Nastaw 100l problem z klarowaniem
Witam
Mam problem z nastawem ( zwykła cukrówka ) wstawiłem beczkę nastawu 100L używając drożdży turbo Cobra i Mega Klara Alcotec, drożdże przerobiły cukier super ale klar nie zadziałał.
Cały nastaw wylałem do ścieku i zrobiłem kolejny wszystko zgodnie z instrukcją i znów to samo drożdże ok a klar znów nie zadziałał,
dziwi mnie to bo nie 1 raz robię nastaw I zawsze na tych samych drożdżach turbo i tym samym klar.
Może ktoś coś poradzi.
Mam problem z nastawem ( zwykła cukrówka ) wstawiłem beczkę nastawu 100L używając drożdży turbo Cobra i Mega Klara Alcotec, drożdże przerobiły cukier super ale klar nie zadziałał.
Cały nastaw wylałem do ścieku i zrobiłem kolejny wszystko zgodnie z instrukcją i znów to samo drożdże ok a klar znów nie zadziałał,
dziwi mnie to bo nie 1 raz robię nastaw I zawsze na tych samych drożdżach turbo i tym samym klar.
Może ktoś coś poradzi.
Ostatnio zmieniony sobota, 26 wrz 2020, 14:35 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nastaw
Nie wylewaj niesklarowanego nastawu. Z czasem, sam samoistnie się wyklaruje. Niskie temp. pomagają klarować nastaw. Jak ci się spieszy, to możesz spróbować partiami klarować w butelkach, i w lodówce. Chociaż 100 litrów będzie długo, i ciężko ...
Ostatnio zmieniony piątek, 25 wrz 2020, 22:07 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 113
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 13:40
- Krótko o sobie: siedzę na forum a tam sobie kapie!!!
- Ulubiony Alkohol: Skotch Rill wel kancioczek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nastaw
Aułć !!! tyle cukru do ścieku bo nie sklarowało? Co pokazywał cukromierz przed i po fermentacji? Podejrzewam że jest to odwieczny problem wiary w to co co napisane na opakowaniu drożdży że przerobią przesłodkie nastawy.
Oczywiście da się nasypać kilogram cukru do 3 litry wody i są drożdże które są to w stanie zjeść do zera (-4blg) ale wtedy reżim temperaturowy się zwęża i w upalne dni jest wysyp postów pt. Nastaw mi się zatrzymał, nie sklarował ect. Robiąc nastaw 20blg mamy święty spokój zawsze micha wylizana z cukru a i niechcianych frakcji jakby mniej.
Oczywiście da się nasypać kilogram cukru do 3 litry wody i są drożdże które są to w stanie zjeść do zera (-4blg) ale wtedy reżim temperaturowy się zwęża i w upalne dni jest wysyp postów pt. Nastaw mi się zatrzymał, nie sklarował ect. Robiąc nastaw 20blg mamy święty spokój zawsze micha wylizana z cukru a i niechcianych frakcji jakby mniej.
My tu sobie siedzimy , a gorzałka w lesie
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Nastaw
Nastaw potrzebuje czasu. W sumie zależy też na czym pracujesz. U siebie jak widzę początki klarowania łapę wiertarkę, po zabiegu czekam 7-10 dni i na zasypową. Nie dodaję żadnych turbo czy innych klarów.Artur999 pisze:Witam
Mam problem z nastawem ( zwykła cukrówka ) wstawiłem beczkę nastawu 100L używając drożdży turbo Cobra i Mega Klara Alcotec, drożdże przerobiły cukier super ale klar nie zadziałał.
Cały nastaw wylałem do ścieku i zrobiłem kolejny wszystko zgodnie z instrukcją i znów to samo drożdże ok a klar znów nie zadziałał,
dziwi mnie to bo nie 1 raz robię nastaw I zawsze na tych samych drożdżach turbo i tym samym klar.
Może ktoś coś poradzi.
Re: Nastaw
Serwus
Jeśli drożdże zrobily cały cukier, wystarczyło energicznie wymieszać ten nastaw. W ten sposób odgazowalby się i szybciej uległby sklarowaniu, nawet bez wspomagania turbo klarem. Jeśli kolega autor wlał klar do nagazowanego lub pracującego jeszcze "po cichu" nastawu, dziwu nie ma, że efektów klarowania było brak. Szkoda tylko Twojego poświęconego czasu, cukru, drożdży. Inny problem- przegrzany nastaw- zatrzymał się- drożdże kaput. Wtedy również klar nie zadziala poprawnie z uwagi na zalegający, nie przerobiony cukier. Następnym razem więcej cierpliwości i
Jeśli drożdże zrobily cały cukier, wystarczyło energicznie wymieszać ten nastaw. W ten sposób odgazowalby się i szybciej uległby sklarowaniu, nawet bez wspomagania turbo klarem. Jeśli kolega autor wlał klar do nagazowanego lub pracującego jeszcze "po cichu" nastawu, dziwu nie ma, że efektów klarowania było brak. Szkoda tylko Twojego poświęconego czasu, cukru, drożdży. Inny problem- przegrzany nastaw- zatrzymał się- drożdże kaput. Wtedy również klar nie zadziala poprawnie z uwagi na zalegający, nie przerobiony cukier. Następnym razem więcej cierpliwości i
-
- Posty: 100
- Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw
Lub inaczej: czy po dodaniu turboklaru i odgazowaniu np. po dwóch dniach nastaw jest w stanie samoczynnie się wyklarować?
Mój nastaw stał 14 dni 60l/15kg cukru, BLG-4, 2x drożdże Alcotec VODKA STAR i po dodaniu dwóch turboklarów szału nie ma.
Czy to jest równoznaczne z tym że po dodaniu klaru do nieodgazowanego nastawu nie wyklaruje się ?defacto pisze:Jeśli kolega autor wlał klar do nagazowanego lub pracującego jeszcze "po cichu" nastawu, dziwu nie ma, że efektów klarowania było brak.
Lub inaczej: czy po dodaniu turboklaru i odgazowaniu np. po dwóch dniach nastaw jest w stanie samoczynnie się wyklarować?
Mój nastaw stał 14 dni 60l/15kg cukru, BLG-4, 2x drożdże Alcotec VODKA STAR i po dodaniu dwóch turboklarów szału nie ma.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 lut 2022, 20:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Nastaw
Serwus
Ważne jest również to, żeby cukier w nastawie był całkowicie przerobiony. Cukromierz pokazuje wtedy wynik poniżej 0Blg, najlepiej - 4Blg. Wówczas nastaw cukrowy, sam zacznie się klarować. Można mu pomóc, wystawiając go na chłód. Chłodna atmosfera, sprzyja szybszemu klarowaniu grawitacyjnemu a jeśli chcesz użyć środka klarujacego- żeby przyśpieszyć ten proces, to prócz konieczności przerobienia całego cukru, nastaw koniecznie odgazować trzeba, poprzez energiczne, kilkudziesięcio sekundowe wymieszanie. W ten prosty sposób, pozbędzie się zalegającego CO2 .
Jeśli nastaw zakończył pracę z podanym wyżej wynikiem, stawiam na zbyt słabe lub całkowity brak odgazowania. Pozdrawiam
Uważam, że jeśli zastosujesz go w ten sposób, żaden klar nie będzie skuteczny.Czy to jest równoznaczne z tym że po dodaniu klaru do nieodgazowanego nastawu nie wyklaruje się ?
Ważne jest również to, żeby cukier w nastawie był całkowicie przerobiony. Cukromierz pokazuje wtedy wynik poniżej 0Blg, najlepiej - 4Blg. Wówczas nastaw cukrowy, sam zacznie się klarować. Można mu pomóc, wystawiając go na chłód. Chłodna atmosfera, sprzyja szybszemu klarowaniu grawitacyjnemu a jeśli chcesz użyć środka klarujacego- żeby przyśpieszyć ten proces, to prócz konieczności przerobienia całego cukru, nastaw koniecznie odgazować trzeba, poprzez energiczne, kilkudziesięcio sekundowe wymieszanie. W ten prosty sposób, pozbędzie się zalegającego CO2 .
Co do pierwszego pytania - nie jestem pewny.Lub inaczej: czy po dodaniu turboklaru i odgazowaniu np. po dwóch dniach nastaw jest w stanie samoczynnie się wyklarować?
Mój nastaw stał 14 dni 60l/15kg cukru, BLG-4, 2x drożdże Alcotec VODKA STAR i po dodaniu dwóch turboklarów szału nie ma.
Jeśli nastaw zakończył pracę z podanym wyżej wynikiem, stawiam na zbyt słabe lub całkowity brak odgazowania. Pozdrawiam
-
- Posty: 100
- Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 100l problem z klarowaniem
Nie zlewałem niczego, nastaw zakońcył pracę na -4 BLG a za 24h dodałem turboklar wg instrukcji ale bez odgazowania. Po obszernej lekturze i poradach chłopaków z forum zlałem nastaw znad osadu, odgazowałem i teraz stoi do samoczynnego klarowania. Turboklar już co prawda dodałem wcześniej ale już go z cieczy nie usunę. Klarowanie grawitacyjne jest w trakcie.HeniekStarr pisze:Kumpocik, a znad osadu zlałeś nastaw? Przed dodaniem klaru?
-
- Posty: 632
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 181 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 100
- Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 15:57
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 100l problem z klarowaniem
Dzięki HeniekStarr,
Przez te perypetie zmieniam koncepcje hobby na pracę w ciągłej rotacji płynu - jak to profesjonalnie brzmi .
Metoda "międzyzbiornikowej rotacji płynu" jprd.
Trzeba będzie tylko nabyć drogą kupna więcej pojemników. W jednym będzie fermentować, w drugim się klarować w trzecim czekać na rurę. Dzięki temu ciągle będzie co robić. Najciężej rozkręcić karuzele, później już się kręci.
Przez te perypetie zmieniam koncepcje hobby na pracę w ciągłej rotacji płynu - jak to profesjonalnie brzmi .
Metoda "międzyzbiornikowej rotacji płynu" jprd.
Trzeba będzie tylko nabyć drogą kupna więcej pojemników. W jednym będzie fermentować, w drugim się klarować w trzecim czekać na rurę. Dzięki temu ciągle będzie co robić. Najciężej rozkręcić karuzele, później już się kręci.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 lut 2022, 14:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 34
- Rejestracja: czwartek, 15 lut 2018, 20:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Lubelskie
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz