Witam,
chciałem wypróbować klar-zyme. Mam do wyklarowania wino, które zalega mi już ponad półtora roku. Chciałem zasięgnąć opinii na temat tego środa bo nigdzie nie mogłem znaleźć info oprócz tego, że wyklaruje nawet muł z rzeki. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak ten środek wpływa na smak wina?
Klar-zyme
-
Autor tematu - Posty: 20
- Rejestracja: środa, 24 lip 2019, 23:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 paź 2020, 15:06 przez Rogek, łącznie zmieniany 1 raz.
O gustach się nie dyskutuje
-
- Posty: 168
- Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Klar-zyme
Jeśli chodzi o klar-zyme z biowinu to pomaga w klarowaniu, chociaż nie tak jak podaje producent, chyba 5-7dni. Po tym czasie wino jest klarowne, ale należy wstrzymać się z butelkowaniem gdyż raz butelkowałem wyklarowanie niby wino a po butelkowaniu jeszcze delikatnie zrzuciło osad. Także na podsumowanie, na pewno pomoże w klarowaniu, tylko daj winu więcej czasu niż by chciał producent. A w smaku wina nic nie zmienia klar-zyme.
Przy okazji z czego wino ?
pozdrawiam
Przy okazji z czego wino ?
pozdrawiam