Kostki po beczkach whisky

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy

Post autor: Major07 »

Cześć, zakupiłem te kostki i zalałem destylatem 45%. Dawkę jaką zastosowałem to 6g na litr, stoi to sobie już 4 tygodnie i kolor nadal biały, nie próbowałem jeszcze, czy ktoś stosował te kostki? Inny destylat na platkach z biowinu ma już ładny kolor, a tutaj nic...
https://allegro.pl/oferta/kostki-debowe ... e=facebook
koncentraty wina

użytkownik usunięty
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Stosowalem kostkę z beczki po bourbonie w ilości nieco mniejszej niż wyżej wskazana lecz nie pamiętam teraz od kogo. Próżniowo pakowana, szare opakowanie etc.
2 kostki/1litr destylatu (ważyły przeciętnie 2,5gr) wystarczyły, żeby po ok 72h, zawartość damy, zmienił kolor na słomkowy. Po 2 miesiącach, barwa b. nieznacznie się wzmocniła. Obecnie, raczej nic się nie zmieniło, no może przypomina lekką herbatkę. W smaku czuć dąb, wytrawność, lekkie taniny. Podchodzi mi to. Płatki średnio czy mocno palone, dają całkowicie inny smak i aromat.
Wolę kostkę, zdecydowanie :ok:
Awatar użytkownika

Autor tematu
Major07
50
Posty: 80
Rejestracja: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:22
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 4 razy
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: Major07 »

A widzisz,czyli nie sugerować się kolorem,trzeba będzie spróbować i ocenić2
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: psotamt »

Jeśli smak będzie dobry, albo będzie mu jakąś "odrobinę" czegoś brakować, a kolor będzie zdecydowanie za jasny, to możesz zrobić tak jak ja opisałem:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic22523.html
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

użytkownik usunięty
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: użytkownik usunięty »

@Major07
Nie napisałem, czym masz się sugerować. Uważam, że po miesiącu leżakowania, destylat raczej zmieni barwę, zarówno ten przechowywany w beczce jak i ten zamknięty w szklanej damie z dodatkami. Dębiłem wielokrotnie zarówno wyroby z owoców, glukozy i zwykłego cukru. Uważam ponad to, że jakaś lipa jest z tymi kostakami skoro po miesiącu leżakowania, nic się nie zmieniło. :scratch:
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: Doody »

A czego się spodziewacie?
To jest dąb "PO" whisky.... Przecież nikt nie potnie beczki, w której leżakowała whisky przez 1 -2 lata. To są stare zużyte, wyługowane do cna beczki, które nadają się na ...kwietnik w ogrodzie. Może i jest w nich jeszcze jakiś zapach ale taniny i wszystko to co barwi alkohol już dawno zostało wyciągnięte.
Pozdrawiam
Darek

użytkownik usunięty
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: użytkownik usunięty »

Moje kostki pięknie whisky pachną, przekazując to czego oczekuję. Nie wiem, po co te nerwy.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3836
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kostki po beczkach whisky

Post autor: Doody »

@defacto
Nerwów żadnych nie ma ;)
No może trochę mi odbija z powodu kwarantanny ;)
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”