Śliwka w boczku

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Narayaan
20
Posty: 24
Rejestracja: poniedziałek, 26 sie 2013, 22:54
Ulubiony Alkohol: Cachaça
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Narayaan »

Podaję szybki przepis na imprezową zagryzkę:
- śliwka suszona
- boczek wędzony (nie parzony, cienkie plastry)
- czerwone wino lub nalewka (smaki należy podebrać pod swoje kubki smakowe)
- pieprz ziołowy

Czas przygotowanie to kilkanaście minut (nie licząc procesu pęcznienia śliwek).

Śliwkę zalewamy na noc wybranym płynem (wino lub nalewka np. wiśniowa). Po napęcznieniu układamy na posypanym pieprzem boczku. Zawijamy. Można przekłuć wykałaczką, ale jak boczek jest długi i bardzo cienki (ja np. używam cięty Morlin, który można kupić w paczkach 1kg w Selgrosie) to nie trzeba.
Następnie pieczemy w min. 220st.C przez ok. 20min. Jak potrzeba, włączamy dopiekanie z góry (grill) na jeszcze ok. 5min.

Smacznego!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”