Kwaśny zacier na whisky -> Kwaśny aromat w destylacie ?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy

Post autor: Zbyszek T »

Cześć,

Krótkie pytanie do praktyków...

Kolejny raz robię podejście do jednokrotnej destylacji zacieru zbożowego.

Słód jęczmienny + drożdże Kobra Whisky + trochę glukozy, fermentacja z młutem, później oddzielenie. Samo rzadkie do kotła.
Kolumna miedziana z "destylatorymiedziane" + przystawka refluxowa.

Zacier w trakcie fermentacji mi się zakwasza - nie psuje się, ale dostaje kwaśnego aromatu i smaku.

Ten aromat pojawia mi się w pierwszej destylacji w destylacie...

Przy drugiej już jest OK, ale bym chciał jednokrotnie go przepuścić...

A ten aromat nie podoba mi się i mam wątpliwości czy w trakcie leżakowania zniknie?


Macie jakieś pomysły, obserwacje.... ???
promocja

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kwaśny zacier na whisky -> Kwaśny aromat w destylacie ?

Post autor: kwik44 »

Zakwasza się i powinien się zakwaszać. Ja destyluję teraz jak Szkoci więc wiele ci nie pomogę. Możesz do jednej partii dodać węglanu wapnia, podnieść pH i zobaczysz czy to odpowiada twoim kubkom smakowym.

Autor tematu
Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Kwaśny zacier na whisky -> Kwaśny aromat w destylacie ?

Post autor: Zbyszek T »

A co to znaczy "jak Szkoci" ? Podpowiedz coś...

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kwaśny zacier na whisky -> Kwaśny aromat w destylacie ?

Post autor: kwik44 »

Tyle razy już pisałem, że mi się nie chce po raz kolejny...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”