autor: zoanaan »

Dobry wieczór,
Najserdeczniej wszystkich pozdrawiam, gdyż jest to mój pierwszy post na forum, które od kilku tygodni regularnie odwiedzam.

Zainspirowany lekturą postanowiłem, że i ja spróbuje.
Zakupiłem alembik miedziany 30 Litrów i docelowo chciałbym się skupić na Calvadosie i Whisky, bo to moje dwa ulubione trunki.
Pierwsze w życiu, dlatego proste nastawy (jeden z glukozy, drugi z cukru) od kilku dni bąbelkują, żeby od czegoś zacząć celem przetestowania sprzętu, oswojenia się z procesem itd. - nie od razu Kraków zbudowano :)
Do grzania alembika kupiłem taboret gazowy.

No i właśnie... próba z taboretem polegająca na zwykłym zagotowaniu wody na wrzątek trochę mnie zaniepokoiła.
Gotowałem na świeżym powietrzu, a mimo wszystko bił taki żar, że musiałem się rozbierać do podkoszulki.
Mam wrażenie, że więcej ciepła idzie "w gwizdek" niż w alembik. Dlatego nie wyobrażam sobie pracować na taborecie w pomieszczeniu zamkniętym, bo przy okazji sam siebie ugotuję :) Martwi mnie to okrutnie - specjalnie wysprzątałem jedno pomieszczenie w piwnicy pod pędzenie.

Dlatego zacząłem szukać czegoś innego, jakiejś elektrycznej kuchenki.
Znalazłem coś co wygląda obiecująco, gdyż według tego co pisze producent, jest to sprzęt dedykowany właśnie do destylacji.

https://browin.pl/sklep/produkt/340100/ ... zna-3200-w

Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów miał z tym styczność?
Ogrzeje 30 litrowy alembik?
Płyta ceramiczna nie pęknie pod ciężarem?

Poradźcie kochani - wolę się uczyć na cudzych, niż na swoich błędach ;)
Bedę wdzięczny za każdą poradę.
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Czy miałem z takim urządzeniem styczność? - Nie
Czy ogrzeje 30L alembik?- Tak
Czy wytrzyma obciążenie? - Moim zdaniem tak, aczkolwiek dla pewności, zasiagnąłbym porady u producenta tegoż sprzętu.
Przed zakupem sprawdzilbym również, czy ów posiada termostat. Jeśli tak, raczej nie nadaje się.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: W_TG »

Pewnie szkoda by ci było dziurawić alembika ale.....
Za te pieniądze a nawet mniejsze, masz nierdzewne grzałki + prosty regulator mocy + miernik energii.
Wygodne sterowanie i łatwą pracę.
Może warto?
https://allegro.pl/oferta/panelowy-mier ... 9539517158
https://allegro.pl/oferta/regulator-moc ... 8273222903
https://allegro.pl/oferta/regulator-moc ... 9584582445
https://selfa.pl/katalog/grzalki-elektr ... wa%20Cr/Ni
Nierdzewne grzałki SELFY kupisz po ok 35- 40 zł za sztukę 1,5 i 2 KW
Selfa bezpośrednio nie sprzedaje ale jak zadzwonisz podadzą Ci najbliższy sklep z Twojej okolicy gdzie dostarczają
Ostatnio zmieniony piątek, 25 wrz 2020, 12:44 przez W_TG, łącznie zmieniany 2 razy.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: wawaldek11 »

zoanaan pisze:...Płyta ceramiczna nie pęknie pod ciężarem?
Dla bezpieczeństwa można garnek ustawić na np. cegłach, a pod spód wsunąć kuchenkę na dociskającej podstawce.
Tak się ratowałem, gdy przepaliła się grzałka pod kegiem w trakcie procesu. Zdało egzamin przez kilka kolejnych, aż przyszła nowa grzałka.
https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... p?id=14402
https://alkohole-domowe.com/forum/downl ... hp?id=8720
Sprawdziła się stara maszynka 800W, bo nowa była z termostatem i wyłączała się. Jak ominąłem termostat, to przepalił się bezpiecznik termiczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 wrz 2020, 11:26 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: zoanaan »

Dziękuję za wszystkie porady.

@Defacto
Kontaktowałem się z producentem. Zapewnił mnie mailowo, że kuchenka wytrzyma obciążenie alembika.
Na pytanie o rodzaj sterowania odpowiedzi już nie uzyskałem.

@W_TG
Rzeczywiście szkoda mi alembika, aby wiercić w nim dziury.
To jest tak ładne ustrojstwo, że nawet moja żona pozwala mi trzymać go w salonie przy kominku.
Że grzałkę byłoby taniej... to się domyślałem, choć nie podejrzewałem że aż tak taniej - dziękuję za linki.
Jednak pieniądze mają drugorzędne znaczenie. To jest dla mnie HOBBY, a jak wiadomo hobby wcale nie musi, i z reguły rzadko kiedy się opłaca ;)

@wawaldek11
Właśnie takiego rodzaju kuchenki szukałem w pierwszej kolejności. Coś na kształt takiej spirali lub gorącej, okrągłej, metalowej płyty.
Mam wrażenie, że trudniej takie coś popsuć niż ceramiczną płytę.
Jak na złość takie konstrukcje mają co najwyżej 2kW mocy i średnicę około 20 cm.
Tymczasem dno alembika ma średnicę 28 cm... sporo by wystawał. Stąd stanęło na kuchence, o którą pytałem.

no nic... trzeba spróbować.
Dziś zamówiłem tę kuchenkę, na dniach będzie u mnie.
Jak tylko przeprowadzę pierwszą destylacje, to dam znać jak to wyszło:)

acha, myślałem o zaizolowaniu alembika aby ograniczyć straty ciepła do otoczenia.
Oczywiście o zaizolowaniu jedynie bańki "ze wsadem", tam gdzie podgrzewamy płyn.
Ktoś z Was tak robi, czy nie warto?
A jak warto, to czym izolować? :)

Miłego dnia!
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 paź 2020, 01:00 przez zoanaan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: zoanaan »

OK,
już po pierwszej destylacji przy użyciu tej kuchenki.

Wrażenia:
- Mocowo (3200W) jest ona wystarczająca do sprawnego ogrzania alembika 30 litrów.
- Kuchenka jest sterowana ustawieniem mocy, a nie termostatem - to ułatwia destylację, bo proces jest stabilny.
- Wytrzymałości płyty na nacisk do końca nie sprawdziłem... już tłumaczę: alembik ma uszy (uchwyty), za które był podwieszony od góry nad kuchenką (na linie i elastycznej gumie)

Myślę, że tym sposobem zdjąłem z kuchenki z połowę obciążenia, dlatego nie mogę z czystym sumieniem zaręczyć za jej wytrzymałość.

A propos samej destylacji... pierwszej w życiu :)
Zrobiłem tylko pierwszy odpęd bez dzielenia na frakcje, ale miałem masę zabawy
Urobku wyszło mi 1/3 mniej niż z obliczeń, a jechałem prawie do końca. Najprawdopodobniej część "towaru" poszła w gwizdek, bo w trakcie destylacji zauważyłem, że dmucha z chłodnicy, tak jakby nie wszystko się skraplało. Błąd niedoświadczonego żółtodzioba. Ile zmarnowałem? Nie wiem. Po drastycznym przykręceniu mocy kuchenki dmuchanie ustało. Za to tempo odbioru było koszmarnie wolne. Jakieś 300 ml/godzinę. Powiecie, że za słabo odkręcona woda... ale nie wydaje mi się. Temperatura wlotu wody 15 stopni a wylotu 21 stopni - bardzo mała różnica. Wniosek: chyba potrzebuję większej chłodnicy ;)

Dobrze kombinuję?
A może ktoś doświadczony z 30 litrowym alembikiem zdradzi jakie jest jego tempo odbioru urobku przy pierwszym, teoretycznie szybkim przegonieniu.

pozdrawiam!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: Góral bagienny »

Mam 20l alembik i odbieram na nim w granicy 1.2l na godz. :)
Pewnie mógłbym szybciej ale przy takim odbiorze wiem że destylat mi nie zmętnieje.
Z chłodnicy u mnie też delikatnie dmucha ale to nie opary :D Za dużego doświadczenia nie mam z alembikiem jakieś 15-20gotowań.
Woda na chłodnicę ledwie się sączy bo są one wydajne ;)
Pozdrawiam Góral :)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2020, 19:40 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: użytkownik usunięty »

Nieprawdopodobna i potencjanie niebezpieczna rzecz.
Miedziana chłodnica zanurzona w chłodnej wodzie "przepuszcza" pary?
Ile zwojów rurki skręcone jest w tym pojemniku?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: Góral bagienny »

W baniaczku są 4 zwoje :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: zoanaan »

U mnie podobnie, cztery zwoje.
Woda na wylocie ze zbiornika 21 stopni, a z rurki tam gdzie kapać powinno samo dobre, to dmucha w nos jakby ktoś w drugiej strony w trąbkę dął... skręcenie kuchenki pomogło. Jak to nie są nieskroplone opary, to co to może być innego? stąd mój prosty wniosek: za mała chłodnica. Z tym, że ja o destylacji wiem jeszcze bardzo niewiele :)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: Góral bagienny »

Nie wiem co to dmucha :scratch:
U mnie destylat leci zimniutki tak że nie ma opcji żeby coś nie skropliło :D
Temperatura destylatu jest zbliżona do temp. wody podłączonej do chłodnicy.
U Ciebie pewnie będzie podobnie :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy to "dmuchanie" ma jednostajny i stały charakter czy też są dostrzegalne jakieś pulsacje z tej chłodnicy?
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: drgranatt »

zoanaan pisze:Zainspirowany lekturą postanowiłem, że i ja spróbuje.
Zakupiłem alembik miedziany 30 Litrów i docelowo chciałbym się skupić na Calvadosie i Whisky, bo to moje dwa ulubione trunki...
Zapodasz nam fotkę jak wygląda ten alembik?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: Góral bagienny »

defacto pisze:Czy to "dmuchanie" ma jednostajny i stały charakter czy też są dostrzegalne jakieś pulsacje z tej chłodnicy?
Zwoje w chłodnicy mają bardzo mały spadek ustawienie krzywo (nie w poziomie) chłodnicy skutkuje pluciem destylatu :D
Dmuchanie ma stały charakter, ale tak jak już pisałem to nie są opary alkoholu ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: zoanaan »

@Góral bagienny
Moja logika podpowiada, że jak coś dmucha, to trzeba szukać co wlatuje po drugiej stronie. A tam wlatują pary z "kociołka".
Oczywiście piszę to z pokorą nowicjusza..

@defacto
Ciekawe pytanie zadałeś, a jeszcze bardziej ciekawi mnie co kombinujesz :)
Dmuchanie ma charakter pulsacyjny. To znaczy dmucha cały czas, ale jak przystawić zewnętrzną część dłoni albo policzek, to czuć: lekko pulsuje.
Jestem tego pewien, bo zwróciłem na to uwagę podczas destylacji.
Zaraz zaraz... a może myślisz, że to powietrze z zewnątrz zostaje zasysane do środka a potem wypluwane? tak jakby skraplanie miało w środku charakter pulsacyjny...
Masz pomysł?

@drgranatt
Oczywiście. Zejdę do piwnicy i strzelę fotkę. Przy okazji sprawdzę nastaw z jabłek ;)
(była promka na soki NFC w Auchan)

@drgranatt
Prosiłeś o fotkę. Mówisz - masz.
Po pierwszym wygrzaniu zmienił kolor na bardziej pomarańczowy.
Mod: Scalono
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 paź 2020, 22:02 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: użytkownik usunięty »

Dziękuję.
Mimo to, proszę autora o odpowiedź.

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: czytam »

Ja tym i odgłosami się nie przejmuję. Tłumaczę sobie, że to skraplanie się par alkoholu lub gwizd par przez jakieś przewężenie (zalegający destylat, wystająca uszczelka...). Raz nawet założyłem na końcówkę chłodnicy wężyk silikonowy i zasyfonowałem. Nie bulkało.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: drgranatt »

zoanaan pisze:@drgranatt
Prosiłeś o fotkę. Mówisz - masz.
Po pierwszym wygrzaniu zmienił kolor na bardziej pomarańczowy.
Mod: Scalono
Chyba mod coś namieszał bo fotki nie ma. :roll:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: wawaldek11 »

Mod tylko scalił posty, a fotki nie było ;)
Zoanaan - duże fotki nie wchodzą - jest info o za dużym pliku.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: zoanaan »

Rzeczywiście, rozmiar załącznika był za duży - teraz powinno być dobrze.
Moderator niczemu nie był winny ;)

@defacto,
zdradzisz dlaczego pytałeś o to czy pulsuje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1844
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: drgranatt »

zoanaan pisze:...Znalazłem coś co wygląda obiecująco, gdyż według tego co pisze producent, jest to sprzęt dedykowany właśnie do destylacji.
https://browin.pl/sklep/produkt/340100/ ... zna-3200-w
Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów miał z tym styczność?
Ogrzeje 30 litrowy alembik?
Płyta ceramiczna nie pęknie pod ciężarem?...
Styczności nie miałem ale mówiąc ogólnie 3200 W da radę do grzania alembika 30 l. Nie doczytałem nigdzie jaki maksymalny ciężar wytrzymyje płyta i o to trzeba dopytać. Pradwopodobnie dno naczynia musi być idealnie płaskie aby równomiernie rozłożyć ciężar na całej powierzchni.
Bardzo fajne są te trzy pola grzania do wyboru i osiem poziomów mocy dla każdego z pól ale w instrukcji chyba nie ma opisu jaka jest maksymalna moc dla każdego z pól. Podejrzewam, że dla pełnego pola grzania będzie moc 3200 W a dla pozostałych? Jeśli dla pozostałych byłaby inna to jest fajna kombinacja do ustalenia mocy grzania. Jeżeli jest osiem poziomów mocy grzania to czy regulacja jest dokładnie co 400 W?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

użytkownik usunięty
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: użytkownik usunięty »

drgranatt pisze:Jeżeli jest osiem poziomów mocy grzania to czy regulacja jest dokładnie co 400 W?
Tego jeszcze nie wiemy.
Autorze kup watomierz.
Niedroga to rzecz ale przy naszym hobby bardzo przydatna :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
zoanaan
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 19 wrz 2020, 20:57
Podziękował: 4 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: zoanaan »

@drgranatt
Na część z tych pytań znam już odpowiedź, gdyż kuchenkę zakupiłem i jestem po pierwszej destylacji, co zresztą opisałem kilka postów wcześniej.
Płyta ceramiczna ma pole podzielone na dwie części: środek i obwód, a sterownik pozwala włączyć każde z nich oddzielnie, oraz oba razem (czyli trzy konfiguracje).
Pole środka jest najmniejsze, większy jest obwód, a największe pole oczywiście oba na raz.
I dokładnie tak jak podejrzewasz: zero informacji w instrukcji na temat mocy poszczególnych pól na poszczególnych "biegach", których jest osiem.
Teoretycznie mamy 3 x 8 = 24 poziomy mocy.
Napisałem teoretycznie, bo na przykład trzeci bieg najmniejszego środka może być w praktyce równy drugiemu biegowi większego pola zewnętrznego :)
Trzeba by zmierzyć pobór prądu z gniazdka, jak zauważył Defacto.
Ostatnio zmieniony środa, 21 paź 2020, 00:05 przez zoanaan, łącznie zmieniany 1 raz.

kucio1
100
Posty: 133
Rejestracja: środa, 11 gru 2019, 07:51
Podziękował: 2 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: kucio1 »

Jak sprawdza się kuchenka po tylu miesiącach użytkowania?

pottier1960
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:18
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: pottier1960 »

To mój pierwszy tutaj post to najpierw się z wszystkimi przywitam. :) Kupiłem tą kuchenkę kilka dni temu z tego względu że mój gar nie jest ferromagnetyczny i na kuchence indukcyjnej by nie był grzany a gazu ze względu na bezpieczeństwo nie chcę używać. Dzisiaj kuchenkę na szybko przetestowałem. Podłączyłem ją poprzez watomierz, nalałem około 10l. wody i chciałem sprawdzić jaki jest pobór prądu. Na pełnej mocy maksymalny pobór prądu był na poziomie plus minus 2500-2600W a na pojedynczych sekcjach mniej więcej połowę około 1250-1300. Zapomniałem zapisać jaki był pobór podczas przełączania mocy na każdej z sekcji. Woda mi się zagotowała na pełnej mocy tak około 15-20min.
Ostatnio zmieniony środa, 14 lut 2024, 21:52 przez pottier1960, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: rozrywek »

Ile litrów wody gotowałeś?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: Góral bagienny »

@rozrywek :hammer: :hammer: :hammer: Przeczytaj jeszcze raz post :uzi:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: Doody »

Pisze kolega że 10 litrów ;)
Pozdrawiam
Darek

pottier1960
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:18
Re: Kuchenka ceramiczna Browin 3200W - czy to ma sens?

Post autor: pottier1960 »

Dzisiaj pierwszy raz użyłem kuchenki Browina do destylacjizacieru z ryżu. Jak na moje warunki sprawowała się super. 15 l zacieru w dwudziestolitrowym baniaczku(destylator Vevor) do pierwszych kropel destylatu zagrzała mi gdzieś w 25 minut. Grzałem na obu sekcjach pełną mocą P8 a po osiągnięciu temperatury zmniejszyłem moc na P2 i tak już grzałem do końca czyli gdzieś do 50% destylatu. Pierwszą ćwiartkę odstawiłem a potem odbierałem już właściwy destylat Pierwszy litrowy słoik miał około 75%, drugi 70%, trzeci około 65% a resztę którą odbierałem do 50% wlałem z powrotem do drugiej części zacieru do przedestylowania. Tym razem sprawdzałem moc kuchenki przy włączonych obydwu sekcjach i na każdym poziomie mocy. Kuchenka było podłączona poprzez watomierz a moc wynosiła na poszczególnych sekcjach(około) : P1-455W, P2-900W, P3-1323W, P4-1820W, P5-2219W, P6-2637W, P7-3064W, P8-3361W. Po wyłączeniu grzania kuchenka jeszcze przez chwilę się chłodziła pobierając około 45W
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grzanie”