Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Xean12
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2020, 11:28
Załączniki
posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Xean12 » wtorek, 13 paź 2020, 15:15

Witam, uprzedzę że szukałem podobnego tematu na forum i nie znalazłem co by w 100% odpowiedziało na moje pytanie. Posiadam juz od pewnego czasu kolumnę typu aabratek zrobioną samodzielnie w całosci z nierdzewki w następujący sposób: beczka kega 30l, kolumna długa 150cm, w niej od spodu 30 cm zmywaki miedziane, i do samej góry zmywaki nierdzewne, termometr jest na górze kega i na głowicy. Doszedłem do wprawy i spirytus wychodzi mi dobrze, 96% według mnie jest dobry. Próbowałem przepuścić raz wino którego nie byłem pewien, wyszedł spirytus. Teraz moje pytanie, jest szansa na tym sprzęcie zrobić coś smakowego? Jeżeli tak, to co powinieniem zmienić, przerobić, wyciągnąć zmywaki nierdzewne i zostawić tylko miedziane? Moża zrobić krótszą drugą kolumnę, np 30 cm i wypełnić ja tymi zmywakami miedzianymi? Przy destylacji spirytusu polegałem na obserwacji termometru na głowicy i trzymałem temperaturę regulując odbiór. Przy smakówkach powinienem odkręcić odbiór ma maxa? Liczę na pomoc bo jeżeli było by to możliwe na moim sprzęcie lub po przeróbkach chciałbym zrobić whisky i wrzucić ją w beczkę (też własnej produkcji) na 2 lata.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wolan
350
Posty: 367
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: wolan » wtorek, 13 paź 2020, 19:06

Cześć, specjalistą od smakówek nie jestem.
Na początek spróbuj usunąć połowę wypełnienia od góry. Ustabilizuj kolumnę odbierz przegdon i odkręć zaworek na maksa. Odbieraj do 55% jak zacznie lecieć słabsze, przykręć zaworek co uruchomi refluks. Odbieraj do 96stopni w kegu do jednego naczynia dalej do 97-98 w oddzielny pojemnik do weryfikacji.
Resztę można dolać do kolejnego nastawu lub przeznaczyć na spiryt.
Jest na forum dużo na ten temat poszukaj dokładnie :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 paź 2020, 19:08 przez wolan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6228
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: radius » wtorek, 13 paź 2020, 19:44

SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Xean12
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2020, 11:28
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Xean12 » wtorek, 13 paź 2020, 21:41

Właśnie takiego tematu nie mogłem znaleźć! Wszystko stało się prostsze. Pytanie jeszcze odnośnie grzania, podczas gotowania na gazie w moim przypadku, gotuje na taborecie gazowym owa smakówka nie będzie się przypalać?

Online
Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1099
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: defacto » środa, 14 paź 2020, 07:02

Co rozumiesz pod pojeciem "smakówka"?
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Bimber141
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:29
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Bimber141 » środa, 14 paź 2020, 09:19

Wlej bez gęstego to sie i nie przypali. Przelj przez tetre i możesz śmiało grzać do oporu. Pozdrawiam


johnex
550
Posty: 552
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: johnex » środa, 14 paź 2020, 09:56

Zależy jak gęsty będzie wsad i jak mocno będziesz go grzał. Jeżeli będzie przefiltrowany to nic nie powinno się stać. Jeżeli będziesz próbował destylował owocówki razem z pulpą albo zbożówki z młótem to raczej się przypali. Można w tym przypadku zaryzykować rozgrzewanie na minimalnej mocy ale i to nie gwarantuje sukcesu.
Jeżeli posiadasz keg 30l typu DIN bez bocznych bocznego spustu ze zbiornika to podpowiem, że można go wstawić w emaliowany garnek 40l i w ten sposób zrobić zbiornik z płaszczem wodnym (lub solankowym). Zrobiłem w ten sposób kilka zbożówek i nic się nie działo.
Co do samego prowadzenie procesu to polecam destylację na samym katalizatorze miedzianym i utrzymywanie za pomocą refluksu mocy destylatu ok. 68%.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
Xean12
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 13 paź 2020, 11:28
Załączniki
Re: posiadany aabratek a produkcja smakówek

Postautor: Xean12 » niedziela, 18 paź 2020, 21:26

Mogę zacier zbożowy wyklarować bentonitem jak zacier z cukrówki? Da to coś?


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości