Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: tomhas » piątek, 7 sie 2020, 14:36

japitole pisze:Nie, zawsze mieszam

Więc powtórzę:
Spróbuj sam a się przekonasz.


Rabat 5%
Alembik Miedziany Whiskey - 10 litrów (nr 1620)
Cena: 1,099.01 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rozrywek
2000
Posty: 2102
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: rozrywek » piątek, 7 sie 2020, 21:50

Nie drapcie się dziewczyny bo nie ma o co.
Stanę tu w obronie. Pomysł od razu wydał mi się bezsensowny i głupi.

Ale kibicowałem i kibicuję dalej.
Mogłem go jednym zdaniem sprowadzić do parteru. Zgnoić go na dzień dobry i stłamsić.

Ale przyszła chwilka refleksji. A dlaczego nie?
Dlaczego nie spróbować?
Każdy rozrabia, miesza. Ja też.

Staję murem za tym oto osobnikiem bo na przekór wszystkim chciał zobaczyć jak to się zachowa w praktyce.
Jeśli sam napisze że to nie był dobry pomysł i
Gówno z tego wyszło to zawsze próbował.
Chciał i chce spróbować czegoś innego.
I to jest to. Jak aabratek. Gdzie taka krzywa kolumna.. .a wypaliłiło.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Pablito
150
Posty: 180
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: Pablito » piątek, 7 sie 2020, 22:03

@japitole nastaw bez mieszania jest pewnym uproszczeniem dla dawkowania cukru partiami, jak przy winie. Tutaj cukier ma sam się rozpuszcza stopniowo. Kolega tomhas zrelacjonował, że nastaw ciągle miał blg w okolicach 5.
Ty masz wątpliwości, czy przy tak niskim Blg może być tak burzliwa fermentacja, jak przy Blg w okolicach 25, a przez to wysoka temperatura? Jak mówi rozrywek, zawsze warto spróbować, a najlepiej zrobić 2 nastawy, jeden tradycyjnie, a drugi bez mieszania i zobaczyć, jak zachowują się temperatury
Ostatnio zmieniony piątek, 7 sie 2020, 22:03 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."


rozrywek
2000
Posty: 2102
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: rozrywek » sobota, 8 sie 2020, 00:12

Inaczej to ujmę.
Jak jazda busem.
Jak trzymasz stałą prędkość 110.
Eksperyment był ciekawy bo nowy. I dalej ciekawy jest.
Ja stosuję od lat tzw dokarmianie stopniowe. I to działa, wierzcie mi.

Oczywiście bardziej tradycyjną metodą. ...Jest podział. Cukru. I to też nie jest złe.
Trochę moją bo nazywam to stopniowaniem blg
. Działa. I naprawdę przynosi dobre efekty.

Warto.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4674
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: lesgo58 » sobota, 8 sie 2020, 09:05

tomhas pisze:...
Zrobiłem nastaw cukrowy o pojemności 50l, w tym 12 kg cukru, z tym, że cukru nie rozpuściłem.

Bardzo dobry pomysł. :klaszcze:
Ja tak zawsze robię ale z owocówkami. Drożdże leję po wierzchu. Nigdy nie mieszam. Dodaję tylko sukcesywnie pożywkę. Fermentacja przebiega spokojnie i jednostajnie przez cały czas. I następny plus - nigdy mi nie wykipiało.
Jedyne co bym zmienił to kolejność czynności. Najpierw woda o odpowiedniej temp.. Następnie drożdże solidnie wymieszane. A to ze względu na pożywkę. No chyba, że ktoś fermentuje na babuninych albo innych np. winnych. Na końcu cukier. Albo w całości (to tak żeby już było całkiem na leniwca) albo partiami.
To że cukier na początku osiądzie całkowicie na dnie w niczym nie przeszkadza. Nawet jego zaskorupienie.
Eksperyment jak najbardziej spoko. Pokazujący że sposobów fermentacji jest wiele. :ok:

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4674
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: lesgo58 » niedziela, 9 sie 2020, 12:02

Pomysł dobry. Tylko czy jest do ogarnięcia. To temat rzeka.
Jeśli oczekujesz ode mnie inicjatywy to niestety ale musze odmówić. Z różnych powodów. Głównym jest brak wystarczającej wiedzy.
A przede wszystkim brak mi czasu i cierpliwości. Mam obecnie na tapecie update stare "Kompendium..." i nie mogę jakoś skończyć.
Zresztą na forum winiarski jest już świetne kompendium... A także pokrewne tematy z różnymi eksperymentami na temat. Jak znajdę linki to je podrzucę.
No chyba, że ktoś zrobi to szybciej.


Autor tematu
tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: tomhas » niedziela, 16 sie 2020, 15:35

Po drugiej destylacji rozrobiłem do 50. Produkt lux, nie różni się tego uzyskanego po tradycyjnej fermentacji.

Online
Awatar użytkownika

defacto
850
Posty: 885
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: defacto » niedziela, 16 sie 2020, 17:26

Zbyt wysoko.
Sprawdź aromat i smak przy ok. 20%. Daj znać, jak wyszło :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Autor tematu
tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: tomhas » niedziela, 16 sie 2020, 19:25

Nie rozumiem po co do 20, nikt nie pije takiej wódki, ale ok, rozrobiłem. Aromat bez obcych zapachów, lekko spirytusowy. Smak łagodny.

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: .Gacek » niedziela, 16 sie 2020, 21:03

tomhas pisze:Nie rozumiem po co do 20, nikt nie pije takiej wódki...

Koledze defacto zapewne chodziło o to że przy niskim procencie jesteśmy w stanie wyłapać więcej niuansów w destylacie, wychodzi wtedy jego smak bez palenia czy rozgrzewania gardła.
To samo się tyczy temperatury. "Degustację" robię przy temperaturze pokojowej, przy dobrze zmrożonej słabej wódce nie poczujesz nawet czy dobra czy zła, po prostu kopie i tyle...
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: tomhas » niedziela, 16 sie 2020, 22:05

.Gacek pisze:Koledze defacto zapewne chodziło o to że przy niskim procencie jesteśmy w stanie wyłapać więcej niuansów w destylacie

Spoko, domyślam się o co chodziło Defacto, tylko zastanawiam się po co, skoro pijemy od 40 w górę i to co wyłapię przy 20 przy 40 jest niewyczuwalne.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4674
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 17 sie 2020, 03:33

Po to żebyś miał świadomość co pijesz. Jeśli w ogóle takie coś Ciebie interesuje.
Bo zrobić alkohol to żadna sztuka. Sztuką jest zrobić dobry alkohol. I uwierz - to nie takie proste.

Awatar użytkownika

robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: robert4you » czwartek, 17 wrz 2020, 22:32

Mieszać czy nie mieszać? Oto jest pytanie!

Postanowiłem sprawdzić sam.
Pierwsze wnioski po 24h.
Nastaw nie mieszany pracuje dużo bardziej intensywnie niż mieszany.

Zobaczymy co będzie dalej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


moszeusz
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: moszeusz » piątek, 18 wrz 2020, 05:13

Nie mieszałeś w ogóle, nawet po dodaniu drożdży?


aakk
650
Posty: 689
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: aakk » piątek, 18 wrz 2020, 05:57

Niższe blg startowego ( nie wymieszany cukier) , ta sama ilość dodanych droższy. Stąd bardziej burzliwa praca? Jeśli tak to ciekawe jaki będzie wpływ na jakość finalną.
Wykonam kolumnę aabratek w dowolnej konfiguracji. Rura 60,3 - 101,6mm, zbiorniki 30-500L. Ponadto każdy podzespół kolumny.
Zapraszam do kontaktu :freak:


Autor tematu
tomhas
200
Posty: 207
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: tomhas » piątek, 18 wrz 2020, 16:44

aakk pisze:ciekawe jaki będzie wpływ na jakość finalną.

To już opisywałem. Produkt LUX, bez obcych zapachów i smaków.

Awatar użytkownika

robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: robert4you » niedziela, 20 wrz 2020, 09:09

Nie mieszałem ani trochę

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


zenonowsianka
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 12 mar 2014, 22:39
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: zenonowsianka » środa, 23 wrz 2020, 22:17

Świetny wątek, zatem jutro przetestuję i ja. Zrobię nastaw na lenia na Alcotec Pure 48. Świetne drożdże, zobaczymy jak sobie poradzą w takiej sytuacji.

Awatar użytkownika

robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: robert4you » środa, 23 wrz 2020, 23:14

Pracuje dalej. Niemieszany bardziej intensywnie.
Czekam dalej.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

marcingrzesik
50
Posty: 53
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: [Eksperyment] Cukrówka bez mieszania.

Postautor: marcingrzesik » czwartek, 24 wrz 2020, 13:27

Też postanowiłem podjąć wyzwanie. Nastaw cukrowy 8kg cukru i 1kg suszonych owoców, beczka45l. Owoce zalane wrzątkiem z kilogramem cukru, a reszta do beczki. Po dwóch dniach, cały zaległy na dnie cukier wyparował. Blg obecnie 12 i ładnie pracuję

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 wrz 2020, 16:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości