[Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: tomhas »

japitole pisze:Nie, zawsze mieszam
Więc powtórzę:
Spróbuj sam a się przekonasz.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: rozrywek »

Nie drapcie się dziewczyny bo nie ma o co.
Stanę tu w obronie. Pomysł od razu wydał mi się bezsensowny i głupi.

Ale kibicowałem i kibicuję dalej.
Mogłem go jednym zdaniem sprowadzić do parteru. Zgnoić go na dzień dobry i stłamsić.

Ale przyszła chwilka refleksji. A dlaczego nie?
Dlaczego nie spróbować?
Każdy rozrabia, miesza. Ja też.

Staję murem za tym oto osobnikiem bo na przekór wszystkim chciał zobaczyć jak to się zachowa w praktyce.
Jeśli sam napisze że to nie był dobry pomysł i
Gówno z tego wyszło to zawsze próbował.
Chciał i chce spróbować czegoś innego.
I to jest to. Jak aabratek. Gdzie taka krzywa kolumna.. .a wypaliłiło.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: Pablito »

@japitole nastaw bez mieszania jest pewnym uproszczeniem dla dawkowania cukru partiami, jak przy winie. Tutaj cukier ma sam się rozpuszcza stopniowo. Kolega tomhas zrelacjonował, że nastaw ciągle miał blg w okolicach 5.
Ty masz wątpliwości, czy przy tak niskim Blg może być tak burzliwa fermentacja, jak przy Blg w okolicach 25, a przez to wysoka temperatura? Jak mówi rozrywek, zawsze warto spróbować, a najlepiej zrobić 2 nastawy, jeden tradycyjnie, a drugi bez mieszania i zobaczyć, jak zachowują się temperatury
Ostatnio zmieniony piątek, 7 sie 2020, 23:03 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: rozrywek »

Inaczej to ujmę.
Jak jazda busem.
Jak trzymasz stałą prędkość 110.
Eksperyment był ciekawy bo nowy. I dalej ciekawy jest.
Ja stosuję od lat tzw dokarmianie stopniowe. I to działa, wierzcie mi.

Oczywiście bardziej tradycyjną metodą. ...Jest podział. Cukru. I to też nie jest złe.
Trochę moją bo nazywam to stopniowaniem blg
. Działa. I naprawdę przynosi dobre efekty.

Warto.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: lesgo58 »

tomhas pisze:...
Zrobiłem nastaw cukrowy o pojemności 50l, w tym 12 kg cukru, z tym, że cukru nie rozpuściłem.
Bardzo dobry pomysł. :klaszcze:
Ja tak zawsze robię ale z owocówkami. Drożdże leję po wierzchu. Nigdy nie mieszam. Dodaję tylko sukcesywnie pożywkę. Fermentacja przebiega spokojnie i jednostajnie przez cały czas. I następny plus - nigdy mi nie wykipiało.
Jedyne co bym zmienił to kolejność czynności. Najpierw woda o odpowiedniej temp.. Następnie drożdże solidnie wymieszane. A to ze względu na pożywkę. No chyba, że ktoś fermentuje na babuninych albo innych np. winnych. Na końcu cukier. Albo w całości (to tak żeby już było całkiem na leniwca) albo partiami.
To że cukier na początku osiądzie całkowicie na dnie w niczym nie przeszkadza. Nawet jego zaskorupienie.
Eksperyment jak najbardziej spoko. Pokazujący że sposobów fermentacji jest wiele. :ok:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: lesgo58 »

Pomysł dobry. Tylko czy jest do ogarnięcia. To temat rzeka.
Jeśli oczekujesz ode mnie inicjatywy to niestety ale musze odmówić. Z różnych powodów. Głównym jest brak wystarczającej wiedzy.
A przede wszystkim brak mi czasu i cierpliwości. Mam obecnie na tapecie update stare "Kompendium..." i nie mogę jakoś skończyć.
Zresztą na forum winiarski jest już świetne kompendium... A także pokrewne tematy z różnymi eksperymentami na temat. Jak znajdę linki to je podrzucę.
No chyba, że ktoś zrobi to szybciej.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: tomhas »

Po drugiej destylacji rozrobiłem do 50. Produkt lux, nie różni się tego uzyskanego po tradycyjnej fermentacji.

użytkownik usunięty
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: użytkownik usunięty »

Zbyt wysoko.
Sprawdź aromat i smak przy ok. 20%. Daj znać, jak wyszło :ok:

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: tomhas »

Nie rozumiem po co do 20, nikt nie pije takiej wódki, ale ok, rozrobiłem. Aromat bez obcych zapachów, lekko spirytusowy. Smak łagodny.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: .Gacek »

tomhas pisze:Nie rozumiem po co do 20, nikt nie pije takiej wódki...
Koledze defacto zapewne chodziło o to że przy niskim procencie jesteśmy w stanie wyłapać więcej niuansów w destylacie, wychodzi wtedy jego smak bez palenia czy rozgrzewania gardła.
To samo się tyczy temperatury. "Degustację" robię przy temperaturze pokojowej, przy dobrze zmrożonej słabej wódce nie poczujesz nawet czy dobra czy zła, po prostu kopie i tyle...
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: tomhas »

.Gacek pisze:Koledze defacto zapewne chodziło o to że przy niskim procencie jesteśmy w stanie wyłapać więcej niuansów w destylacie
Spoko, domyślam się o co chodziło Defacto, tylko zastanawiam się po co, skoro pijemy od 40 w górę i to co wyłapię przy 20 przy 40 jest niewyczuwalne.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: lesgo58 »

Po to żebyś miał świadomość co pijesz. Jeśli w ogóle takie coś Ciebie interesuje.
Bo zrobić alkohol to żadna sztuka. Sztuką jest zrobić dobry alkohol. I uwierz - to nie takie proste.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Mieszać czy nie mieszać? Oto jest pytanie!

Postanowiłem sprawdzić sam.
Pierwsze wnioski po 24h.
Nastaw nie mieszany pracuje dużo bardziej intensywnie niż mieszany.

Zobaczymy co będzie dalej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: moszeusz »

Nie mieszałeś w ogóle, nawet po dodaniu drożdży?

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: aakk »

Niższe blg startowego ( nie wymieszany cukier) , ta sama ilość dodanych droższy. Stąd bardziej burzliwa praca? Jeśli tak to ciekawe jaki będzie wpływ na jakość finalną.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: tomhas »

aakk pisze:ciekawe jaki będzie wpływ na jakość finalną.
To już opisywałem. Produkt LUX, bez obcych zapachów i smaków.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Nie mieszałem ani trochę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

zenonowsianka
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: zenonowsianka »

Świetny wątek, zatem jutro przetestuję i ja. Zrobię nastaw na lenia na Alcotec Pure 48. Świetne drożdże, zobaczymy jak sobie poradzą w takiej sytuacji.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Pracuje dalej. Niemieszany bardziej intensywnie.
Czekam dalej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 22:27
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: marcingrzesik »

Też postanowiłem podjąć wyzwanie. Nastaw cukrowy 8kg cukru i 1kg suszonych owoców, beczka45l. Owoce zalane wrzątkiem z kilogramem cukru, a reszta do beczki. Po dwóch dniach, cały zaległy na dnie cukier wyparował. Blg obecnie 12 i ładnie pracuję

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 17:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Minęło 14 dni.

Beczki wyglądają tak:

ObrazekObrazek

Która jest mieszana, a która nie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 wrz 2020, 18:12 przez robert4you, łącznie zmieniany 2 razy.
************************************************************************

użytkownik usunięty
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Nie mieszany z lewej strony :ok:

akczak
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: akczak »

Drugi nie mieszany. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Nie mieszany to ten bardziej klarowny

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

akczak
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 15 gru 2017, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: akczak »

A to dziwne robiłem podobny eksperyment i "leniwa" cukrówka pracowała dłużej niż mieszana która już się zdążyła wyklarować zanim tamta skończyła pracować.

moszeusz
200
Posty: 213
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 14:47
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: moszeusz »

Ja mam podobne doświadczenia co akczak. Zwykła cukrówka pracowała 3,5 dnia a nie mieszana prawie tydzień.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: rastro »

Ale to też pewnie kwestia drożdżaków jak i ich ilości... nie wszyscy dają paczkę na 25l a to nieco zmienia czas fermentacji bo jest ich mniej na jednostkę cukru, jest mniej pożywek itp.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Ale obydwie beczki były na tych samych drożdżakach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: rastro »

Raczej mi chodziło że koledzy mogą używać innych i w innych proporcjach warunkach itp. stąd im mieszany się klaruje po dwóch 3-4 dniach a nie mieszany pracuje inaczej... bo grzybki mają przez dłuższą chwilę dostawy cukru tyle że w mniejszych ilościach.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: wkg_1 »

rastro pisze:bo grzybki mają przez dłuższą chwilę dostawy cukru tyle że w mniejszych ilościach.
I to chyba im lepiej robi ... następnym razem tak spróbuję !
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 17:54 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.

rastro
2500
Posty: 2557
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: rastro »

Ale ja nie mówię że to gorzej, tylko że istnieje pewne prawdopodobieństwo że mogą pracować dłużej bo początkowo mają mniej cukru i później skazane są na przerabianie cukru który rozpuszcza się na bieżąco. Żeby to pobadać dokładniej to trzeba by było zrobić jakieś zestawy testowe w różnych kombinacjach drożdże, cukier blg. startowe i całkowite, do tego w miarę kontrolowane warunki albo chociaż żeby były one takie same dla różnych nastawów. Bo porównywanie powiedzmy mojego nastawu Twojego i Roberta jest zupełnie bezcelowe... bo nic nie wiemy o ich parametrach jak i o parametrach otoczenia, a nawet jeżeli byśmy mieli to jak miarodajne porównanie będzie co najmniej trudne.

No ale to takie moje teoretyzowanie...
Ostatnio zmieniony środa, 30 wrz 2020, 20:23 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Jedna tylko generalna uwaga.
Najpierw do beczki dajemy gorącą wodę, a dopiero potem wsypujemy cukier, nie odwrotnie.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Autor tematu
tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 126 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: tomhas »

robert4you pisze:Jedna tylko generalna uwaga.
Najpierw do beczki dajemy gorącą wodę, a dopiero potem wsypujemy cukier, nie odwrotnie.
A ja zrobiłem odwrotnie.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: .Gacek »

Z racji dzisiejszego wielkiego lenistwa, i ja postanowiłem, że zrobię cukrówkę na lenia.
Do beczki wlałem 12 litrów wody o temperaturze 30 stopni. Powoli wsypywałem cukier robiąc tak jakby kółka. Zależało mi na tym aby cukier powoli i spokojnie opadał na dno. Doprawiłem całość dwiema stołowymi, wręcz czubatymi łyżkami black labeli. Dam znać :ok:
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

WNIOSKI

1 cukier przerobiony "do końca"
2. surówka wyraźnie lepsza w smaku i zapachu
3. z 60l nastawu uzyskałem ok 0,8 litra produktu więcej
************************************************************************
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: .Gacek »

Robert pamiętasz temperaturę początkową? Jakich drożdży używasz?
Pozdrawiam Gacek.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: Szlumf »

Ja musiałem się dzisiaj wspomóc mieszadłem i grzałką. Drożdże przestały pracować. Blg -2 i skorupka cukru na dnie. Temperatura 17C. Nastaw z 85l wody i 25kg cukru. Drożdże "100 Turbo Yeast". Może błędem było podanie drożdży i rozmieszanie by rozpuścić pożywki przed dodaniem cukru. Drożdże podałem w 29C a po dodaniu cukru spadło do 27C. Pracowało ładnie i temperatura dobiła do 35C gdy się trochę przestraszyłem i zdjąłem część ocieplenia. Powoli temperatura spadała i byłem pewien, że wszystko w porządku gdy dziś sprawdzałem blg w praktycznie sklarowanym nastawie. A tu niestety tylko -2blg. Sprawdziłem dno beczki kijkiem i niestety wyczuwalna skorupka z cukru.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Takie drożdże

https://www.destylacja.com/drozdze-gorz ... -pack.html

Start w ok 30 st.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: .Gacek »

Robert te drożdże od starowara to są na 99% Black Label z worków ze Szwecji.
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Post autor: robert4you »

Być może. Jadę na nich od pewnego czasu i jestem bardzo zadowolony. I do tego CCC.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”