Witam
Proszę o wskazówki, aby przeprowadzić jak najlepiej fermentację poniższego nastawu:
Beczka plastikowa (280 litrów),
a w niej rozmieszane 70kg cukru z około 200 litrów wody
(jak wystygnie i znajdę cukromierz to mogę podregulować - dodać wody... maksymalne "blg"?),
przewiduję temperaturę otoczenia 14 - 25 stopni,
do dyspozycji mam 10 paczek "Turbo" drożdży "Alcotec pure 48"
Wiem, że są do kupienia odpowiednie "Turbo drożdże" z recepturą dostosowaną do większych nastawów, ale właśnie chodzi mi o to żeby spożytkować te które mam.
Czas nie jest najważniejszy, nie śpieszy mi się - mogę poczekać.
Może powinienem wrzucać drożdże w jakichś odstępach czasowych?
Ewentualnie mam jeszcze naczynie 25 litrów - może rozrobić coś oddzielnie?
Może cukier stopniowo dodawać (ale na to już za późno bo wsypałem tyle, eeh raczej za dużo)?
Nastaw cukrowy 270-280 litrów z drożdżami "Alcotec Pure 48"
Re: Nastaw cukrowy 270-280 litrów z drożdżami "Alcotec Pure 48"
Serwus
Moim zdaniem, ciut za wysokie Blg i przy tych liczbach wynosi prawie 26.
Ale, gdy cukier będziesz dodawał partiami, moim zdaniem powinno się udać.
Przed zapodaniem drożdży, dobrze napowietrz ten nastaw i pilnuj temperatury, gdyż jak się rozbuja, zapewne grzał srogo będzie a z chłodzeniem, ciężko może być. Śledzę temat i trzymam kciuki.
Moim zdaniem, ciut za wysokie Blg i przy tych liczbach wynosi prawie 26.
Ale, gdy cukier będziesz dodawał partiami, moim zdaniem powinno się udać.
Przed zapodaniem drożdży, dobrze napowietrz ten nastaw i pilnuj temperatury, gdyż jak się rozbuja, zapewne grzał srogo będzie a z chłodzeniem, ciężko może być. Śledzę temat i trzymam kciuki.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw cukrowy 270-280 litrów z drożdżami "Alcotec Pure 48"
Jesli nie dałeś drożdży:
Odlej 20L do tego baniaka co masz i do beczki dolej 20L wody. Blg ci spadnie do 24. Zawsze to mniej.
Resztę dolejesz jak blg spadnie do 15 czy nawet 10.
Plusy: w beczce zrobisz miejsce na oddychanie i ci nie wykipi a drugie to zbijesz blg chociaż trochę.
Z ilością grzybków uważaj. Lepiej dać mniej i poczekać. Jak ci burzliwa ruszy to się zagorować może.
To jest właśnie urok dużych i bardzo dużych nastawów--- nieprzewidywalność.
Odlej 20L do tego baniaka co masz i do beczki dolej 20L wody. Blg ci spadnie do 24. Zawsze to mniej.
Resztę dolejesz jak blg spadnie do 15 czy nawet 10.
Plusy: w beczce zrobisz miejsce na oddychanie i ci nie wykipi a drugie to zbijesz blg chociaż trochę.
Z ilością grzybków uważaj. Lepiej dać mniej i poczekać. Jak ci burzliwa ruszy to się zagorować może.
To jest właśnie urok dużych i bardzo dużych nastawów--- nieprzewidywalność.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............