temperatura stabilizacji

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.

Autor tematu
grzywy
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 14 wrz 2020, 19:54

Post autor: grzywy »

Witam... jestem bardzo początkujący.... i stąd moje pytanie
czy to normalne że na 10 półcem mam temp 76,6, a w głowicy 77,2, chodzi o to że jest niższa niż u góry???
promocja

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: wkg_1 »

Zamień termometry i zobacz co będzie. Może też być tak, że na dole masz gorzej ocieplony. Fizycznie jest to niemożliwe przy ustabilizowanej kolumnie.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: nemeto »

Tak jak kolega wyżej - sprawdź termo. Zamień je miejscami i zobacz co pokazują.

aakk
1150
Posty: 1164
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 101 razy
Kontakt:
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: aakk »

Możesz podgrzać wodę do ~80°C i włożyć obie sondy. Będziesz wiedział czy odczyty się rozjeżdżają. Jakie to termometry?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: wkg_1 »

Lepiej zamienić. Wyeliminuje się różnicę w ociepleniu, portach, głębokości ....

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: Drupi »

Przy cukrówkach do niczego mi nie potrzebna temperatura na głowicy, przy owocówkach tak.
No może przy cukrówkach jak nie ma bufora stabilizującego, przy ciągnięciu na końcu pogonów, skok na głowicy o 0,12 st. oznacza początek syfu, który powinien zostać i spłynąć do zbiornika by nie paprać wypełnienia.
Ps.
Ta wysoka temperatura może być konsekwencją celowego zalewania kolumny, i przegrzania góry kolumny. To raczej normalne , później samo spadnie, tylko że nie ma definicji kiedy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 paź 2020, 21:23 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: nemeto »

Drupi pisze:Przy cukrówkach do niczego mi nie potrzebna temperatura na głowicy, przy owocówkach tak.
Owocówek jeszcze nie robiłem (sprzęt jest, ale okoliczności nie pozwalają). Przy cukrowkach zerkam na głowicę (termo nad Olm) i jak widzę różnicę 0,27-0,3 stopnia różnicy między głowicą a 10 to jakoś się tak lepiej czuję (oczywiście gdy wsadem jest surówka) ;)

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: temperatura stabilizacji

Post autor: wkg_1 »

Drupi pisze:No może przy cukrówkach jak nie ma bufora stabilizującego, przy ciągnięciu na końcu pogonów, skok na głowicy o 0,12 st. oznacza początek syfu, który powinien zostać i spłynąć do zbiornika by nie paprać wypełnienia.
Na głowicy ? ? To już masz zapaprane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”