Ciekawe przepisy na PIWO GRZANE

Wszelkie przepisy na piwa domowe
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: amator »

Składniki:
  • 1 l piwa;
    4 żółtka;
    10-15 dag cukru;
    cynamon;
    goździki;
Piwo zagotować z korzeniami, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dolewać po trochu gorącego piwa, zaciągnąć na ogniu ubijając. Gdy zgęstnieje odstawić. Należy uważać aby się nie zagotowało, aby nie zcieły się żółtka.

Podawać ze słodkimi grzankami.
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE II (z przyprawami korzennymi)

Post autor: amator »

Składniki:
  • 1 piwo jasne;
    cukier;
    goździki;
    cynamon w lasce;
    gałka muszkatołowa;
    skórka pomarańczowa;
Piwo przelać do emaliowanego garnka, dodać cukier i przyprawy w ilości według gustu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE III (z pomarańczą)

Post autor: amator »

Składniki:
  • 0,5l piwa jasnego 1 dorodna;
    intensywnie wybarwiona pomarańcza;
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;
    4 goździki;
    skórka pomarańczowa;
    1,5 czubatej łyżki cukru;
Wycisnąć sok z pomarańczy, i przecedzić go. Do emaliowanego garnka włożyć startą skórkę pomarańczową, goździki i cukier. Zalać te przyprawy niewielką ilością piwa, wymieszać do rozpuszczenia cukru i zagotować pod przykrywką. Do garnka przelać sok z pomarańczy i resztę piwa. Zagotować na silnym ogniu do wrzenia.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE IV (z miodem na 4 porcje)

Post autor: amator »

Składniki:
  • 800 ml jasnego piwa;
    4 łyżki miodu;
    4 goździki;
    4 ziarna kardamonu;
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
Piwo podgrzać pod przykryciem z miodem i przyprawami. Przecedzić i podawać w kuflach. Do piwa można dodać też wyciśnięty skórkę i sok z pomarańczy lub malin.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE V (a la chaud z fr. na ciepło)

Post autor: amator »

Składniki:
  • Dowolna ilość piwa;
Podgrzać w garnku bądź czajniku przelać do kufla, raczyć się ciepłym piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE VI (z rumem i wanilią)

Post autor: amator »

Składniki:
  • 1,5l jasnego piwa;
    15 dag cukru;
    pół szklanki jasnego rumu;
    laska wanilii;
Podgrzać całe piwo, rozpuścić w nim cukier, dodać rum i wrzucić laskę wanilii którą należy przed podaniem wyjąć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE VII (z sokiem czarnej porzeczki i cytryną)

Post autor: amator »

Składniki:
  • 1l jasnego piwa;
    0,25l soku z czarnej porzeczki;
    laska wanilii;
    1 cytryna;
Podgrzać litr jasnego piwa w emaliowanym garnku, dodać sok z czarnej porzeczki, wymieszać. Do napoju włożyć kawałek laski wanilii. Dobrze umyć i wyparzyć cytrynę, pokrajać ją na plasterki i włożyć je do piwa. Przed podaniem wyjąć wanilię.
Awatar użytkownika

Autor tematu
amator
50
Posty: 53
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:32
Krótko o sobie: Produkuję amatorsko dobry destylat.
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
PIWO GRZANE VIII (z sokiem z malin)

Post autor: amator »

Składniki:
  • 1l jasnego piwa;
    0,25l soku z malin;
Podgrzać piwo nalać do kufli i dolać do nich sok. Mieszając lub nie w zależności od upodobań.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: PIWO GRZANE VIII (z sokiem z malin)

Post autor: marer »

Amator
Właśnie popijam piwko według twego przepisu.
I stwierdzam stanowczo że pyszne jest ale picie tak z tym sokiem na dłuższą metę to chyba na drugi dzień masakra by była.
Pozdrawiam Marer.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”