Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Egon777
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Egon777 » poniedziałek, 14 wrz 2020, 14:49

Faktycznie dziwne wysokie blg. U mnie przy 3,5 kg cukru na 17 litrów wody i 3 kilo zboza wychodzi tak miedzy 20 a 22 blg.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

donald1209
50
Posty: 66
Rejestracja: piątek, 13 gru 2019, 18:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Krosno
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: donald1209 » poniedziałek, 14 wrz 2020, 17:35

I czym to zmierzyłeś? Tylko cukromierz do miodu pitnego ma skalę do 45 Blg. Standardowo skala 32 - 35 Blg. A poza tym, przyjmując w 1 kg pszenicy 04 kg cukrów, nie wiem ile wody zabrało to zamoczenie, to licząc optymistycznie więcej niż 20 Blg nie było na starcie.
Pozdrawiam
Krzysztof

Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa ( J.Tuwim )

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 119
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: patrzal » poniedziałek, 14 wrz 2020, 18:12

A może to cukromierz wyskalowany na gęstość, a nie Blg? 1.040g/cm3 to byłoby 10Blg, OIDP.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 wrz 2020, 18:13 przez patrzal, łącznie zmieniany 1 raz.
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


wawaldek11
2000
Posty: 2276
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 14 wrz 2020, 18:15

Można zwykłym cukromierzem mierzyć gęste nastawy. Bierze się równe wagowo części nastawu i wody - Wynik pomiaru razy dwa.
Pozdrawiam,
Waldek


Maronis
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2020, 18:31
Ulubiony Alkohol: Własnej roboty.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Maronis » poniedziałek, 14 wrz 2020, 19:52

No i wprowadziłem niepotrzebne zamieszanie. Mieszkam w Norwegii i nie znam znajomych rodaków o podobnym hobby. Więc dopytuje Norwegów. A oni głównie piwko kręcą. I jeden z nich zrobił mi opis Hydrometru piwowarskiego z którego to wynikało ze 1.050 to 40blg :hammer: A 0.995 to -5blg :D ale juz odnalazłem poprawności i drogę przez którą mam podążać. :poklon;

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » czwartek, 17 wrz 2020, 17:39

Dzień dobry wszystkim! Wcześniej w tym temacie pisałem, że chcę zrobić nastaw wg autora, ale z kukurydzą. Kupiłem więc 2kg kukurydzy w zoologicznym, niestety nie miałem gdzie, ani jak rozdrobnić I użyłem całych ziaren. Zalałem letnią wodą, aby zakryć ziarno, wsypałem 2 szklanki cukru, wymieszałem i po pięciu dniach uzupełniłem wiaderko resztą wody z cukrem. Dziś mija dwa i pół tygodnia od tego momentu. Cukromierz pokazuje -2blg, drożdże jeszcze pracują, ale niedługo pewnie skończą i w związku z tym mam pytanie: Czy gotować to razem z ziarnem? Mam garnuszek 15L z deflegmatorem z rurki fi28 o długości 90cm, wypełnionym sprężynkami miedzianymi, a grzeję na kuchence gazowej. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1072
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 17 wrz 2020, 20:13

Przecedz to chociaż przez sitko żeby kuku wyłapać a jak chcesz gotować wszystko to na małej mocy bo przypalisz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » czwartek, 17 wrz 2020, 20:21

Góral bagienny pisze:Przecedz to chociaż przez sitko

Taki miałem zamiar, tylko pomyślałem, że może lepiej gotować wszystko razem... Czy taki nastaw będzie się mocno pienić podczas destylacji?

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1072
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 17 wrz 2020, 20:27

Jak będziesz gotował wszystko to będziesz miał więcej aromatów ;).
Nigdy nie robiłem w ten sposób :) ja zacieram wiec nie pomogę czy się pieni :scratch:
Ale tam masz całe ziarna kuku jak nalejesz 2/3 kotła powinno być ok
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1774
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: .Gacek » czwartek, 17 wrz 2020, 20:31

Szkoda, że ta kukurydza nie była ześrutowana, lub chociaż trochę rozgnieciona na kilka kawałków... Ja tam bym wlewał do gara wszystko jak leci odpuszczając osad drożdżowy z dna. Być może gotowanie całości doda trochę aromatu kuku.
Pozdrawiam Gacek.

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1072
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 17 wrz 2020, 20:36

mat.82 Na drugi raz zawij kuku w ściereczkę, poszewkę i ponapierdzielaj trochu młotkiem i już ześrutowana :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » czwartek, 17 wrz 2020, 20:44

Szczerze, to o potraktowaniu jej młotkiem pomyślałem, jak było już za późno :)

Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1050
Posty: 1072
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Góral bagienny » czwartek, 17 wrz 2020, 20:49

Możesz między 2 blaty drewniane wysypać kuku jakaś skoczna nuta i LP niech tańczy na blacie :D
Przyjemne z pożytecznym :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » czwartek, 17 wrz 2020, 23:11

Ciekawy pomysł :smiech:

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » poniedziałek, 21 wrz 2020, 14:01

Nastaw z kukurydzą już prawie przerobiony. Do gara pójdzie raczej sam płyn. Może by tę kukurydzę przepłukać, zmielić w maszynce do mięsa i użyć jeszcze raz do nastawu?
Jak myślicie?

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1774
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 21 wrz 2020, 14:02

Wydaje mi się, że raczej już wszystko z tej kukurydzy zostało wyciągnięte...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » poniedziałek, 21 wrz 2020, 16:43

Pomyślałem, że może jeszcze coś w niej zostało, skoro nie była ześrutowana do pierwszego nastawu.
Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika

mat.82
50
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek, 21 wrz 2015, 21:38
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: mat.82 » środa, 30 wrz 2020, 05:45

Dzień dobry wszystkim! Nastaw na kukurydzy "poszedł" przez rurę i muszę powiedzieć, że całkiem ciekawy zapach i posmak wniosło to ziarenko do urobku. Efekt, jak dla mnie pozytywny. Obecnie moczy się w nim drewienko i myślę, że za jakiś czas będzie z tego coś dobrego ;)
W planie mam jeszcze nastaw z karmą dla gołębi opisany na tym forum i nastaw z paszą dla koni :lol: o którym czytałem na innym forum.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Egon777
20
Posty: 26
Rejestracja: sobota, 13 kwie 2019, 20:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: cudzy :-)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: Egon777 » środa, 30 wrz 2020, 18:02

Co to za pasza dla koni?

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1774
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Ziarno bez zacierania

Postautor: .Gacek » środa, 30 wrz 2020, 22:02

Podbijam pytanie... Czy mógłbyś podać link do strony/forum/artykułu?
Pozdrawiam Gacek.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości