Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: dynio » wtorek, 6 paź 2020, 17:37

Zero wypełnienia, wywalasz wszystko i jedziesz jak na pot still'u. Pierwszy odpęd do 100°c w zbiorniku (nie do 99.5 ale do 100) a drugi z podziałem na frakcje

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 17:37 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: wierch » wtorek, 6 paź 2020, 17:39

Tak zrobiłem tylko ten drugi odpęd mnie interesuje teraz mam około 17 litrów 38 %
Jakie teraz temperatury utrzymywać


Damian1991
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2020, 13:33
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Damian1991 » wtorek, 6 paź 2020, 17:42

Przykładowo 20kg jabłek ile czego bym musiał dać. Jakie jabłka muszą być pokrojone całe rozgniecione?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1228
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 6 paź 2020, 17:44

Rozcieńcz do 28% i odbieraj 1.2- 1.5l na godz. nie patrz na temperatury patrz na % ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

dynio
350
Posty: 367
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: dynio » wtorek, 6 paź 2020, 17:44

To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 17:44 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: wierch » wtorek, 6 paź 2020, 19:30

Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1228
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 6 paź 2020, 19:38

wierch pisze:Właśnie ciągłemu do końca bo na termometrze było na kolumnie było 98a w kegu ponad 100

Gdzie masz termometr w kegu? chyba za wysoko skoro pokazuje ponad 100st :scratch:
Tez tak mam w 30l kegu i sugeruje się % nie temperaturą jak w nim destyluje.
Ostatnio gotowałem śliwki do 100st w kegu z płaszczem i miałem 28% po 1 destylacji.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: wierch » wtorek, 6 paź 2020, 19:45

No termometr mam w górnej części .Co do procentów to może bylo 2%


wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: wierch » wtorek, 6 paź 2020, 20:21

dynio pisze:To Ci powiem że wcale tak nie zrobiłeś wnioskując po % surówki. Powinna mieć 20 do max 30% jakbyś "ciągnął" do końca, a tak straciłeś dużo smaku i aromatów.
Druga: pierwsze 500ml po 100 do osobnych buteleczek (weryfikacja po paru dniach co śmierdzi a co nie) serce do 55-50% , reszta do ponownej destylacji lub rektyfikacji

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
A w kanał nic ?z początku chyba 50 wylać?
A pogony idą na koncu więc chyba jak już prawie woda leciała to chyba smaku i aromatu dużo nie stracę skoro pogony wysoko odciąć


Carl
100
Posty: 103
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Carl » wtorek, 6 paź 2020, 20:23

@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?

A pierwszą 50, to na rozpałkę do grilla zostaw
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 paź 2020, 20:23 przez Carl, łącznie zmieniany 2 razy.


wierch
20
Posty: 25
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2009, 19:50
Załączniki
Re: RE: Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: wierch » wtorek, 6 paź 2020, 20:26

Carl pisze:@wierch, a termometr w kręgu prawdę Ci pokazuje? Sprawdzałeś go we wrzącej wodzie?

Wystukane z Tapatalka
W sumie nie sprawdzilem ale napewno jest nie zanurzony w cieczy


michal278
1400
Posty: 1446
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: michal278 » wtorek, 6 paź 2020, 20:32

Temperatura wrzenia wody zależy od ciśnienia atmosferycznego, u mnie zdarzało się gotować do 99 stopni ale też do 101.5 :). Warto sprawdzić termometr gotując czystą w miarę wodę jednocześnie sprawdzając ciśnienie atmosferyczne. Potem może brać poprawki. Co do nastawów owocowych. Unikamy cukru i wody. Jabłka warto by były zmielone na pulpe, śliwki ile się da rozdrobnione. Drozdze wysoko aromatyzujace, typu winne- bayanus, Estelle, dedykowane gorzelnicze. NIE UŻYWA SIĘ TURBO.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1228
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 6 paź 2020, 20:44

No ja raz miałem 103st w kegu a alkoholomierz pokazywał 10% ;)
Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Carl
100
Posty: 103
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2019, 14:03
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Carl » wtorek, 6 paź 2020, 20:56

Jak nie jest zanurzony w cieczy, to nie zmierzysz nim jej temperatury, niestety.

Wystukane z Tapatalka

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1200
Posty: 1228
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 6 paź 2020, 21:02

Kolego ja to wiem i dlatego piszę żeby przy destylacji na pot-stillu patrzyć na % nie na temperaturę :)
Teraz mam kega z płaszczem i port termometru prawie do spodu kega ale i tak papuga i alkoholomierz jest w użyciu :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


wkg_1
850
Posty: 850
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: wkg_1 » wtorek, 6 paź 2020, 21:59

Góral bagienny pisze:No ja raz miałem 103st w kegu a alkoholomierz pokazywał 10% ;)
Więc to raczej nie ciśnienie atmosferyczne :)


To cisnienie w atmosferze kega :D


michal278
1400
Posty: 1446
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: michal278 » wtorek, 6 paź 2020, 22:09

Pytanie czy ta temperatura była prawdziwa, a nie zakłamana. Co było gotowane? Przy cisnieniu 119hpa temperatura wrzenia wody to 100.18stopnia Celsjusza.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

defacto
1200
Posty: 1211
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: defacto » środa, 7 paź 2020, 06:14

michal278 pisze: Przy cisnieniu 119hpa temperatura wrzenia wody to 100.18stopnia Celsjusza.

Serwus.
Czy aby napewno? ;)
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 196
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: fo11rest » czwartek, 8 paź 2020, 18:03

Trochę z innej beczki.
Ostatnio kolega chwalił się swoim trunkiem o nazwie Metaxa 12 gwiazdek i mówi że rewelacja. Biorę tą flachę w ręcę i czytam że to jest ze spirytusu i śliwek. Więc stwierdziłem że to gówno nie trunek. Moim zdaniem jest robione to ze spirytu i koncentratu ze śliwek, do tego chwila leżakowania i idzie towar dla naiwnych za 200zł.


przegab
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: Śliwowica 2009 - 2020

Postautor: przegab » czwartek, 8 paź 2020, 18:56

Nie wiem coście pili z kolegą i jak to się skończyło ale Metaxa 12* to inny trunek niż piszesz i o innym okresie leżakowania.
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 paź 2020, 18:56 przez przegab, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość