Aktualizacja, aktualizacja!
1) Eksperyment koji+skrobia/koji+ziemniaki.
Generalnie jest kicha. Na skrobi chyba wszystko padło, w rurce nie widać śladów nadciśnienia ani żadnej aktywności. O tyle, że nie widać, żeby wdały się jakieś pleśnie. Na ziemniaku coś z rzadka bulgnie, ale tak rzadko, że ciężko określić co ile dokładnie - co 10, co 30 minut? Pleśni też nie widać.
Skrobia z lewej, gotowany ziemniak z prawej.jpg
2) Mąka jęczmienna.
Generalnie przedpiścy wskazywali, że po fermentacji mąki gęstego osadu mają bardzo niewiele. Tymczasem tutaj, w ramach ciekawostki: z 6kg mąki wychodzi, że osadu zostało koło 5l, no nie jest to pomijalnie mało. Ciekawe, czy to wynik tego, że ta mąka to była ze zwykłej, zmielonej kaszy.
Mąka.jpg
Jeszcze coś bulgocze od czasu do czasu, temperatura spadła i fermentacja zaczęła się wlec. Trochę ciężko mi porównywać, ale mam wrażenie, że przy uwzględnieniu różnicy temperatur, to kasza i mąka z niej uzyskana fermentują w zbliżonym tempie.
3) Ryż nie(do)gotowany.
Chciałem zrobić testowy nastaw na surowym, nierozdrobnionym ryżu, ale z rozpędu zacząłem go gotować

i jak się zorientowałem ryż miał już 60 stopni. Poczekałem, aż przestygnie, przeniosłem do butli razem z wodą, w której się nie dogotował, dodałem chłodnej (łącznie 1kg ryżu i 3,5l wody) i zadałem 9g koji. Po ok. 3h zaczęło bulgotać, i po tygodniu fermentuje sobie radośnie. Zupełnie nie jak ziemniak

Ryż.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.