-
- Posty: 367
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Stolyca Małopolski
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Zero wypełnienia, wywalasz wszystko i jedziesz jak na pot still'u. Pierwszy odpęd do 100°c w zbiorniku (nie do 99.5 ale do 100) a drugi z podziałem na frakcje
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 17:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Tak zrobiłem tylko ten drugi odpęd mnie interesuje teraz mam około 17 litrów 38 %
Jakie teraz temperatury utrzymywać
Jakie teraz temperatury utrzymywać
-
- Posty: 5
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 13:33
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Przykładowo 20kg jabłek ile czego bym musiał dać. Jakie jabłka muszą być pokrojone całe rozgniecione?
-
- Posty: 1228
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Rozcieńcz do 28% i odbieraj 1.2- 1.5l na godz. nie patrz na temperatury patrz na % 

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 367
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Stolyca Małopolski
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 17:44 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100
-
- Posty: 1228
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Gdzie masz termometr w kegu? chyba za wysoko skoro pokazuje ponad 100st
Tez tak mam w 30l kegu i sugeruje się % nie temperaturą jak w nim destyluje.
Ostatnio gotowałem śliwki do 100st w kegu z płaszczem i miałem 28% po 1 destylacji.
wierch pisze:Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100
Gdzie masz termometr w kegu? chyba za wysoko skoro pokazuje ponad 100st

Tez tak mam w 30l kegu i sugeruje się % nie temperaturą jak w nim destyluje.
Ostatnio gotowałem śliwki do 100st w kegu z płaszczem i miałem 28% po 1 destylacji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
No termometr mam w górnej części .Co do procentów to może bylo 2%
-
- Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
- Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020
A pogony idą na koncu więc chyba jak już prawie woda leciała to chyba smaku i aromatu dużo nie stracę skoro pogony wysoko odciąć
A w kanał nic ?z początku chyba 50 wylać?dynio pisze:To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
A pogony idą na koncu więc chyba jak już prawie woda leciała to chyba smaku i aromatu dużo nie stracę skoro pogony wysoko odciąć
-
- Posty: 103
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?
A pierwszą 50, to na rozpałkę do grilla zostaw
A pierwszą 50, to na rozpałkę do grilla zostaw

Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 20:23 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 25
- Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
- Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020
W sumie nie sprawdzilem ale napewno jest nie zanurzony w cieczyCarl pisze:@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 1446
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia atmosferycznego, u mnie zdarzało się gotować do 99 stopni ale też do 101.5
. Warto sprawdzić termometr gotując czystą w miarę wodę jednocześnie sprawdzając ciśnienie atmosferyczne. Potem może brać poprawki. Co do nastawów owocowych. Unikamy cukru i wody. Jabłka warto by były zmielone na pulpe, śliwki ile się da rozdrobnione. Drozdze wysoko aromatyzujace, typu winne- bayanus, Estelle, dedykowane gorzelnicze. NIE UŻYWA SIĘ TURBO.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1228
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
No ja raz miałem 103st w kegu a alkoholomierz pokazywał 10%
Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne

Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 103
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Jak nie jest zanurzony w cieczy, to nie zmierzysz nim jej temperatury, niestety.
Wystukane z Tapatalka
Wystukane z Tapatalka
-
- Posty: 1228
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Kolego ja to wiem i dlatego piszę żeby przy destylacji na pot-stillu patrzyć na % nie na temperaturę
Teraz mam kega z płaszczem i port termometru prawie do spodu kega ale i tak papuga i alkoholomierz jest w użyciu

Teraz mam kega z płaszczem i port termometru prawie do spodu kega ale i tak papuga i alkoholomierz jest w użyciu

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 850
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
To cisnienie w atmosferze kega
Góral bagienny pisze:No ja raz miałem 103st w kegu a alkoholomierz pokazywał 10%![]()
Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne
To cisnienie w atmosferze kega

-
- Posty: 1446
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Pytanie czy ta temperatura była prawdziwa, a nie zakłamana. Co było gotowane? Przy cisnieniu 119hpa temperatura wrzenia wody to 100.18stopnia Celsjusza.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1211
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Serwus.
Czy aby napewno?
michal278 pisze: Przy cisnieniu 119hpa temperatura wrzenia wody to 100.18stopnia Celsjusza.
Serwus.
Czy aby napewno?

Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą 

-
- Posty: 196
- Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Lubuskie
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Trochę z innej beczki.
Ostatnio kolega chwalił się swoim trunkiem o nazwie Metaxa 12 gwiazdek i mówi że rewelacja. Biorę tą flachę w ręcę i czytam że to jest ze spirytusu i śliwek. Więc stwierdziłem że to gówno nie trunek. Moim zdaniem jest robione to ze spirytu i koncentratu ze śliwek, do tego chwila leżakowania i idzie towar dla naiwnych za 200zł.
Ostatnio kolega chwalił się swoim trunkiem o nazwie Metaxa 12 gwiazdek i mówi że rewelacja. Biorę tą flachę w ręcę i czytam że to jest ze spirytusu i śliwek. Więc stwierdziłem że to gówno nie trunek. Moim zdaniem jest robione to ze spirytu i koncentratu ze śliwek, do tego chwila leżakowania i idzie towar dla naiwnych za 200zł.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
- Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020
Nie wiem coście pili z kolegą i jak to się skończyło ale Metaxa 12* to inny trunek niż piszesz i o innym okresie leżakowania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2020, 18:56 przez przegab, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość